Staccato espresso

Jonken

Well-known member
Jag har varit nyfiken på den här metoden i ett par år: https://medium.com/overthinking-life/staccato-espresso-leveling-up-espresso-70b68144f94

Nu har jag till slut en riktig Kruve så att jag prova. Baserat på de två kvarnar jag har siktat med hittills, en med platt och en med koniskt malverk, så tror jag att McKeon har rätt i att 400 och 500 är de siktar man behöver. Viktigast tror jag att storlek 500 är, man kan nog komma undan med 300/350 istället för 400 men de flesta partiklarna är faktiskt över 400 så den är mest effektiv.

Jag har bara börjat prova konceptet, men jag tror att man får mer ut av sina fines än vad man brukar - en len sirapsliknande textur som är väldigt trevlig. Det flödar och ser annorlunda ut, jag kan tänka mig att det är en effektiv metod för att undvika kanalisering och minimera de negativa konsekvenserna.

Har man redan en kvarn som maler fint och bra nog känns det här som ett oväntat spännande alternativ att prova för den som inte har något mot att spendera ytterligare några minuter på sitt kaffe. Om man inte har en steglös kvarn skulle man kunna justera mellan stegen genom att ändra ratio fin/grov/mellan.

Det hela gränsar kanske mot galenskap, men inte värre än den tid och pengar många av oss redan spenderar på kaffe.
 
Senast ändrad:

Pediatrik

Well-known member
Intressant koncept och väldigt genomarbetat av killen i länken. Apropå galenskap tycker frun redan att RDT och WDT är löjligt nördigt. Skulle jag köpa en Kruve och börja sikta kaffet, kommer hon definitivt ringa psykakuten eller liknande instans…
 

Jonken

Well-known member
Hehe ja jag trodde att det skulle kännas värre.. Men det är samma nivå av galenskap känner jag (okej det tar lite längre tid) 😉
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member

Jonken

Well-known member
Kommer definitivt att prova "sudo staccato" mer. Jag tycker att rejäl ristretto, ratio 1:1 ofta är svårt att lyckas med. Gjorde en kopp med Mauro Centopercento 4g @0, 4g @30 och 8g @15 med Niche. Ganska meckigt att mäta upp tre små doser och jämna till flera lager.. Använde mitt WDT-verktyg som en kratta istället för visp och tampade bara på slutet.

Resultatet blev i alla fall en väldigt intressant kopp som smakar sötlakrits utan att vara besk. Ovanligt bra ristretto helt enkelt och totalt annorlunda mot mina försök till vanlig ristretto med samma påse bönor. Gäller att man har en kvarn som både kan enkeldoseras bra och smidigt samt mala turkiskt utan att det bara kommer ut klumpar. Niche Zero är som gjord för det.
 

svartvest

Well-known member
Robert mailade till mig ikväll och frågade om jag provat det i aeropressen. Måste läsa på om principen om det är möjligt med handkraft. Är det någon som har prövat i aeropress??
 

Jonken

Well-known member
Brunabönor skrev om att blanda olika rostninggrader i skikt i en tråd.

Det går att använda espresso-fint kaffe i en aeropress, så nog är det möjligt med handkraft (bara att det blir begränsat tryck utan någon slags hävarm)
 

Jonken

Well-known member
Robert mailade till mig ikväll och frågade om jag provat det i aeropressen. Måste läsa på om principen om det är möjligt med handkraft. Är det någon som har prövat i aeropress??
Jag provade med exakt samma malning och dos som jag hade framgång med i Roboten (sudo staccato) i en Aeropress + Prismo. Det var betydligt svårare att pressa igenom än vanlig espressomalning, handkraft räcker knappast utan jag fick använda hela kroppstyngden. Hur som helst smakade det vidrigt också, så om det finns något där tror jag att man bör sikta på mer traditionell aeropress-malning eller åtminstone lite grövre.
 

Jonken

Well-known member
Gjorde av misstag en sudo staccato med 6+6+6g idag för att jag hade glömt receptet :) var rädd att det skulle bli tvärstopp men det blev om något lite mindre motstånd.. och en god 1:1 ristretto
 

Jonken

Well-known member
Det kanske inte var så hett intresse för den här typen av lite mer tidskrävande pyssel. Man kan underlätta för sig genom att bara använda två lager: det första med ~1/4 så finmalet som det bara går med den kvarn man har och resterande 3/4 aningen grövre espresso-inställning. Nyckeln till smaken verkar i alla fall vara ett lager med i princip turkisk malning i botten.
 

Pediatrik

Well-known member
Med fyra barn och villa är det tyvärr inte mycket tid över till olika hobbys Jonken. Intresset för tidskrävande pyssel är hett, men möjligheterna för att utföra dem desto mindre... :(
 

Forumstatistik

Trådar
13,943
Inlägg
150,121
Medlemmar
18,726
Senaste medlemmen
fredrikcorin
Topp