"Turboshot", någon med erfarenheter?

Nanook

Well-known member
På senare tid jag experimenterat lite med "Turboshot", det innebär att jag kör 15 gram espressobönor till ca 40 gram färdig espresso.
Malningsgraden är grövre än vad jag kör till en vanlig espresso men den stora men en stora skillnaden ligger I att jag kör igenom skottet på under 20 sekunder.

Det blir ett jäkla tempo på flödet och slutresultaten blir riktigt bra smakmässigt men texturen blir betydligt vattnigare än en vanlig espresso.


Ursprungliga bloggposten
Lance Hedrik Turboshot
James Hoffman

Är det någon annan som provat detta? Vad är i sådana fall era tankar och idéer?
 

Jonken

Well-known member
Samma erfarenhet, det kan smaka bra men lite tunn upplevelse. Jag har mest gjort det med ljusrost som ändå blir lite tunnare.
 

Nanook

Well-known member
Jag kör med mörkare rostning men måste säga att det smakar riktigt bra.

Provade även att köra turboshots på Musetti Rossa och även om texturen saknades var det nog bland de bästa skotten jag fått från dessa bönor.
Det fina är nog att skotten är väldigt konsekventa, även på Europiccolan. Jag är van vid större variation mellan skotten :)
 

Jonken

Well-known member
Det fina är nog att skotten är väldigt konsekventa, även på Europiccolan. Jag är van vid större variation mellan skotten :)
Ja det är ju teorin bakom det hela, att grovmalet har mindre problem med att bädden sätter igen och bildar kanaler. Överlag tycker jag att det kommer med ett pris och att det nästan är svårare att pricka in bäst malningsgrad/tid för ett turbo-skott.. men att det är ett värdefullt verktyg att veta att man kan öka extraktionen genom att gå grövre utan att nödvändigtvis gå hela vägen till turbo så att säga.

Smala korgar har fördelen att man kan mala väldigt grovt men ändå få bra motstånd, så skottet behöver inte gå riktigt så snabbt. Det var lätt att få hög extraktion med Flair Classics lilla korg på 40mm och normal tid.
 

Nanook

Well-known member
Ser också en del experiment med"puck screens" och aeropressfilter både över och under puckarna.

Det finns massor kvar att utforska, det är nog det som är halva nöjet. Måste också säga att även om processen behöver finslipas en hel delinnan den kan sägas vara konsekvent så smakar skotten oväntat bra👍

Textur och crema är såklart ett helt annat kapitel...
 

thecybertrash

Active member
Har aldrig riktigt lyckats med turboshot på min Pavoni, har gjort några tappra försök men hur jag än gör så råkar jag ut för helt galen channeling när jag maler för grovt. Åker kaffe över hela köket
 

Nanook

Well-known member
Har aldrig riktigt lyckats med turboshot på min Pavoni, har gjort några tappra försök men hur jag än gör så råkar jag ut för helt galen channeling när jag maler för grovt. Åker kaffe över hela köket
Det låter inget vidare, jag har klarat mig från chanelling än så länge.
Däremot så gör Pavonins begränsade vattenvolym i brygghuvudet att jag måste föra upp hävarmenflera gånger för att få ut 40 gram färdig espresso.
Eftersom detta skall ske inom 20 sekunder blir det lite stressigt men jag börjar närma mig ett arbetsflöde som någorlunda konsekvent:)
Tycker att skotten börjar bli rätt jämna i smaken nu (har dock bara lyckats bli konsekvent med en sorts bönor ännu).
 

thecybertrash

Active member
Det låter inget vidare, jag har klarat mig från chanelling än så länge.
Däremot så gör Pavonins begränsade vattenvolym i brygghuvudet att jag måste föra upp hävarmenflera gånger för att få ut 40 gram färdig espresso.
Eftersom detta skall ske inom 20 sekunder blir det lite stressigt men jag börjar närma mig ett arbetsflöde som någorlunda konsekvent:)
Tycker att skotten börjar bli rätt jämna i smaken nu (har dock bara lyckats bli konsekvent med en sorts bönor ännu).

Ett trix för att komma runt det där med volym är ju att dosera mindre espresso. Har testat med typ 11g i min 18g Strietman-basket och har kunnat komma upp i runt 1:3-ration. Sen blev smaken sådär p.g.a. channeling. Det är lite underligt, konventionell visdom säger ju att channeling ökar ju finare man maler, men jag tycker jag ser det motsatta 🤔
 

Jonken

Well-known member
Det är mindre motstånd som håller tillbaka vattnet. Samma som när man använder t.ex. en EK43 eller liknande kvarn som maler väldigt jämnt. Så även om det skvätter mer behöver det inte betyda att extraktionen är sämre, i vanliga fall är den snarare jämnare och högre. Bottenlöst portafilter passar helt enkelt sämre till vissa stilar.
 

basiecally

Well-known member
Jag labbade lite med turboshots i helgen med! Helt klart trevligt kaffe men åt det syrliga hållet. Försökte göra en blooming turbo men vet inte om jag lyckades tajma. Man har inte många sekunder att svänga på alltså :).

Upplevde också att jag fick rätt rikligt med kanaler under själva bryggningen. Pucken såg dock okej ut. Inte helt säker på att jag förstår vad som händer, tanken är ju (om jag har fattat rätt) att det grövre malda kaffet ska MINSKA risken för kanalbildning och på så vis öka den generella extraktionen ur pucken. Kanske är det så att även om det blir kanaler på sina håll så är genomflödet genom alla delar av pucken högt nog för att kompensera för det?
 

Forumstatistik

Trådar
14,658
Inlägg
155,673
Medlemmar
19,355
Senaste medlemmen
peter.ohlsson
Topp