skillnad på press och bryggkaffe?

Molarin

Well-known member
Presskaffe mals lite grövre än bryggkaffe och tillreds i en press-/bodum-/bistrokanna.

Bryggkaffe mals lite finare än presskaffe och tillreds i en kaffebryggare.
 

Amatören

Active member
Presskaffe mals lite grövre än bryggkaffe och tillreds i en press-/bodum-/bistrokanna.

Bryggkaffe mals lite finare än presskaffe och tillreds i en kaffebryggare.

Blir det smakskillnad?
Har ju tankar på att skaffa en kvarn + presskanna (innan jag blir rigitg rik och kan köpa en lyxig espressomaskin).
men då kanske det inte spelar någon roll om det är presskanna eller kaffebryggare?
 

Ignatius Riley

Well-known member
Bryggkaffe (eller filterbryggning): vattnet blandas med det malda kaffet i ett melittafilter i en bryggtratt. Därefter droppar drycken ned i en kanna (kan även vara en kopp om man använder en liten tratt). På engelska kallas bryggkaffe för Drip Coffee.
En variant på bryggkaffe är att använda återanvändningsbara filter gjorda av till exempel förgylld metall (Swiss Gold) eller plast.


Presskaffe: vattnet blandas med det malda kaffet i en kanna (vanligtvis gjord av glas), efter 4-5 minuter pressar man ner en sil som tvingar ned det mesta av kaffesumpen till botten av kannan. Ovanför filtret finns nu den färdiga drycken, häll sakta så blir det inte så mycket kafferester i koppen. Presskannor kallas även bland annat för Meliorbryggare, Bistrokanna, Bodumkanna, Chambord, Press Pot, French Press, Plunger Brewer.

Kaffe gjort med presskanna smakar ofta bättre än filterbryggt kaffe. Pappersfilter filtrerar bort oljan som finns i kaffet.
 

Amatören

Active member
Bryggkaffe (eller filterbryggning): vattnet blandas med det malda kaffet i ett melittafilter i en bryggtratt. Därefter droppar drycken ned i en kanna (kan även vara en kopp om man använder en liten tratt). På engelska kallas bryggkaffe för Drip Coffee.
En variant på bryggkaffe är att använda återanvändningsbara filter gjorda av till exempel förgylld metall (Swiss Gold) eller plast.


Presskaffe: vattnet blandas med det malda kaffet i en kanna (vanligtvis gjord av glas), efter 4-5 minuter pressar man ner en sil som tvingar ned det mesta av kaffesumpen till botten av kannan. Ovanför filtret finns nu den färdiga drycken, häll sakta så blir det inte så mycket kafferester i koppen. Presskannor kallas även bland annat för Meliorbryggare, Bistrokanna, Bodumkanna, Chambord, Press Pot, French Press, Plunger Brewer.

Kaffe gjort med presskanna smakar ofta bättre än filterbryggt kaffe. Pappersfilter filtrerar bort oljan som finns i kaffet.

Tack för förklaringen!
då blir det en presskanna och en fin kvarn snart då :)
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Egentligen finns det bara fördelar med Press jämfört med Brygg. Med en presskanna har du full kontroll på vattentemperatur och bryggtid. Du får ingen bismak från pappersfilter och kaffets oljorna följer med ner i koppen. Kan dock bli lite sumpigt enligt vissa.

Men en kopp bryggkaffe kan också bli fantastiskt gott!
 

Amatören

Active member
Egentligen finns det bara fördelar med Press jämfört med Brygg. Med en presskanna har du full kontroll på vattentemperatur och bryggtid. Du får ingen bismak från pappersfilter och kaffets oljorna följer med ner i koppen. Kan dock bli lite sumpigt enligt vissa.

Men en kopp bryggkaffe kan också bli fantastiskt gott!

åh jag veti nte om jag kan hålla med om de sista nio orden ;).
Oftast smakar bryggkaffet här hemma alldeles för beskt och nästintill bränt.
Om inte annat är det för blaskigt.

Fast så är det ju ingen höjdarbryggare och pappa (som brygger varje morgon) känner aldrig någon skillnad.

Nej här ska nu bara letas efter en fin kvarn i bra kvalité och sedan köpa en presskanna.

Nästa steg blir baristautbildning och fin espressomaskin :lol:. Måste bara bli rik först.
 

Molarin

Well-known member
Beskt och bränt? Då är det inte färskmalt kvalitetskaffe.

På jobbet just nu (haha!) kör vi Etiopisk Harrar i den gamla sunkiga philips-bryggaren från 90-talet. Smakar riktigt bra och blåbärigt!
 

treefinger

Well-known member
Egentligen finns det bara fördelar med Press jämfört med Brygg.

