Tips på allsidig kaffekvarn?

BloodyMezzo

Well-known member
Hej på er! Första inlägget på ert trevliga forum! :)

Jag är hemskt rådvill just nu. Jag använder dagligen en moccamasterbryggare men vill ha en kvarn som är lämplig både för den (bryggaren), för grovt pressokaffe och i framtiden också för en enventuell espressomaskin. Jag köpte en KitchenAid-kvarn som jag blivit fullständigt kär i pga dess utseende och för att den verkade uppfylla alla mina krav. Den hade ju stora glasbehållare så man kunde mala till en hel kanna på en gång, ganska snabb, inga problem med statiskt kaffe osv.

MEN! Jag undrar om jag inte fick en felaktig kvarn för jag lyckades inte alls mala så fint som jag läst att den ska kunna, trots kallibrering. På fabriksinställningen för "bryggkaffe" kom det ut ett förfärligt grovmalt kaffe. Jag returnerade kvarnen och fick pengarna tillbaka.

Nu vet jag inte om jag vågar köpa en likadan kvarn igen. Jag tyckte först att jag gjorde en jättebra deal när jag beställde den från Pixmania för typ 1500 spänn. Vad finns det för bra/bättre alternativ till denna? En snygg kvarn tycker jag är Rancilio Rocky (för en tusenlapp extra). Men hur sjutton maler man bryggkaffe i den? Måste man ta den med dosator då? Det sitter ju en storts märklig störtbåge under så man kan ju inte ställa dit filtertratten från bryggaren. Eller? Andra alternativ? Jag tittade på Moccamasters egen kvarn (som bara gör bryggkaffe). Tänkte att den verkade enkel och borde vara optimerad för det kaffe jag gör oftast. Men sen läste jag i nån tråd här att den verkade så där. Dessutom bara för bryggkaffe.

Hjälp! :eek:hmy:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Hej på er! Första inlägget på ert trevliga forum! :)

Hej och välkommen!

En snygg kvarn tycker jag är Rancilio Rocky (för en tusenlapp extra).

Det är en bra kvarn.

Men hur sjutton maler man bryggkaffe i den? Måste man ta den med dosator då?

Köp en liten mjölkkanna (rostfri liten kanna) och kör in den under kvarnen iställer för portafiltret. Mal direkt ner i kannan, häll över kaffet i din bryggare, klart!

Man kan såklart använda vilken liten behållare som helst, men en liten mjölkkanna passar liksom in i övriga baristasortimentet.:)


Jag tittade på Moccamasters egen kvarn ...

Gör inte det. Det är en knivkvarn, och således totalt värdelös. (i alla fall i mina ögon)
 

hippokid

Well-known member
Det sitter ju en storts märklig störtbåge under så man kan ju inte ställa dit filtertratten från bryggaren

Den är bara att plocka loss, dra rakt ut och mal direkt ned i kaffefiltret.
Ett annat bra alternativ är en Dualitkvarn för ca 1300-1400:- Det är det jag själv använder till allt utom espresso.

J
 

BloodyMezzo

Well-known member
Inte en dum tanke med mjölkkannan! Jag bara undrar, varför är alla så emot dasator? Modellen med och utan dosator kostar ju samma peng. Om man ändå inte maler mer kaffe än man ska använda får man väl inga problem med gammalt kaffe kvar i kvarnen. Eller?

Jag läste i nåt test av Smartson eller vad sjutton de heter. Det föreföll mig som att Rocky var en smula långsam, stämmer det? Sen skrev de också att man måste hålla in en knapp under hela malningen. Det låter lite puckat tycker jag. Man vill väl kunna mala medan man förbereder bryggaren med vatten och filter tyckte jag.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag bara undrar, varför är alla så emot dasator? ... Om man ändå inte maler mer kaffe än man ska använda får man väl inga problem med gammalt kaffe kvar i kvarnen.

Detr blir rester kvar i behållaren, och det är svårt att mala exakt rätt mängd om man inte står där och "floppar" fram kaffet allteftersom det mals. Och då försvinner hela poängen med dosator (tycker jag).

En dosator kan vara bra att ha de där gångerna man får in mängder med bekanta som vill ha kaffe, eller på ett café med stor omsättning. Men för normalt hemmabruk känns den bara som en onödig gammelburk för förvaring av malet kaffe.

Sen skrev de också att man måste hålla in en knapp under hela malningen. Det låter lite puckat tycker jag. Man vill väl kunna mala medan man förbereder bryggaren med vatten och filter tyckte jag.

Då får man hoppa upp till en dyrare prisklass och köpa en med timer, t.ex. en Mazer mini electronic. Eller koppla kvarnen till en mörkrumstimer (har läst om det, men inte gjort eller provat). Utan timer känns det kanske inte så bra att låta kvarnen stå och gå medans man pular med annat...
 

BloodyMezzo

Well-known member
Hm. Kan du ju ha rätt i (angående knappen). Jag fick ju tips om att den lilla "störtbågen" gick att ta bort enkelt. Då kan man ju ställa filtertratten direkt under om den bara får plats. Hm. Det lutar åt Rocky just nu. Måste bara gå och titta på den nånstans också. =)
 

BloodyMezzo

Well-known member
Kan man vara säker på att Rocky klarar att mala pressokaffe föresten? Skulle bli besviken annars. Vilka inställningar har du använt på den? :)
 

GLC

Well-known member
Har bara så mkt bönor i kvarnen som jag skall använda vid det tillfället. Bara att slå igång, greja med annat och sedan flaff-flaff-flaff:a ned det i portafiltret.

Puh, det där inlägget tog typ 5 min att skriva med en bebis på armen.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Kan man vara säker på att Rocky klarar att mala pressokaffe föresten? Skulle bli besviken annars. Vilka inställningar har du använt på den? :)

Just nu maler jag min espresso på läge 8 (från min riktiga nolla som finns på -4 på skalan) och jag har testat till press en gång genom att gå upp tolv steg. Känns som jag hade kunnat gå upp ännu mer, för det finns ett antal steg till att ställa in på.

Jag har aldrig testat, men jag har en känsla av att det går att mala så grovt att det nästan är hela bönorna som kommer ut. Det hela styrs ju av att man gängar upp eller till den övre malskivan och det är några varv för att få loss den...

Så, nog funkar Rockyn till press allt! :D

Kolla Kaffemaskinen och/eller Lagamati (Odenplan). Om jag inte missminner mig säljer bägge Rancilioprylar!

//Stefan (som är nöjd med sin Rocky, men som gärna skulle ha en snabbare kvarn)
 

BloodyMezzo

Well-known member
Tack för många jättebra svar!

Jag är mycket intresserad av Rocky. Såg att Lagamati Odenplan hade den för 2595. Tungt paket att bära hem. ;)

Finns det några andra bra alternativ till Rocky-kvarnen, eller några bra tips. Vad bör jag titta på?
 

Forumstatistik

Trådar
14,732
Inlägg
156,148
Medlemmar
19,401
Senaste medlemmen
Olle1
Topp