Sikta fulkaffe

Jonken

Well-known member
Under sommaren hade jag under perioder inte tillgång till mer än vanligt vacuumförpackat, färdigmalet kaffe.
I ett försök att få något drickbart ur det hela hade jag med mig en liten sikt som den här. Den gör inte underverk, men för det mesta blir det mer acceptabelt kaffe - ibland är det riktigt stor skillnad. Som just nu, när bönorna tillfälligt tagit slut fick det bli en siktad V60 med Gevalia Bistro, bryggd i 85 grader och det är som dag och natt.

För den som har en tajt budget, eller vill brygga lite godare kaffe utan tillgång till kvarn, är det en prisvärd lösning. De ~10% som siktas bort kan man spara och göra turkiskt kaffe med:
(man behöver inte en tjusig cezve, en mini-kastrull eller mjölkkanna fungerar hyffsat)
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Intressant. Så du menar att det är lite för mycket fines i kaffet från Gevalia. Och att smaken blir renare och bättre efter siktning. Värt att testa!

Annars är mitt intryck att t.ex. Löfbergs har en väldigt jämn malning. Men ska testa och återkommer! 🙂
 

Jonken

Well-known member
Nja, jag tror att stora rosterier generellt har tillgång till väldigt bra kvarnar med valsar istället för malskivor. Det är bönorna och/eller hur de rostats som jag tror är den största orsaken till sämre smak.. och att man slipper en del av den genom att sikta bort fines.

För finkaffe har jag generellt inte tyckt att det är värt besväret att sikta, det blir snarare värre många gånger. Möjligtvis om man har för dålig kvarn, men köper man dyra bönor tycker jag att man är skyldig sig själv en någorlunda bra kvarn också :)
 

Forumstatistik

Trådar
14,655
Inlägg
155,646
Medlemmar
19,353
Senaste medlemmen
Massor
Topp