Tampertryck - Skillnad på att tampa hårt eller löst?

basiecally

Well-known member
Det här med tamping har varit uppe för diskussion en massa gånger, men en nylig erfarenhet har fått mig att börja fundera igen.

Skulle hjälpa min bror med hans nya setup med en Gaggia Classic Pro och en Mignon Specialita häromveckan. Vi fick en väldig massa kanaler, eller iaf hemskt snabba flöden som smakade som kanaliserat kaffe. Syntes inga tydliga defekter på pucken dock. Vi labbade länge och väl och hittade en malningsgrad som var den som gick långsammast. På vardera sidan om den gick det snabbare, så jag förutsatte att det var kanalbildning som låg bakom. Ffa mtp att min bror har stock OPV i sin. Den ska vara på 12,5 bar har jag förstått. Det gick fortfarande för snabbt dock.

Nu berättar min bror att han har löst problemet genom att tampa mindre hårt. Ingen kanalbildning längre.

Jag har frågat om det här tidigare vill jag minnas, och fått svaret att det inte spelar så stor roll, att kaffet ”trycker tillbaka” som en cue för när man är färdig och att när det väl är hoppressat så händer inte så mycket mer. Men det här får ju mig att undra.

Nån som har liknande erfarenheter? Nån som har tampat mot en badrumsvåg nån gång?
 
Senast ändrad:

Hartvigson

Active member
På sitt sätt kan jag se logiken i det. Ju hårdare man tampar desto mer tvingar man vattnet att gå lättaste vägen. Lösare tampning ger kanske flöde över hela ytan istället om pucken är lite porösare. Intressant...
 

basiecally

Well-known member
Ibland pratar man ju om ”water hammer” med, mer på fjäderspakmaskiner dock. Men en maskin med högt flöde ur gruppen och med högt ställd OPV kommer ju utöva ett ganska snabbt och kraftfullt tryck med som komprimerar pucken mot korgens botten. Kanske spelar roll med OPV på 12,5 bar?

Porquepress (?) gör ju nåt liknande ditt tänk där Hartvigssons, genom att skapa flera hundra kanaler i pucken från början. Espresso-aikido?
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Trycket från pumpen är extremt mycket högre än vad man kan tampa för hand, så det gör relativt liten skillnad om man t.ex. använder 10, 15 eller 30kg tryck. Ett väldigt lätt tryck eller inget alls gör skillnad, men det viktigaste är att man kan upprepa från skott till skott. Ganska hårt tryck (dvs. ~10+) är den enklaste lösningen.

Jag tror att ett lätt tryck underlättar en aning för vattnet att tränga in i pucken de första sekunderna, speciellt i en maskin som Gaggia Classic som lågt flöde jämfört med en spakmaskins vattenhammare och mer gradvis ökande tryck än från en fjäder eller rotationspump.

Vilket tryck som är idealiskt kan diskuteras, det finns ett antal försök att undersöka saken och de drar inte helt samma slutsatser - men enhälligt från det jag har läst är att det är bättre att tampa än att låta bli (om så än bara med något hekto eller kilos kraft). Sen finns tanken att hårdare tryck jämnar ut densiteten bättre.

Om man vill improvisera fram riktig pre-infusion på en Gaggia Classic kan man öppna ångvredet (med t.ex. mjölkkannan under) och stänga det när det börjar droppa kaffe ur portafiltret. Lär sänka bryggtemperaturen en aning..
 

Hartvigson

Active member
Vi har begreppet water hammer på jobb. Då handlar det om kalla ångrör som man öppnar upp ångan på för snabbt. Det ska göras långsamt så att ångan kan trycka ut kondensatet genom ångfällorna. Gör man det en aning för snabbt smäller det i rören. Gör man det mycket för snabbt... så vill inte jag vara där!

I ditt exempel kan jag tänka mig att en hårt packad puck från början kanske blir ett massivt motständ. Antingen öppnar övertrycksventilen eller så gräver trycket kanaler. FInmalet borde vara värre i detta fallet då det borde bli en mer kompakt puck.

Är det egentligen någon mening med att tampa pucken hårt? Jag brukar bara trycka till tampern lite grann utan att lägga någon större kraft på den. Jag läste om någon som bara brukade släta till ytan med ett distributionsverktyg. Kunde vara ett intressant sida vid sida test. Hård tamp vs lös tamp vs bara distributionsverktyg.
 

Jonken

Well-known member
För spakmaskiner avser man att flödet av vattnet är närmast omedelbart, till skillnad från pumpdrivna maskiner där det tar mer tid att fylla gruppen med vatten. Resultatet är att spakmaskiner generellt sett behöver finare malning för att stå emot 'hammaren'.

Är det egentligen någon mening med att tampa pucken hårt?
Inte i sig, det mesta händer med ett relativt lätt tryck: https://towardsdatascience.com/the-diminishing-returns-of-tamping-for-espresso-cac289685059

Men säg att du siktar på 3kg och hamnar på 2kg ibland och 4kg ibland - då utgör det större variation än om man ändrar tryck mellan 10, 15 och 20kg och det är grunden för argumentet att tampa ganska hårt till dess att pucken "trycker tillbaka" som basiecally skriver i första inlägget. Se även t.ex. https://www.instagram.com/p/CY9BgogMqui/

Det finns ett antal undersökningar som visar på att distributionsverktyg i stil med OCD gör mer skada än nytta. Bättre att lägga pengarna på ett enkelt WDT och om man vill se till att ytan är helt rät finns det numera överkomliga tampers för det som från Normcore (som bonus kan man få en fjäder som ser till att det blir ungefär lika hårt varje gång - mätbar skillnad gör det som sagt: https://quantitativecafe.com/2021/12/29/a-closer-look-at-tamping/ men jag tror inte att det i sig är något man bör känna sig manad att lägga pengar på i första taget)
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,471
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp