Udda handdriven kaffekvarn

Coraxos

Well-known member
Är på jakt efter en handdriven som klarar arabiskt -> franskpress men vill inte betala för en Kinu M47 (ännu). Igår sprang jag på denna udda historia, gissar att tillverkaren är specialist på malning av spannmål men marknadsför denna som en kaffekvarn.

Jag gillar storleken på kvarnhjulet, nästa fyra centimeter i diameter, men har ingen aning om kvarnstenen är lämplig för kaffe. Är det någon som har erfarenhet av något liknande?

/Coraxos
 
Senast ändrad:

Coraxos

Well-known member
Det där ser ut som ett bra alternativ, tack! Dricker mest vanligt pour over, men funderar på att köpa en Flair.
Har du själv erfarenhet av Sozen?
 

lennart

Well-known member
Jag rekommenderar Time More slim grinder den mal från Turkisk och uppåt, jag har den modellen den är lätt att mala med det tar en halv minut att mala 7 gram kaffe för Turkisk. Den säljs av Baristashoppen. Jag har även en Sozen kvarn den fungerar bra för Turkisk malning den är också snabb men den är jobbigare att mala med.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
lennart: visst har du någon stenkvarn också? Tror att de brukar vara ämnade för turkiskt kaffe.

Har också en timemore, smidig för filter/press och visst kommer man ner till espresso utan problem men som sagt tar det lång tid att mala. Till flair doserar du kanske 13-16g så då krävs rejält med tålamod i längden.
 

lennart

Well-known member
Jag har en stenkvarn den används bara av min fru för att mala traditionellt libanesiskt kaffe, hon får inte använda mina andra kvarnar.
Jag har också en Mahlkönig Vario home med malskivor i stål den används som resekvarn för filterkaffe. Kvarnar som jag använder annars är en EK43 le med turkiska malskivor och en DIP DK 30 som också kan mala Turkiskt.
Vilken modell av Time More har du?
 

Jonken

Well-known member
Ingen dålig samling där :) Vad är dina tankar om stenkvarnen jämfört med de övriga?

Har Chestnut G1, tror att malverket är identiskt med slim. Spännande fruktig/syrlig ton när jag har använt den till espresso, men justeringen lämnar lite att önska.
 

lennart

Well-known member
Stenkvarnen är bra men det blir kvar mycket kafferester så den är inte bra att använda om man vill byta kaffebönor.
EK 43 och Dip är mina bästa kvarnar men när jag byter kaffeböna så flushar jag dom med ca. 5 gram kaffe.
Jag har inga problem att mala så att det blir som mjöl det går snabbt och lätt ,jag vet inte hur malverket är i en vanlig slim mitt malverk är en specialbeställning Titanium coating.
 

Jonken

Well-known member
Tänkte t.ex. på espresso / filtermalet med stenkvarnen, något du testat? Intressant är väl jämnhet och smak :)

Ok, titanium-varianten har mer aggressiv form - liknande kinu/comandante mk3. Det vanliga malverket liknar lido 3.

För filter går det ungefär lika snabbt tror jag, men testade nyss 7g stora mörkrostade bönor 6 klick från nollan - tar mer än 3 minuter, obetydligt motstånd men ännu långsammare om man vevar snabbt. Gav en trevlig ristretto dock :)
 

Jonken

Well-known member
Har förstått att det är dålig matning av bönorna som är problemet, fick idén att testa igen fullt med bönor (25g)

Då tar det bara 1:30 att mala 7g med ~1rps, 0:45 med ~2rps. Hade inte trott att det skulle skilja så dramatiskt, men det talar alltså mot att köpa en liten version om man vill använda den för espresso.
 

lennart

Well-known member
Nej jag har inte testat andra malningar kvarnen är bygd för att mala turkiskt, alla mina större kvarnar används bara för att mala Turkiskt.
Jag har ingen espressomaskin , jag håller bara på med Grekiskt/Turkiskt kaffe.
Vilken vinkel håller du kvarnen när du mal? Jag håller kvarnen i en 45 graders vinkel då mal den mycket bra.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Där ser man! Har bara testat att luta den cirka 20 grader innan. Med 45 graders lutning maler den lika effektivt som med full hopper. Tack för tipset :) då är slim/nano antagligen ett bättre val, ser ut att ge bättre grepp (G1 måste man klämma lite väl hårt)
 

lennart

Well-known member
Jag har testat både slim och nano med titanium coating malverk och dom mal mycket bra både för Turkiskt och filter.
 

Coraxos

Well-known member
Det blev en Sozen denna gång, har kikat på Time More också men föll för traditionen och det fördelaktiga priset. Tack för råden!
 

lennart

Well-known member
Sozen är en bra kvarn jag har använt dom i flera år, det är jobbigt att hålla fast kvarnen när man maler ett tips är att använda tunna arbetshandskar.
 

Coraxos

Well-known member
Tack för tipset Lennart!

Läste på om stenen som är i den kvarn jag länkar till i trådstarten, det är en s.k. "naxos basalt":

En vulkanisk bergart. som finkrossats och därefter satts samman till stenar. NAXOS basalt är således en natursten som sedan länge har använts i kvarnstenar. mjölkvaliteten blir speciellt bra när man använder NAXOS stenar. Som bindemedel har man använt en speciell Magnesit-cement som har liknande hårdhet.

äkta stenar har en speciell struktur som har en bra inverkan på mjölets beskaffenhet och kvalitet. Dessa stenar är hårdare än stål och har en god motståndskraft mot värme

källa: Orbio AB
 

Coraxos

Well-known member
Fick min Sozen igår och malde först idag, provat från fin-, till grovmalet, och är imponerad av hur jämnt den verkar mala, betydligt bättre än min gamla Hario Skerton eller min Kalita Ceramic Slim Mill, rent spontant känns det som den mest prisvärda handkvarnen som finns. Men hur gör man rent den, verkar inte gå att plocka isär? Läste någonstans att en teknik är att ställa in den på grövsta och mala ris :). Tack för rekommendationen!
 

Jonken

Well-known member
Vanligt ris kan vara lite hårt, förkokt/minutris är skonsammare. Vet inte hur grovt det grövsta är, men för grovt så faller minutriset mest igenom :)
 
Topp