Turkiskt kaffe - Tips på elektrisk kvarn

Hej,

Mottager tacksamt förslag på elektrisk kvarn till turkiskt kaffe.
Kör en Kinu m47 i detta nu. Dricker i stort sett bara turkiskt och franskpress.

Budget 3-8k.
Mvh
 

Jonken

Well-known member
Jag tycker om Niche Zero för turkiskt kaffe. Smakfullt och smidig!

...men ett alternativ skulle kunna vara Comandante C40 + Skope om du vill få bättre resultat med grovmalet. Lite en smaksak, själv är jag är inte helt förtjust i hur Niche maler grovt. Men räkna med att Comandante tar 3 minuter på sig att mala för en kopp turkiskt kaffe istället för <10s som Niche.
 
Senast ändrad:
Jag tycker om Niche Zero för turkiskt kaffe. Smakfullt och smidig!

...men ett alternativ skulle kunna vara Comandante C40 + Skope om du vill få bättre resultat med grovmalet. Lite en smaksak, själv är jag är inte helt förtjust i hur Niche maler grovt. Men räkna med att Comandante tar 3 minuter på sig att mala för en kopp turkiskt kaffe istället för <10s som Niche.
Tack!

Niche har jag sneglat på sen tidigare, den som många andra verkar bra. Känns bara som att alla klipp och recensioner spänner mellan espresso och fransk/cold brew.
Ja, skope lösningen är inget för mig.
Kvarnen är till min mor, pensionär, som inte tyckte det var kul att mala turkiskt i min kinu, därav inlägget:)
 

Jonken

Well-known member
Jag förstår henne :)

Det finns inte så många elektriska kvarnar som klarar att på ett enkelt och bra sätt växla mellan både franskpress och turkiskt eller ens mala så fint. Niche maler utan problem ännu finare än Kinu M47 och det kommer ut som ett fint puder istället för korvar med klumpar som på andra kvarnar. Om man vill justera väldigt grovt måste man röra sig utanför skalan som bara går till 50, men jag skulle rekommendera att ändå mala relativt fint runt 35-45.
 

DavidLundholm

Well-known member
Jag försöker själv hitta en espressokvarn som även kan klara ibrik. Enligt tillverkarna själva så är varken Niche Zero eller Lagom P64 lämpade för ändamålet, men det är intressant att läsa att det i praktiken tycks fingera ändå. Det enda jag hittat som uttryckligen klarar ibrik (och allt annat) är Baratzas dyrare modeller.
 

Jonken

Well-known member
Intressant. Har du en länk till uttalandet från Niche?

Jag vet att jag inte är ensam om att använda den för det ändamålet, här t.ex. en av de tidiga recensenterna: https://www.home-barista.com/grinders/niche-zero-turkish-grind-t68294.html

Extra förtroendeingivande är att det går ungefär lika snabbt att mala, utan klumpar eller tecken på att den kämpar extra på något sätt.

Jag har haft tre olika kvarnar från Baratza och ingen av de lämpar sig eller klarar av att mala finare än espresso i praktiken. Annars bra val för franskpress (undantaget Sette)
 

DavidLundholm

Well-known member
Det var en mailkonversation med Niche där de medgav att det går att mala för ibrik men det är främst tänkt för espresso…

@Jonken på vilket sätt misslyckades Baratza med ibrik?
 

Jonken

Well-known member
Vario/Forté kan normalt inte mala fint nog.

Preciso/Virtuoso kan möjligtvis men stöter på problem med matning, dvs. att kvarnen sätter igen. Risken ökar också att den tunna plastringen som håller malverket går av.
 
Ursäkta sent svar, men tack för era.

Det har ju hänt en del på marknaden sen jag skrev mitt inlägg, Eureka ORO etc. Någon som vet något om deras billigare single-dose Zero CR16? Känns som de tagit vissa detaljer från ORO och satt på någon av deras vanliga modeller?

Kapar min egen tråd till en annan fråga. Dricker som tidigare nämnt mest franskpress, men har fått ärva en Melitta tratt som är äldre än mig själv. Har en ny sen tidigare, grå genomskinlig sak med tre små hål. Men den här röda från tidigt sjuttiotal har ett stort hål, stort nog för en ”okokt gul ärta ”. Räfflorna på insidan går rakt ner. Mottager tacksamt Pour over tips baserade på mörk-rost och till Kinu phoenix. Har gjort ytterst lite Pour over innan, med andra filter, mellan 3-4.2.0 i mal-grad etc.

Mvh
 

Jonken

Well-known member
eureka_clog.jpg

Det här verkar vara ett relativt vanligt problem med Eurekas kvarnar. Det sägs att det ska gå att mala fint nog för turkiskt, men hur fint folk tänker att det är varierar nog en del.. Ju finare man maler desto större risk att behöva öppna upp och rensa ur för att det fastnar.
 
Topp