Smörjmedel till E61-grupp


hrbrun

Well-known member
Vad använder ni för smörjmedel till era E61-maskiner för underhåll? Och var köper ni det..? Min nya Duetto är lite trög att jobba med så jag måste testa att montera isär bryggruppen och smörja den.

Körde ett varv med Clean Xpress och backflushade härrom dagen. När det var medel i gruppen kärvade bryggspaken ordentligt. Nästan så den fastnade. Brukar era maskiner också bära sig åt så? En E61-grupp är betydligt känsligare för rengöringsmedel än gruppen i Dalla Corten Mini som är elektroniskt styrd...
 

hrbrun

Well-known member
Ja, har sett att det är populärt medel. Men jag har inte hittat det i någon webshop i Sverige (än).
 

UbbeK

Well-known member
Jag använder armaturfettet som är länkat. Funkar fint till båda mina maskiner.
Pavoni och Simonelli.
 

bauta

Well-known member
Jag hade lite gnissel i min Brewtus e initial noggrann rengöring. Gick då på Vaselin från apoteket, det är ju inte så konstigt att få i sig, annars kanske man vill ha livsmedelsgodkända grejer.
E ett tag smörjer kaffeoljorna upp maskinen så det fungerar bra ändå är min erfarenhet.
 

Large

Well-known member
Körde ett varv med Clean Xpress och backflushade härrom dagen. När det var medel i gruppen kärvade bryggspaken ordentligt. Nästan så den fastnade. Brukar era maskiner också bära sig åt så?

Har en gen1 Duetto och min gnisslar bara lite efter en ordentlig rengörning med medel. Hade isär packning och spridarfilter i helgen och gjorde den kliniskt ren. Kärvar gör den iaf inte.
 

consensus

Active member
Molykote-111 är löjligt dyrt att köpa i fackhandeln. Bästa priserna hittar man på Ebay, man behöver väldigt lite för att smörja o-ringar och liknande tätningar.

Molykote är ett smått legendariskt smörjmedel tack vare sina temperaturegenskaper och livsmedelsgodkännande.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Jag körde också med armaturfett, vilket fungerade bra på en Victoria Arduino levamaskin. Livsmedelsgodkänt, tål hög temperatur och bra pris.
 

MrNoOne

Well-known member
Min spak kärvar också rejält direkt efter en backflush spolning. Har aldrig kommit på tanken att montera isär min E61-grupp. Är rädd att packningar och andra förseglingar kommer att skadas och jag får en läckande maskin. Vet inte heller var man kan beställa kompletta uppsättningar av allt om man nu vill göra en ordentlig service själv.

Letar även efter en ny "fjäder" till min Mazzer Mini med dosering då dosatorspaken helt plötsligt blev lös. Visade sig att den tjocka "stålvajern" som spolats upp och gjorts till en fjäder undertill hade spruckit rakt av. Letar även här efter någon som säljer denna reservdel.

Har ni tips?

Reservdelar, packningar vid fullservice till en Vibiemme Domobar Super.
Ny "fjäder" till en Mazzer Mini Dosator
 

MrNoOne

Well-known member
www.espressomaschinendoctor.de
Kan rekommendera denna sidan. Har handlat reservdelar flera gånger där ifrån.

Fjäder
Rep kit E61 Osäker om det är just detta kittet du behöver... Kan ju räcka med nya packningar och armaturfett.

Tack för länkarna, ser ut att vara precis vad jag letat efter. Märkligt att så många återförsäljare finns i Sverige för Vibiemme och Mazzer till exempel, men inga verkar ha kit som dessa hemma eller i rotation. Då undrar man stilla, hur ofta bör man plocka isär sin maskin för att göra sådan här service, när det väl läcker eller enligt något förutbestämt schema? En o-ring håller i x antal år och bör sedan bytas till exempel. Vad säger ni, hur ofta plockar ni isär brygghuset för en genomgång, byte av packningar, smörjning etc? Själv har jag tidigare endast bytt brygghusfilter med packning.
 

UbbeK

Well-known member
Den enda packningen som jag köper och har på lager är brygghuspackningen. Resterande packningar byts när det börjar läcka. Nu har jag visseligen ingen E61 bryggrupp på min NS MAC 2000.
Men det brukar vara ca 2 år mellanrum innan det brukar komma vattendroppar från fel ställen på maskinen. Då någon o-ring har tappat sin spänsten.

När leva på E61 börjar gå trögt och det låter när man lyfter den ned och upp. Smörj upp mekanismen. Packningarna och axeln klarar sig bra mycket längre om de får sig en omgång med fett.
 

bauta

Well-known member
Efter byte av två ventilkäglor kärvade mitt handtag. Brukar smörja sig själv mha kaffeoljorna e ett tag men inte denna gg (3 veckor?).
Så jag smorde ventillyftaren med vitt vaselin och nu är det nästan risk att det ramlar ner under ett skott. Väldigt smidig operation av spaken. Får se hur länge det håller i sig.
 

Forumstatistik

Trådar
14,010
Inlägg
150,536
Medlemmar
18,788
Senaste medlemmen
Ollemolin
Topp