Udda bönor - erfarenheter av udda sorter som Excelsea och Catimor?

Hartvigson

Active member
God fortsättning! Jag håller precis på att göra kaffe på jobb i en liten elektrisk moka-bryggare. Kaffet jag använder har jag sett fram emot att prova ett tag så jag sparade det till jul för att få lite julglädje här. Det är ett malet kaffe som innhåller Arabica, Robusta, Excelsea, Catimor. Jag brukar tycka om Robustablandningar eftersom de ofta är mörkrostade med lite chokladtoner som jag tycker är gott. Kaffet ifråga är helt ok men har en lite sur/bitter biton längst bak i munnen som jag inte kommer ihåg från liknande blandningar. Kan bero på moka-kannan inte är rätt sätt att tillbereda det på förstås men i det stora hela tycker jag att det är gott. Fylligt och mycket choklad i smaken.

Med den långa tråkiga inledning avklarad så undrar jag om någon av damerna eller herrarna i sällskapet har någon erfarenhet av Excelsea eller Catimor som de vill dela med sig av. Det hade varit spännande att köpa ett kilo av vardera och försöka rosta. Jag tror att det är första gången jag dricker eller kanske rättare sagt är medveten om att jag dricker dessa bönor.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag skulle gissat på robusta som främsta källa till beskan och syran från arabica.

Excelsa och catimor har likt robusta lite sämre rykte, men båda kan vara mycket trevliga tycker jag. Har inte rostat endera själv, men funderat på att åtminstone köpa lite Liberica från https://www.rohkaffeebohnen.de/rohkaffee/robusta-kouillou-brasilien-old-paradenia-coffea-liberica/ (kan smaka ordentligt spännande)

Drop Coffee hade en schysst catimor för några månader sedan, kanske kommer den igen så småningom och de säljer ju även som råkaffe.
 

Hartvigson

Active member
Tack för länken! Jag lade ett bokmärke på sidan. De verkar ha ett bra sortiment så det kan nog bli en beställning där framöver. Jag tycker att det är skoj och intressant att testa annat än Arabica.

Mitt hemliga långtidsprojekt är att hitta bra bönor för en egen espressoblend. Jag håller dock fortfarande på att lära mig rosta och testa olika ursprung. Min ide är att ha 50% Colombia eller Brasilien i botten och sedan kanske 25% robusta och 25% något annat. Jag vill dock att alla komponenterna ska dra åt samma håll. Målet är ett fylligt, mörkrostat kaffe med chokladtoner. Det är inte precis tidens melodi då det "ska vara" lättrostat och syrligt men det är vad jag tycker om.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Bärtorkade brasilianska bönor tycker jag generellt passar bäst som bas för sånt. Kanske kan du byta ut mot något indonesiskt som mandheling för mustigare smak med än mindre syra. Annars är det ju populärt att blanda i just robusta, monsun malabar och åldrade bönor som också återfinns i Indonesien samt Yemen (det senare lär inte vara lätt att få tag på nu).

Liberica är roligt för att det kan vara väldigt aromatiskt med starka, udda smaker men i stort sett ingen syra. Borde vara mer populärt än det är tycker jag. Excelsa är en variant av liberica, men det jag har provat påminde mer om arabica.
 

Hartvigson

Active member
Intressant... Jag får försöka rosta mer brasilianskt för att se om jag kan hitta något som passar mig. Har jag bara en bra bas så kan jag laborera med resten för att variera blandningarna.

Du får Liberica att låta som något jag hade tyckt om. Konstigt att det inte är eftertraktat, nu när folk vill ha konstiga frukttoner i sitt kaffe.
 

Forumstatistik

Trådar
14,771
Inlägg
156,490
Medlemmar
19,427
Senaste medlemmen
cuslnewbrnd193
Topp