SSP LS v3 eller manuell Kingrinder P6

Hej!
Jag har en df64 gen 2 med orginalskivor som jag tycker gör ok italiensk-stylat Espresso (kanske inte så fylligt som jag önskat). Men sen tror jag (inte så erfaren med ljusrost) att det skulle finnas mer potential på brew-sidan med de ljusrost som jag ibland dricker också.
Jag dricker som sagt mest espressobaserade drycker, kanske 4-5 espresso/latte för varje kopp aeropress eller pour over.

Hur hade ni, den samlade kaffe-visdomen, spenderat en kaffebudget på ca 2500:-? jag tänker antingen
1. Köpa LS3 v3 skivor till df64an och använt den till båda
2. Köpt en Kingrinder k6 (eller liknande) för ljusrost
3. Annat alternativ
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag hade rekommenderat alternativ 1 - tycker att LS både gör italiensk espresso och ljusrost bättre än standardskivorna. Det finns absolut mer potential i bägge riktningar.

För mig är K6 & Co. ungefär i samma klass för brygg. Med det menar jag att resultaten skiljer, men att de lämpar sig ungefär lika mycket för brygg som LS och inte lika extrema som säg ZP6, Pietro, MP, 078. En rundare profil som fortfarande ofta lämnar lite potential, men betydligt mindre än standardskivorna (oavsett version av DF64). I gengäld är det mindre risk att det smakar för mycket åt något håll som man inte gillar.
 

fforst

Active member
Jag har en DF64V med LS V3 sedan över ett år tillbaka och jag är väldigt nöjd! Man får en fyllighet utan stor munkänsla som jag tycker är en spännande kombination. Jag maler 90% för espresso med den och för pour over är det en backupkvarn som oftast får fram bra smaker. Jag tycker den är ganska bra att använda i ett brett spektrum rostnivåer.
 
Jag har en DF64V med LS V3 sedan över ett år tillbaka och jag är väldigt nöjd! Man får en fyllighet utan stor munkänsla som jag tycker är en spännande kombination. Jag maler 90% för espresso med den och för pour over är det en backupkvarn som oftast får fram bra smaker. Jag tycker den är ganska bra att använda i ett brett spektrum rostnivåer.
Okej! Men är det då fortfarande mer klassisk espresso, eller blir den mer modern skulle du säga? :) Jag har hört mycket bra om LS v3.

Fördelen med manuell är ju att få en mer specialiserad kvarn och att man slipper ”ställa om” 😅 Svåra val!
 
Jag hade rekommenderat alternativ 1 - tycker att LS både gör italiensk espresso och ljusrost bättre än standardskivorna. Det finns absolut mer potential i bägge riktningar.

För mig är K6 & Co. ungefär i samma klass för brygg. Med det menar jag att resultaten skiljer, men att de lämpar sig ungefär lika mycket för brygg som LS och inte lika extrema som säg ZP6, Pietro, MP, 078. En rundare profil som fortfarande ofta lämnar lite potential, men betydligt mindre än standardskivorna (oavsett version av DF64). I gengäld är det mindre risk att det smakar för mycket åt något håll som man inte gillar.
Börjar luta åt LS-skivorna måste jag säga! Tack för bra input :) Mer värt att fixa en bra kvarn än två halvdana 😊
 

fforst

Active member
Okej! Men är det då fortfarande mer klassisk espresso, eller blir den mer modern skulle du säga? :) Jag har hört mycket bra om LS v3.

Fördelen med manuell är ju att få en mer specialiserad kvarn och att man slipper ”ställa om” 😅 Svåra val!
Det blir ingen klassisk espresso. Jag brukar välja kortare extraktionstider när jag maler med LS.
Ifall du inte växlar för ofta mellan brygg och espresso tror jag inte att det är ett problem.
Jag har länge malt för hand för espresso. Jag skulle inte vilja tillbaka dit! 😄
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Klassisk espresso om man använder klassiska espressobönor :) modern om man använder ljusrostade bönor. Det som är speciellt med LS, att de klarar hela spannet jämförelsevis bra. Sen beror det lite på preferens om man tycker att de är bäst på något, för mig och mina v1 är det i normalfallet renare mörkrost som jag tycker är det starkaste kortet, men det beror också på att jag har fler alternativ till hands.