Jag håller inte riktigt med. Visst finns det fördelar med press, men jag tycker att en stor nackdel är att kaffet blir grumligare och sumpigare än filterbrygg. Det finns dessutom guldfilter man kan använda istället för melittafilter, vilket kan vara intressant att testa. Jag tycker att grumligheten förstör munkänslan, kaffet känns inte lika rent och får inte lika klar smak exempelvis aeropress ger. Aeropress är inte optimalt för den delen heller - det är för omständigt att göra många koppar, men jag upplever det som ett lyft från presskannan.

Någon som testat de guldfilter man kan använda istället för pappersfiltren i vanliga filterbryggare?
 

Thomaz

Well-known member
Som min gamle far skulle säga om grumligt kaffe...
kaffe sko et se ut som rolka, hä sko vara klart...
//T:lol:
 

Amatören

Active member
Beskt och bränt? Då är det inte färskmalt kvalitetskaffe.

På jobbet just nu (haha!) kör vi Etiopisk Harrar i den gamla sunkiga philips-bryggaren från 90-talet. Smakar riktigt bra och blåbärigt!

nej inte är det färskmalet iaf... sen beror det på om du kallar Löfbergs Lila för kvalitetskaffe vet jag inte ;).
 

Almapeso

Well-known member
Jag håller inte riktigt med. Visst finns det fördelar med press, men jag tycker att en stor nackdel är att kaffet blir grumligare och sumpigare än filterbrygg. Det finns dessutom guldfilter man kan använda istället för melittafilter, vilket kan vara intressant att testa. Jag tycker att grumligheten förstör munkänslan, kaffet känns inte lika rent och får inte lika klar smak exempelvis aeropress ger. Aeropress är inte optimalt för den delen heller - det är för omständigt att göra många koppar, men jag upplever det som ett lyft från presskannan.

Någon som testat de guldfilter man kan använda istället för pappersfiltren i vanliga filterbryggare?

Varför inte köra en kombination. Guldfilter + vattenkokare + termos. Då kan man styra temperaturen och slippa grummel(?) och sumpen.
Nackdel: Att man endast kan fylla på med så mycket vatten som filtret tillåter.
Fördel: Man slipper ännu en hushållsmaskin som står och tar plats bland de andra på köksbänken.

Jag sparar alltid sista slatten i koppen där det eventuellt kan finnas lite sump.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag håller med Treefinger om grumligheten. Jag har ingen kaffebryggare, men föredrar Cona framför Eva Solo av bl.a. grumlighets-anledningen, tror jag... :coffee:
 

JvD

Well-known member
Gammalt budgetkaffe smakar illa oavsett bryggmetod. ;)
Färskrostat bra kaffe smakar bra, oavsett bryggmetod. :)

WORD!

Men som Treefinger är inne på så finns det förståss nackdelar också. Presskaffe innebär att kaffet blandas med vatten och även när di pressar bort kaffet, ner till botten, så finns där kaffepartiklar kvar i vattnet. Det innebär också att kaffet försämras elelr förändras rätt snabbt. Det slipper du med ett väl filtrerat filterkaffe. En annan nackdel (kanske jag är ensam om att tycka) är att det är svårt att få till det riktigt rätt när man INTE brygger hel kanna. Optimalt är att brygga hel kanna även om du bara ska ha två koppar. Det här är säkerligen en högst personlig åsikt dock, alla tycker kanske inte det.

Ska du köras filterkaffe så skulle jag helst köra som någon redan sagt, guldfilter, vattenkokare och snygg Tevekanna/thermos. Anledningen är att du har bättre kontroll på vattnets temperatur och så. Komplettera med en kvarn och köp bra bönor så har du mycket bra förutsättningar att imponera även på kaffeintresserade. Vill man ha maskin så finns där några få som är OK, bla Moccamatsern. Tyvärr kan man INTE säga att kostar det så smakar det för det är inte alls kaffet blir gott per automatik bara för att man köper en bryggare för 1500kr. Tyvärr! Det är allt för många parametrar som spelar in och inte ens en Moccamaster klarar av att sköta alla dessa.

Men är man kaffeintresserad så är kaffepressen/-stämpeln klart bra, det får ut väldigt mycket smak av råvaran. Eftersom många andra kaffenördar använder metoden kommer man också nära varandra när man skall jämföra kaffe. Prismässigt är ju pressen oslagbar, en hundring så har du ett bra redskap. Kompletterar du men en enkel kvarn så är du "hemma".
 

