Uppgradera från handkvarn

fforst

Active member
Hej,

Jag använder just nu en Comandante C40 för att mala för V60 och en K-Max för espressomalning (brygger med en Robot). Samkmässigt är jag ganska nöjd med båda kvarnar men tycker att det är delvis lite svårt att mala ljusrostad för espresso med K-Max. Jag fastnar då vid malningen ganska många gånger och kanske är det det som gör att att extraktionstiderna med roboten kan variera en del (eller så får jag jobba på min puckprep ;-)).
Jag har därför börjat kolla efter en uppgrade. Då jag är ganska nöjd med att få ganska "balancerad" kaffe tror jag inte att SSP MP är intressanta. Däremot kan jag tänka mig att SSP Cast eller Mizen skivorna skulle kunna vara intressanta. Det som jag har läst så får man ändå fyllighet i espresson men också kanska mycket "rena" smaktoner. Baristashopen har börjat sälja Option-Os P64 som skulle vara intressant med Mizen skivorna. Tror ni att det skulle vara en smakmässigt avsevärd förbättring jamfört med K-Max?
Andra tanken som jag hade är en HG1-Prime från Craig Lyn. Om jag har förstått det hela rätt så använder den samma konsika skivor som WW Key och HG2 fast att de har någon "coating". Tydligen ska även de skivor ge ganska mycket balans mellan fyllighet och rena smaktoner. Lite svårt dock att hitta recensioner om denna kvarn.
Vad skulle ni rekommendera?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Har du provat att hålla kvarnen i 45 grader när du maler? Det tar lite längre tid, men går lättare på köpet. Man måste justera inställningen finare för att inte få grövre malning..

Nu har jag inte provat Mizen, men om det är ljusrostade bönor du vill använda för espresso är jag tveksam till att du blir nöjd med SSP cast. I min erfarenhet (visserligen med V1) blir espresson ungefär som intensivt bryggkaffe. Gott, men man behöver mörkrost för att det ska bli fylligt.

Det verkar som att många är nöjda med DF83, kanske passar in på din preferens?
 

fforst

Active member
Att hålla kvarnen i 45 grader gör jag redan. Ändå tycker jag att det är svårt med vissa bönor.
Oj, visste inte att Cast erbjuder bara så lite fyllighet. Bra att veta!
Tack för tippset om DF83. Den hade jag koll på men den ser tyvärr för klumpig ut för att blir godkänd i köket av min fru. :rolleyes:
Vad tror du om en kvarn med större koniska skivor?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Ändå tycker jag att det är svårt med vissa bönor.
Förstår det, inte roligt med de hårdaste bönorna.

Jag tycker snarare att det blir rivigare espresso med unimodal v1 än cast v1. Tunn kropp, men mer beska/kakao på ett bra sätt för ljusrost. Hemskt för mellan-mörkt.

Har inte erfarenhet av de andra kvarnarna. Men om du ändå funderar på att lägga en större summa på kvarnen kanske det kan vara intressant med Wug2-83A som kan byta mellan allt möjligt? Om nu den får godkänt ;)
 

fforst

Active member
Tack @Jonken för tippsen! Det blev en ny handkvarn till slut. Jag köpte en Pietro handkvarn med "pro-brew skivor". Möjligtvis köper jag till MP-skivorna så att jag även kan mala Espresso i framtiden.
Kvarnen kom förra veckan och jag är hittills ganska nöjd!
 

Forumstatistik

Trådar
14,732
Inlägg
156,148
Medlemmar
19,401
Senaste medlemmen
Olle1
Topp