Uppackningstråd Quick Mill Emilia Deluxe

larjo11

Well-known member
Tog tåget idag till Stockholm för att titta på en ny espressomaskin. Var tänkte egentilgen gå till Kaffemaskinenens nya ställe på Oxtorgsgatan. Men eftersom jag inte är så hemmastad i sthlm så hamnade jag på Birger Jarl. Därifrån hittade ju jag till KM på Roslagsgatan efterssom jag varit där förr. Väl där tittade jag på den maskin jag hade spanat in. En QM Emilia med PID. Efter lite diskussionen med personalen, glömde bort o fråga vad han hette, så hade jag bestämt mig för den.
Var lite bekymrad hur jag skulle få en 10 kg kartong med mig till centralstationen. Med det var ju enkelt. Bara att ta 53:ans buss mitt över gatan. Bussen kom när vi precis var klara så det var bara att messa till SL o kliva på bussen o 15 minuter senare var maskinen o jag på centralstationen. Väl i Västerås fick det bli en bulle hem.

Har nu packat upp maskinen o satt den på uppvärmning. Och ja jag har tagit en del bilder. Tills vidare får ni hålla till godo med denna bild:
Visa bilaga 2561
 

Bilagor

  • EmiliaDL01.jpg
    EmiliaDL01.jpg
    65.6 KB · Visningar: 103

Tobiemme

Well-known member
härligt!
grattis till ny maskin - ser fram emot fler bilder och minirecension när du testat några skott.
 

larjo11

Well-known member
Bilder finns i detta album.

Första intrycket.
Den verkar vara känsligara på hur mycket man fyller i filterkorgen än Classicen. Där gjorde det inte om det skiljde nåt gram. Får väl skaffa en knarkarvåg jag med...

Sköt 3 skott innan jag vågade provsmaka. Det skottet smakade bättre än på min Classic på sistone. So far so good.

PID:en grundinställning verkar inte vara så bra. Temperaturen åker upp rejält efter en flush. Var uppe i 108 grader innan den vände ner. Så det blir väl till o justa lite på parametrarna. Får kolla med KM om de kommit fram till nåt.

Nu är det nog dags att sova...
 

Tobiemme

Well-known member
fint album! och vilken snygg maskin!
gillar hur det där ångröret ser ut. verkar det fungera lika bra som det är snyggt?
superelegant lösning för vattenpåfyllning. undrar varför inte fler maskiner (HX bl a) kan ha samma?
 

larjo11

Well-known member
Jo tack! Det är kul med ny maskin :)
Fast det är lite jobbigt oxo. Nästan som o börja om från början med kaffemakandet.
Det jag kämpar med nu är kanalisering. Det rinner fint i ca 5 sekunder. Sedan börjar syndafloden :( Ser 2-3 kanaler i pucken. Så man måste lära sig dosera o tampa på nytt. Ska leta efter en knarkarvåg så jag vet hur mycket jag doserar. Fanns en hos Kjell för 800 pix. Ska kolla om det finns nån billigare på Jula eller Biltema imorgon. Annars blir det e-bay. Såg en tråd för ett tag sedan med några bra ställen.

Har provat o skumma mjölk några gånger. Fast det har bara resultera i bubbelbad eller vällning :(
 

AJ

Well-known member
Fanns en hos Kjell för 800 pix. Ska kolla om det finns nån billigare på Jula eller Biltema imorgon. Annars blir det e-bay. Såg en tråd för ett tag sedan med några bra ställen.
(

grattis till en snygg maskin. klämde på en för ett par dagar sedan och den verkade riktigt trevlig. Kolla även på tradera för vågar, men buda inte på samma som jag :).
/A
 

kaffe med slice

Well-known member
Kul och grattis till en grymt snygg maskin!

Angående ångröret så ser det ut att vara exakt samma som sitter på min maskin vilket är isolerat och sitter på kulled. Det funkar skitbra och enligt mitt tycke grymt snyggt utan plastskydd som sitter på ej isolerade ångrör.

//Matte
 

larjo11

Well-known member
Visst är bra isolerat ångrör! Man kan hålla i ångröret under nästan hela skymningen utan att bränna sig.

Det verkar använda samma PID enhet som på Izzo Alex Duetto. Googlade om PID inställningar o hittade detta. Det är samma inställningsmöjligheter o grundinställningarna är lika. Det verkar lite konstigt då det är olika maskintyper. Det jag funderade mest på är att parametern som talar om skillnaden mellan temperaturen i kokaren och i vattnet som når kaffet är det samma. Det måste vara mycket längre väg för vattnet i en E61 än när bryggruppen sitter ovanpå kokaren. Det är satt till 10 grader.

