Turkiskt kaffe - Tips på elektrisk kvarn


Hej,

Mottager tacksamt förslag på elektrisk kvarn till turkiskt kaffe.
Kör en Kinu m47 i detta nu. Dricker i stort sett bara turkiskt och franskpress.

Budget 3-8k.
Mvh
 

Jonken

Well-known member
Jag tycker om Niche Zero för turkiskt kaffe. Smakfullt och smidig!

...men ett alternativ skulle kunna vara Comandante C40 + Skope om du vill få bättre resultat med grovmalet. Lite en smaksak, själv är jag är inte helt förtjust i hur Niche maler grovt. Men räkna med att Comandante tar 3 minuter på sig att mala för en kopp turkiskt kaffe istället för <10s som Niche.
 
Senast ändrad:
Jag tycker om Niche Zero för turkiskt kaffe. Smakfullt och smidig!

...men ett alternativ skulle kunna vara Comandante C40 + Skope om du vill få bättre resultat med grovmalet. Lite en smaksak, själv är jag är inte helt förtjust i hur Niche maler grovt. Men räkna med att Comandante tar 3 minuter på sig att mala för en kopp turkiskt kaffe istället för <10s som Niche.
Tack!

Niche har jag sneglat på sen tidigare, den som många andra verkar bra. Känns bara som att alla klipp och recensioner spänner mellan espresso och fransk/cold brew.
Ja, skope lösningen är inget för mig.
Kvarnen är till min mor, pensionär, som inte tyckte det var kul att mala turkiskt i min kinu, därav inlägget:)
 

Jonken

Well-known member
Jag förstår henne :)

Det finns inte så många elektriska kvarnar som klarar att på ett enkelt och bra sätt växla mellan både franskpress och turkiskt eller ens mala så fint. Niche maler utan problem ännu finare än Kinu M47 och det kommer ut som ett fint puder istället för korvar med klumpar som på andra kvarnar. Om man vill justera väldigt grovt måste man röra sig utanför skalan som bara går till 50, men jag skulle rekommendera att ändå mala relativt fint runt 35-45.
 
Jag försöker själv hitta en espressokvarn som även kan klara ibrik. Enligt tillverkarna själva så är varken Niche Zero eller Lagom P64 lämpade för ändamålet, men det är intressant att läsa att det i praktiken tycks fingera ändå. Det enda jag hittat som uttryckligen klarar ibrik (och allt annat) är Baratzas dyrare modeller.
 

Jonken

Well-known member
Intressant. Har du en länk till uttalandet från Niche?

Jag vet att jag inte är ensam om att använda den för det ändamålet, här t.ex. en av de tidiga recensenterna: https://www.home-barista.com/grinders/niche-zero-turkish-grind-t68294.html

Extra förtroendeingivande är att det går ungefär lika snabbt att mala, utan klumpar eller tecken på att den kämpar extra på något sätt.

Jag har haft tre olika kvarnar från Baratza och ingen av de lämpar sig eller klarar av att mala finare än espresso i praktiken. Annars bra val för franskpress (undantaget Sette)
 
Det var en mailkonversation med Niche där de medgav att det går att mala för ibrik men det är främst tänkt för espresso…

@Jonken på vilket sätt misslyckades Baratza med ibrik?
 

Jonken

Well-known member
Vario/Forté kan normalt inte mala fint nog.

Preciso/Virtuoso kan möjligtvis men stöter på problem med matning, dvs. att kvarnen sätter igen. Risken ökar också att den tunna plastringen som håller malverket går av.
 

Forumstatistik

Trådar
13,951
Inlägg
150,149
Medlemmar
18,730
Senaste medlemmen
Erik
Topp