Skumma mjölk


Beaver881

Member
Har lite bekymmer när det kommer till att skumma mjölk.
Har tidigare haft en mindre e61 espressomaskin som kom med en 2-hålstip, denna var i princip omöjlig att skumma med, satte jag dit en 1-hålstip så blev det perfekt mjölk varje gång.

Sålde maskinen för ett tag sen och har i dagsläget skaffat mig en kommersiell 1 gruppsmaskin. Denna har 4 hål i sig, tror kokaren är på 4 eller 5 liter så det är rejäl drag i ångan.
Även denna har jag stora problem att få till perfekt skummad mjölk.

Mitt problem med mjölken är att lagret högst upp så är det fint skum medans lagret mot botten av kannan så är mjölken i princip bara varm mjölk, ibland är det bättre och ibland är det sämre.

Det jag är ute efter är att mjölken ska vara homogen rakt igenom, exempelvis om jag häller ut hälften av mjölken ur kannan och doppar fingret så ska det ligga ett lager skummad mjölk kvar på fingret.

Anledningen BORDE vara att man inte blandar runt mjölken ordentligt efter att man blivit klar med första fasen av skummningen. Men med den här maskinen är det såpass mycket drag i att mjölken nästan blåser ur kannan när den virvlar runt.

Jag blir galen :angry:
 

Jonken

Well-known member
Håller själv på att lära mig att skumma med stark ånga, en sak som underlättar verkar vara att ha en större mängd mjölk. Om det är på väg över kanten låter det som att du behöver större kanna?

Tills vidare har jag sänkt trycket från ~1,5 bar till ~1,2 så att jag får dubbelt så lång tid på mig - då går det lättare med mindre kanna också. Har också varit inne på att byta tip, tror att det handlar mer om diametern på hålen än antalet - t.ex. hålen i https://www.kaffecompagniet.se/reservdelar/synesso/synesso-angtip-fine-4-hals/ som är 1,2mm.
 
Senast ändrad:

Beaver881

Member
Ok! Den här maskinen ligger på 1 bar men mjölken kommer upp i temp på ca 10 sek. Provade med en större kanna och hällde mjölken fram och tillbaka till en liten kanna, då blev det bra. Men tycker inte det borde behövas
 

Beaver881

Member
För de som haft samma problem så har jag löst det nu :)

Sätter ångtipen nästan rakt ner i kannan utan vinkel, ungefär 3/4 in från kanten av kannan mot mitten. Sedan fullt ös med stretch i några sekunder (beroende på om det är latte eller cappuchino jag vill ha) och sedan låta pipen dyka ner ett par cm.

Med tidigare maskiner har jag behövt ha vinkel på pipen för att få snurr på allt.
 

Freddy

Active member
@Beaver881 jag försöker få till skumningnen på min Rocket men får i princip bara varm mjölk trots att jag tycker mig få rätt bra snurr på mjölken. Denna har två hål. Hemligheten är alltså att byta till 1håls pip?
Funderar på större kanna med då den jag har är typ 0.3
 

Jonken

Well-known member
Du måste surfa ytan att mjölken lite för att få skum.

Det är lättare att lyckas med mer mjölk eftersom man får mer tid på sig, samma princip med att en del har in kannan i frysen. Mindre total hålyta gör också att det tar längre tid, försök hitta ett munstycke med små hål (de ger också jämnare ånga)
 

MikaelJensen

Active member
Har Rocket och tycker det funkar bra i början så ligger högt och det låter lite som man skär papper sen om det skummar högt så går jag ner längsmed kanten lite sent så det fortfarande rör runt i kannan. Kannan ska fyllas till pipen går ut i kannan nedre del eller lite ovan för att nyttja kannan.
 
Nu har jag äntligen hittat lösningen på problemet med mina skumproblem. Det är kvaliteten på mjölken som är problemet. För min del blir det toppenskum varje gång med mjölken från Willys med deras ekologiska variant som även finns med extra lång hållbarhet på 1,5 liters förpackning.
 

Grindmaster Flash

Well-known member
Nu har jag äntligen hittat lösningen på problemet med mina skumproblem. Det är kvaliteten på mjölken som är problemet. För min del blir det toppenskum varje gång med mjölken från Willys med deras ekologiska variant som även finns med extra lång hållbarhet på 1,5 liters förpackning.
Har också erfarenheten att det är enklare att få bra resultat med just den mjölken.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,072
Inlägg
150,844
Medlemmar
18,829
Senaste medlemmen
solo
Topp