Tricolate

Jonken

Well-known member
Innan sommaren lånade jag Mbers Tricolate. Det är en ny sorts bryggare som hindrar vatten från att smita förbi kaffebädden, sk. bypass. På det viset kan man få en jämn extrahering och utvinna mer ur bönorna genom att använda finare malning och mer vatten och undvika de problem man normalt får om man försöker sig på samma sak med en filterbryggare som tillåter bypass (nästan alla andra).

En del har säkert redan sett t.ex. Scott Rao prata om Tricolate. Jag håller med om att det är en intressant metod och man kan verkligen på ett enkelt sätt få gott kaffe ur lite mindre bönor. Det smakar lite annorlunda än t.ex. V60 och jag upptäckte att jag kanske föredrar komplexiteten och syran från en precis lagom ojämn extraktion som man får med lyckat filterkaffe. Men det bygger ju på att man har en speciell kanna och övar på att använda den.

Fördelar med Tricolate:
  1. Enkel att använda.
  2. Man behöver bara en enkel våg och vanlig vattenkokare.
  3. Det går att använda ungefär 15% mindre mängd bönor men få liknande styrka (med lite mer fokus på kropp än syra)
  4. Timer är bra när man ställer in dos och kvarn men kan skippas när man hittat rätt. Perfekt om man t.ex. gör en kopp på morgonen, mindre än en minuts aktiv bryggning som inte behöver passas på.
  5. Jag tror att man kan komma undan med lite enklare kvarn än vanligt, även om det som vanligt blir bättre med så bra som möjligt.
Några nackdelar:
  1. Den är kanske bäst för att brygga 250-500ml och gärna den övre mängden.
  2. Varm att hålla i, om man vill virvla runt den för att få en jämn bädd.
  3. Aningen bökigare att göra rent än en vanlig filterhållare, tänk Aeropress.
...vilket för mig till att den som redan har en Aeropress och svanhals-kanna lika gärna kan köpa en melodrip och få lika bra eller kanske aningen bättre resultat för att bara brygga en kopp eftersom man kan hålla melodripen precis ovanför bädden. Filter behöver man tyvärr klippa ut själv, för vanliga aeropress-filter saknar rynkorna som behövs för att pappret inte ska täppas igen. Aeropressen blir inte lika varm så brygger man bara till sig själv är det inte en dum kombo:

aeropress_melodrip_tricolate.jpg

Det är en utmanare på väg också, NextLevel brewer, som verkar kunna bli lite smidigare att använda och kanske något högre kapacitet.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Den som inte har en melodrip kan prova med en böjd sked istället. Det fungerar inte riktigt lika bra och kräver lite mer precision i min erfarenhet (det blir väl lättare om man hittar en lagom stor sked) men det kan ge en idé om vad det blir för skillnad.

NqluqYg_d.webp


En hybrid-variant som är rätt trevlig tycker jag är att använda typiskt finmalet för aeropress, blomma kaffet ordentligt i över en minut, hälla på vatten försiktigt så att det är så rent som möjligt och sen pressa så långsamt man absolut kan. Då fungerar vanliga filter bra.
 
Topp