Tips på verkligen avancerade kaffeställen

DavidLundholm

Well-known member
När man engagerat sig djupare inom riktigt bra kaffe än många andra (utanför detta forum) så blir jag nästan aldrig nöjd när jag är hemifrån och vill dricka något gott. Att fråga google om ”specialty coffee” i närheten eller på omvägar eller slå upp i European coffee trips databas lyckas sällan träffa rätt…

Har ni tips på kaffeställen(caféer, barer, rosterier m.fl) som verkligen är avancerade med kunnande, utrustning och/eller upplevelse?
 

Jay

Well-known member
Vart befinner du dig är väl en rimlig fråga?

Generellt sett så är det samma trötta metoder som barer svär vid, så det är ju knappast något världsrevolutionerande att uppleva i kaffeväg längre än själva kaffet. Så vad är det mer exakt du letar efter?
 

DavidLundholm

Well-known member
Jag är ute efter en upplevelse som är värd en omväg så egentligen var som helst på denna jord får dom finnas.

Självklart är kaffet i centrum vilket är helt rätt men jag är så trött på oerfarna/ointresserade baristor och standard v60 recept som i bästa fall ger en tråkig kopp eller en espresso som smakar lemonad… (dvs underextraherad och inte bara modernt syrlig)

Var finns kaféerna som kanske använder sibarist filter i sin v60 och dubbel bloomar, eller går all-in på no-bypass eller som programerat en industrirobot att sköta hela espresso arbetssättet (ska finnas i Minsk) eller som på torsdagar serverar modern specialty ibrik på ljusrostade bönor?
 

Jay

Well-known member
Jag är ute efter en upplevelse som är värd en omväg så egentligen var som helst på denna jord får dom finnas.

Självklart är kaffet i centrum vilket är helt rätt men jag är så trött på oerfarna/ointresserade baristor och standard v60 recept som i bästa fall ger en tråkig kopp eller en espresso som smakar lemonad… (dvs underextraherad och inte bara modernt syrlig)

Var finns kaféerna som kanske använder sibarist filter i sin v60 och dubbel bloomar, eller går all-in på no-bypass eller som programerat en industrirobot att sköta hela espresso arbetssättet (ska finnas i Minsk) eller som på torsdagar serverar modern specialty ibrik på ljusrostade bönor?
Ibrik får du hos Costas i Umeå. Han är nog den ende i Sverige som fortfarande experimenterar med olika metoder. Benny som sköter Ibriken är en ambassadör för Ibrikkulturen och kan verkligen allt om det, och de gör det på Costas high end-bönor.

Vad gäller en massa filter och specialspecial så är det ju så att det främst är gadgets för hemmapulare. Barer har försökt genom åren att göra olika spännande grejor, men det är alltför krävande och marginellt intressantare resultat.

På Kura körde man nakenfilter genom ett guldfilter i koppen. Kul. Men fullständigt ineffektivt.

Jag var på Verve den månaden de hade installerat Steampunkbryggning på menyn. Kul att titta på, ganska average resultat. Idag använder de stackare som köpte Steampunk den 90% till tebryggning.

Det är en suggestion att vissa bryggmetoder är bättre än andra många gånger, och det har industrin till slut insett. Du kan inte överleva på att stå och dutta medan en kaffenörd kommer in och runkar en gång i månaden, när 99% av businessen vill ha enkla snabba lösningar.
 

Jay

Well-known member
De bästa ställena egentligen för att få sitt nördande upplevt är mässor och tävlingar. World of Coffee presenteras allt nytt, och då står ju folk och grottar ner sig i montrar, och inte sällan står baristor i bryggbarer och presenterar både kaffe och metoder.
 

onyman

Well-known member
Ja, som J skriver är mässor/tävlingar bra ställen att se senaste tekniken/trender och diskutera med andra som har samma intresse, svenska kaffeveckan i Göteborg är snart: https://www.kaffeveckan.se/

Två Europeiska cafeer som har hög nerd/elit nivå på utförande är:

https://friedhats.com/pages/fuku I Amsterdam och

https://www.substancecafe.com/index.php/our-techniques/ i Paris

Jag tycker personligen att European coffeetrip i kombination med google maps/google ger bra indikationer på vilka cafeer som är riktigt bra, jag brukar bedöma baserat på de bilder som finns publicerade: vilken utrustning används, hur ser produkterna/dryckerna ut på bild.
 
Senast ändrad:

Rusmas

Member
April i Köpenhamn är också riktigt bra med hög kvalitet. Pour over kaffet jag drack där var dock inte helt i min smak men det är en subjektiv åsikt snarare än att de inte håller en riktigt hög kvalitet.
 

Damocles

Well-known member
Jag har en lång lista på cafe'er i köpenhamn att pröva på, inte bara kaffe utan även bakverk, men Coffee Collective och sen April är väl de två mest naturliga att börja på ur kaffesynpunkt. Annars har jag prövat Tim Wendelboe och Supreme Roastworks i Oslo också.

Inte kommit så långt i Stockholm att testa på. Men för egen del så bryr jag mig inte om hur mycket de egentligen experimenterar för kunderna, det som är mest intressant är ju resultatet i koppen. Om de sedan experimenterar bakom kulisserna eller i framkant är ju sekundärt så länge de fortsätter utveckla sig.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Tycker väl att caféerna i Stockholm är ganska trista överlag, även om det går att få relativt gott kaffe serverat. Kanske det David var inne på i sitt andra inlägg? Det handlar väl om lönsamhet..

En favoritvideo för min del är
Tror att japanska Kissaten har sett uppsving på senare år. Sen om man verkligen vill sitta där och kanske t.o.m. vänta på att kaffet sorteras och rostas kan jag tänka mig att det råder delade meningar om :)
 

Rusmas

Member
Jag har en lång lista på cafe'er i köpenhamn att pröva på, inte bara kaffe utan även bakverk, men Coffee Collective och sen April är väl de två mest naturliga att börja på ur kaffesynpunkt. Annars har jag prövat Tim Wendelboe och Supreme Roastworks i Oslo också.

Inte kommit så långt i Stockholm att testa på. Men för egen del så bryr jag mig inte om hur mycket de egentligen experimenterar för kunderna, det som är mest intressant är ju resultatet i koppen. Om de sedan experimenterar bakom kulisserna eller i framkant är ju sekundärt så länge de fortsätter utveckla sig.
Förutom April var jag också på Coffee Collective och det rätt bra, inget som stack ut men bra. Var också på Prolog, men det var verkligen inte något att hänga i granen. Upptagna, dryga baristor men kaffet rätt bra. April var på en helt annan nivå om man är kaffenörd.
 

Jay

Well-known member
Förutom April var jag också på Coffee Collective och det rätt bra, inget som stack ut men bra. Var också på Prolog, men det var verkligen inte något att hänga i granen. Upptagna, dryga baristor men kaffet rätt bra. April var på en helt annan nivå om man är kaffenörd.
Varit på prolog två gånger, båda gånger smakade kaffet väldigt problematiskt, typ dålig kvarn i kombo med papperssmak. Hade samma upplevelse på den där vinbaren bredvid alla foodtrucks mitt emot Nyhavn som serverar Tim Wendelboe.
 

Rusmas

Member
Var på Talormade i Oslo under helgen och det var otroligt bra, riktigt smakrik och förvånande smak i pour overn. Rekommenderar! Hela stilen på caféerna och rosteriet är speciell men jag gillar det
 

Forumstatistik

Trådar
14,857
Inlägg
157,120
Medlemmar
19,487
Senaste medlemmen
Andreashelsing
Topp