Det blir nog en hel del skruvande på dessa parametrar innan jag är nöjd, eller att det inte är lika roligt längre:blush:
Det jag försöker få ordning på med nu är att den överskjuter rätt mycket efter ett skott eller en flush. Har tempen på 94 grader, men efter ett skott så sjunker tempen till 86 och sedan går den upp till 100 innan den går ned till 94 igen. Står maskinen så pendlar temperaturen mellan 93 och 95 grader.
 

larjo11

Well-known member
Tänkte uppdatera med vad som händer på kaffefronten.

Jag tycker att jag måste dosera lite mer än i Classicen för att inte få kanalisering. Har slutat använda potatissticka utan plattar bara till kaffet med tampern efter att ha malt ca halva dosen.

Igår fick jag till en bra extraktion i enkelfiltret med det sista i Biloyan. Gott! Kul att få till det i enkelfiltret. Det fick jag aldrig med Classicen. Emilians enkelfilter är lite djupare. Det kanske hjälper till.

Skummningen gick så dåligt så jag gick o köpte baristamjölk. :mad: Då blev det hyfsat redan första gången. Så jag var inte helt ute o cyklade. Går tillbaka till mellanmjölken när baristan är slut. Tycker baristan är lite för fet i smaken.
 

Mial

Active member
Har du lyckats få till det med mellanmjölken? Hade tidigare själv trassel med skumningen, men tycker att det går bättre med standard- eller mellanmjölk (baristamjölken och jag gillar inte varandra). Har det blivit någon latte art med Emilian?
 

larjo11

Well-known member
Jag är ingen mjölkmänniska så jag har legat efter med skumning. Skummar någon gång ibland för att kunna bjuda på en cappu när jag har gäster.
Jag har fått till det några gånger med mellanmjölken. Tror jag kommit på tricket nu. Men någon riktig yoghurtliknande homogen konsistens har jag inte fått :( Var inte så bra på latte art när jag använde Classicen heller. Men det är väl bara att öva. Teorin kan jag ju, tror jag :unsure:
 

Mial

Active member
Att få till yoghurtliknande konsistens kan vara knepigt, men jag tror att det ska gå att ordna bara man övar och lär känna maskinen bättre. Är man ingen mjölkmänniska tar det förmodligen längre tid. Hur går det med PID:andet då? Fokuserat något på det? Det blir nog nästa steg för mig.
 

larjo11

Well-known member
Kollat lite mer på det. Men försökter både att få en stabil temperatur just vid själva skottet och att den inte överskjuter så mycket. Det verkar vara svårt/omöjligt utan att ha någon slags förvärmning av inkommande vatten.
Ska nu försöka få en så stabil temperatur som möjlig. Det är ju lite svårt att kolla värdet då displayen endast visar hela grader. En kontakt som man kan koppla till datorn vore inte dumt.

Hur går det för dig? Fått ordning på dosering och skummning?
Jag tycker jag får dosera lite mer än när jag hade Classicen. Ligger på 19-20g för en dubbel. Bara kört enkelfiltret någon gång och då hade jag ingen knarkarvåg.
 

Mial

Active member
Använder mig i princip utslutande av dubbelfiltret och ligger också omkring 19 gram. Tycker att det är svårt att få en god espresso med enkelfiltret, men har förvisso inte gjort lagt ned massor av tid på att komma underfund med det. Föredrar liksom dubbelfiltret i nuläget.

Skumningen har jag ägnat desto mer tid åt och det går bättre och bättre för var dag som går. Något klockren latte art har jag emellertid inte fått till, men min ambition är att fixa det så småningom och då lovar jag att lägga upp bilder! ;)
 

frX

Well-known member
Fortsätter väl lite med den här tråden, var på KM idag och fick riktigt bra bemötande från Christian! Jag gick därifrån med en Emilia Deluxe med tillhörande Anfim Best :blush:.
Längre än såhär har jag inte kommit ännu. Känns som det är lite försent att dra i sig massa skott nu när man ska upp och jobba imorgon :)




Återkommer asap med mer bilder!
 

bsod

Well-known member
Härligt med lite nya kaffeprylar, eller hur!?!

Dom ser fina ut, dina nya maskiner!

Lycka till med trixandet:)
 

Forumstatistik

Trådar
14,652
Inlägg
155,632
Medlemmar
19,351
Senaste medlemmen
Zeepreeme2
Topp