Amatören

Active member
WORD!

Men som Treefinger är inne på så finns det förståss nackdelar också. Presskaffe innebär att kaffet blandas med vatten och även när di pressar bort kaffet, ner till botten, så finns där kaffepartiklar kvar i vattnet. Det innebär också att kaffet försämras elelr förändras rätt snabbt. Det slipper du med ett väl filtrerat filterkaffe. En annan nackdel (kanske jag är ensam om att tycka) är att det är svårt att få till det riktigt rätt när man INTE brygger hel kanna. Optimalt är att brygga hel kanna även om du bara ska ha två koppar. Det här är säkerligen en högst personlig åsikt dock, alla tycker kanske inte det.

Ska du köras filterkaffe så skulle jag helst köra som någon redan sagt, guldfilter, vattenkokare och snygg Tevekanna/thermos. Anledningen är att du har bättre kontroll på vattnets temperatur och så. Komplettera med en kvarn och köp bra bönor så har du mycket bra förutsättningar att imponera även på kaffeintresserade. Vill man ha maskin så finns där några få som är OK, bla Moccamatsern. Tyvärr kan man INTE säga att kostar det så smakar det för det är inte alls kaffet blir gott per automatik bara för att man köper en bryggare för 1500kr. Tyvärr! Det är allt för många parametrar som spelar in och inte ens en Moccamaster klarar av att sköta alla dessa.

Men är man kaffeintresserad så är kaffepressen/-stämpeln klart bra, det får ut väldigt mycket smak av råvaran. Eftersom många andra kaffenördar använder metoden kommer man också nära varandra när man skall jämföra kaffe. Prismässigt är ju pressen oslagbar, en hundring så har du ett bra redskap. Kompletterar du men en enkel kvarn så är du "hemma".

TACK!
men gör mig ngt förvirrad. iof förlorar jag väl ingeting på att skaffa presskanna. Sen kan jag ju jämföra med bryggkaffet.
Dessutom gör väl en kvarn väldigt mycket av kavliten.
 

majkeloak

Well-known member
Förutom den uppenbara skillnaden i munkänsla som har talats om tidigare och som ju bidrar till smakupplevelsen vet jag ingen generell skillnad. Någon som gjort ett rättvist blindtest mellan filterkaffe (droppbryggt...) mot filtrerat presskaffe (för att bli av med grumset ;) )?

Något som borde kunna påverka smaken förutom själva pappersfiltret, som går att undkomma mha guldfilter, är skillnaden i genomvätning, hur vattnet kommer i kontakt med kaffet.
Jag känner att jag har stora frågor och förmodligen kunskapsluckor i detta område, men jag tycker det är en intressant diskussion i linje med frågan om skillnaden i smakprofil mellan dropp- och pressbrygg.

I pressbryggnigen, inklusive kusinerna aeropress och eva solo, blandas allt kaffe med allt vatten i så gott som samma ögonblick och allt kaffe har kontakt med så gott som allt vatten under så gott som hela bryggtiden. Bryggtiden=kontakttiden= tiden vattnet har kontakt med kaffet ligger i storleksordningen 3-4 minuter för bryggmalet-bistromalet.

I droppbrygging med filtertratt kommer allt kaffe att bli blött samtidigt och varje del vatten har definitivt inte kontakt med kaffe under hela bryggprocessen eftersom det droppar ned i kannan rätt snart. I denna bryggmetod verkar bryggtiden ligga på typ 6 minuter eller vad nu proffsbryggapparater brukar skryta med.

Är det någon som har någon ide eller rent utav fakta rörande kemin bakom.
I min värld lakas smakämnen ur kaffekornen när de är i kontakt med vatten
Förmodligen kan en viss mängd vatten bara laka ur smakämnen till viss mättnadsgrad.

Varför är bryggtiden längre för "elbrygg" mot Bistro-press? med ungefär samma malgrad? Är den det? Min erfarenhet säger det. men jag förstår inte fysiken/kemin som stödjer det.
Varje kaffekorn kommer ju att vara blött och tillföra viss mängd smak till omgivande vatten (per tidsenhet) oberoende om vattnet är stilla eller om nytt vatten kontinuerligt passerar förbi, ELLER?

Det kan väl inte spela någon roll att det inte är samma vattenmolekyl som har kontakt med kaffet under en viss tid?

En närliggande fråga dyker då upp
Blir det smakskillnad om man brygger en presskanna enligt alla konstens regler men med bara hälften vatten, men att detta tillsätts efteråt vid servering?

/Mikael
 
Topp