Skvätter malet kaffe


Alexhed

Member
Tjena gott folk! Skaffade mig för ett tag sedan en ny kvarn, en Eureka mignon specialita.
Allt funkar toppen med den men jag tycker den ”skvätter” väldigt mycket när man maler. Vissa bönor mer än andra. (Senast körda är passalacquas Cremador, som skvätter så hälften ligger utanför portafiltret..)
Är det någon som sitter inne med nått tips hur man kan motverka detta?
 

Alexhed

Member
Tack för tipset. Har kört med hoppern full med bönor hittills, men kanske får ändra till att dosera för stunden istället då.
 

bauta

Well-known member
Vintertid (torr luft) bli det en liten sprejflaska vatten (från mob.tfn skärmskydd).

Annars detta.
 

Tordan69

New member
Har använt en ECM S-Automatik 64 (som jag är väldigt nöjd med), men köpte en Sette 270WI för att lämna vägande av single dose och förenkla arbetsflödet lite grann. ECM:en har inte haft ett spår av statisk elektricitet.
Har hittills bara använt kvarnen med nåt för mig okänt kaffe som följde med maskinen. Jag känner mig efter ett kort tag nöjd med själva maskinen och resultatet, men boy oh boy vad det blir malet kaffe som fastnar uppe på maskinen och "slängs" utanför filterhållaren. Utloppet, i brist på bättre ord, från kvarnen och den övre filterhållaren, bygeln, täcks av ett lager malet kaffe. Bordsytan runt kvarnen får en hel del pulver också. Känns väldigt trist.

1. Misstänker att ECM:n lägger en väldigt hög ribba vad gäller avsaknad av statisk elektricitet.
2. Vattendroppe-tricket känner jag till, har testat och ser effekten av. Men det är bara relevant för single dose, inte om jag har en mängd kaffe i hoppern.
3. Har läst om någon som såg att mörkrostat kaffe lättare "drabbas" av statisk elektricitet? Nån som känner igen sig? Kommer testa med min favorit, Gallitelli Suprema för att se hur det beter sig.
4. Misstänker att avsaknaden av tips på Youtube indikerar att det inte finns nån bra lösning? Käns trist att behöva torka/dammsuga bänken efter varje malning...
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
3. Har läst om någon som såg att mörkrostat kaffe lättare "drabbas" av statisk elektricitet?
Ja, det har mindre vatten kvar och tenderar att bli statiskt.

En del kvarnar (som din ECM) har en flärp eller rutnät för att minska problemet. Jag tror inte att Sette har det, men i gengäld slipper du att ett antal gram fastnar i utkastet, dvs. du får färskare kaffe och snabbare ändring av malningsgrad vid justeringar.
 

Tordan69

New member
Tack Jonken.
Labbade lite nu under lunchen och upptäckte en stor skillnad mellan att hänga upp portafiltret i kvarnen jämfört med att mala ner i plastbehållaren som följde med kvarnen, och sen flytta över till portafiltret. Med filtret i kvarnen hamnar så klart det malda, laddade, kaffet uppe nära utloppet från kvarnen och kaffekornen stöter ifrån varandra med stor spridning som följd. Maler jag i stället ner i behållaren så landar kaffet långt ifrån utloppet, med knappt någon spridning alls som följd. Några korn som fastnar på kvarnens yta, men det är marginellt i sammanhanget.

Får nog leva med att behöva hälla från behållaren i portafiltret om jag vill behålla kvarnen, som jag trivs bra med i övrigt. :)
 

Forumstatistik

Trådar
13,978
Inlägg
150,333
Medlemmar
18,752
Senaste medlemmen
Granelli
Topp