Snabbare skott fungerar överlag bättre med LS. För väldigt ljusa bönor kan det dessutom vara ofrivilligt.
 
Hmm, av ren nyfikenhet. Att det blir bättre resultat med snabbare shots. Tyder det då på att skivorna maler med mer fines? Eller att något i groundsen i alla fall gör att utbytet går snabbare? Kör ni ändå kring 1:2 i ratios eller mer mot 1:2.4 eller liknande? 😊

Kul att veta lite vad som gör att olika skivor passar för olika tekniker 😊
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Missade att svara på det här. Nja, vet inte om någon vet riktigt exakt vad det beror på, men det finns en tendens för skott med LS att accelerera. Utbytet är medium-högt, så även om skottet är några sekunder snabbare kan du antagligen vänta dig högre extraktion än med standardskivorna i en DF64. Ration kan du hålla ner till det du gillar, 1:2 är ju rimligt för en traditionell normale. Säg att du gillat 30s i vanliga fall, med LS kanske 20s passar bättre. För ljusare bönor kan jag gå upp i 1:3 eller till och med 1:5 (allongé).

I alla fall tycker jag att det är en dålig idé att tvinga långsamma skott / högt tryck genom att mala allt för fint. Med mina v1 går jag inte under ungefär 30-40µm från nollpunkten utan omfamnar hellre ett turbo-skott om det skulle behövas (gäller främst ljusrost). När skivorna nästan snuddar låter det mer som att bönorna mosas istället för mals.. Har ofta använt den inställningen för cezve, men då i samband med att mata en böna i taget så att det ändå blir lite grövre.

Du kanske har köpt ett par redan så att du kan dela med dig av dina intryck? :)
 
Missade att svara på det här. Nja, vet inte om någon vet riktigt exakt vad det beror på, men det finns en tendens för skott med LS att accelerera. Utbytet är medium-högt, så även om skottet är några sekunder snabbare kan du antagligen vänta dig högre extraktion än med standardskivorna i en DF64. Ration kan du hålla ner till det du gillar, 1:2 är ju rimligt för en traditionell normale. Säg att du gillat 30s i vanliga fall, med LS kanske 20s passar bättre. För ljusare bönor kan jag gå upp i 1:3 eller till och med 1:5 (allongé).

I alla fall tycker jag att det är en dålig idé att tvinga långsamma skott / högt tryck genom att mala allt för fint. Med mina v1 går jag inte under ungefär 30-40µm från nollpunkten utan omfamnar hellre ett turbo-skott om det skulle behövas (gäller främst ljusrost). När skivorna nästan snuddar låter det mer som att bönorna mosas istället för mals.. Har ofta använt den inställningen för cezve, men då i samband med att mata en böna i taget så att det ändå blir lite grövre.

Du kanske har köpt ett par redan så att du kan dela med dig av dina intryck? :)
Tack för väldigt utförligt svar! 🤩
Jo jag har precis fått hem ett par v3 nu! Jag kämpar lite med aligning ännu (tycker inte den jäkla pennan nöts bort trotts att jag hör skivorna snudda). Men när det är på plats och jag hunnit experimentera lite enligt de fina tipsen ovan, ska jag försöka mig på att återge mina intryck! ☕
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Om du inte använder rätt sorts penna - dry erase - nöts den inte. Skulle rekommendera omvänd ordning - testa skivorna först, om de maler fint nog för espresso kan du nöja dig så.
 
Senast ändrad:

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
15,213
Inlägg
159,778
Medlemmar
19,750
Senaste medlemmen
CurtisThuct
Topp