Tankar kring 1Zpresso K-Max så här mitt i 2022?


Blixa

Member
Hej,

funderar på uppgradera kvarn från min gamla trotjänare Hugin Coffea som fyndades på Coop för en massa år sedan. Dricker pour-over / Aeropress och har inga tankar på Espresso - single dose varianter känns lockande. Har tittat på en hel del alternativ i prisklass mellan Fellow Ode och Nische Zero även om den senare nog är dyrare än jag vill betala men plötsligt började jag kolla in handkvarnar och då främst 1zpresso eller Kinu m47 - där jag nog lutar åt 1ZPresso just nu.

Någon som har en K-Max? Vad brygger ni med den och hur är den att mala med?
Någon annan handkvarn jag borde titta på i den prisklassen?

Så många frågor men det verkar bara så rätt köra för hand! :)
 

Jonken

Well-known member
Jag har en K-Max och har även haft Kinu M47. För pour over tycker jag definitivt att K-Max är att föredra. Brygger man sällan med mer än 35g är det ett bra val. Såhär i efterhand hade jag nog valt K-Pro istället och sparat en hundring, det blir lättare att få loss den yttre delen av malverket om man har behållaren som skruvas i.

Fellow Ode har fördelen att det går att köpa till malskivor från SSP som är vassare om man är ute efter så rena smaker som möjligt och vill förbättra sina chanser att känna de flesta tonerna som står på kaffepåsen. Däremot skulle jag nog säga att K-Max är mer förlåtande - kanske inte riktigt lika höga toppar men inte lika låga dalar heller. Man kommer i alla fall ganska nära för under halva priset.

Du lär också kunna komma ganska nära 1zpresso K med deras Q2 "heptagonal" och så småningom X-Pro för en ännu mindre peng.

Sen kan en Xeoleo med "ghost burrs" vara ett intressant alternativ om du gillar mellanrost. Både den och Ode bygger på att man sprejar bönorna med vatten innan man maler för att undvika statisk elektricitet.

Alla nämnda handkvarnar klarar förresten espresso om det är något du är intresserad av i framtiden (går ju t.ex. att brygga ett substitut med en aeropress).
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Lagom Mini med "moonshine burrs" verkar också vara ett intressant alternativ. Fast en handkvarn kan man ju lita på att den håller många, många år - i alla fall Lagom Mini har haft lite problem i början (men så länge man undviker espresso eller väldigt ljusrostade bönor är risken mindre).
 

Blixa

Member
Tack för utförligt svar! Tror jag får kolla lite mer på skillnaden mellan de olika 1zpresso modellerna. De gör det inte helt lätt för en!

Just spraya bönorna / röra runt med fuktig sked verkar en del göra även för retention på handkvarnar (någon youtube film visade iallafall skillnad) - något du märkt? Antar det fortfarande är pga statisk elektricitet men det såg onekligen ut fastna mindre i dem.
 

Jonken

Well-known member
Ja, om man vill kan man göra det med handkvarnar också. Själv föredrar jag att inte göra det eftersom det är så lite som fastnar. 20220929_094737-COLLAGE.jpg

Så ser det ut i min K-Max för det mesta. Det känns visserligen som att det skulle vara mer när man kikar i behållaren, men när man borstar ur allt i en vanlig tesked eller skål får man en bättre uppfattning.
Lite svårt att väga eftersom det är så lite, men ungefär ~0,04g den här gången och en del av det är ju silverskinn som ändå inte tillför något.

Det blir lite mer "retention" i Niche Zero även om man använder någon slags bälg och Fellow Ode trots att man använder vatten. Men när det handlar om någon tiondels gram är det ju inte något som direkt påverkar annat än tvångstankar ;)
 
Senast ändrad:

Blixa

Member
Haha nej jag var mest nyfiken och brukar oftast dricka en kaffesort till den tar slut innan jag byter bönor så det kommer nog vara ett minimalt problem!

Intressant med en svensk som säljer (din länk till Lyckseleföretaget) - verkar annars lite sporadiskt med det..
 

Supdawg

Member
Hejsan!

Jag har en 1zpresso k-max! Det är en bra handkvarn och är den första jag äger. Har även en Fellow Ode med 1.1 burrs. Bara haft den ett par dagar och köpte den från Sigma coffee från UK.
Noterar att den maler ganska finmalet på grövsta inställningen men får återkomma med en mer grundlig review. Den är väldigt välbyggd och känns kvalitativ. Det är mycket smidigare med en elektrisk kvarn men är ganska trevligt med en handkvarn till jobbet t.ex. Lycka till med ditt val av kvarn!
 

Forumstatistik

Trådar
14,102
Inlägg
151,267
Medlemmar
18,898
Senaste medlemmen
sfirus
Topp