Rostfritt filter till chemex 3


Henrik

Administrator
Forumpersonal

Kaffebryggarn

Active member
Det metallfilter som jag tror har fått mest spridning till Chemex är Able Kone : https://www.crema.fi/en/products/able/kone-chemex-filter som tyvärr inte finns till modellen för 3 koppar.

I USA finns : https://www.thinkcrucial.com/products/chemex-3-cup-coffee-filter
Här finns en annan version som tyvärr är slut i lager: https://www.coffeedesk.com/product/3371/Flavin-And-Flabean-Flatex-Ch1-Chemexa-3-Cup-Filter samt verkar vara svår att få tag på...
Kanon. Jag prövar lägga in en beställning på den sista länken, exakt vad jag letar efter!

Jag har läst att dom två första varianterna eventuellt har stora hål som släpper igenom en del kaffepulver.


Skickat från min SM-A405FN via Tapatalk
 

Jonken

Well-known member
Kan tänka mig att den branta konen till 3-koppars Chemex inte fungerar särskilt bra med ett metallfilter, kan vara risk att vattnet tar den enkla vägen runt kaffet istället för igenom om filtret inte sluter tillräckligt tätt mot sidorna. Det är ju lite motsatsen mot de vanliga tjocka pappersfiltren.

Kan också tänka mig att jag har helt fel :)

Tycker att https://www.ikea.com/se/sv/p/hoegmo...-droppkaffe-klarglas-rostfritt-stal-90358962/ (finns också för halva priset utan kanna) fungerar helt okej om man vill ha ett enkelt/billigt metallfilter. Ja, det släpper igenom 'fines' alltså finfördelad sump - men det lägger sig i botten av koppen precis som med presskanna så inte mycket värre än att man skippar den allra sista slurken. Kräver antingen att man maler extremt fint eller häller långsamt/i omgångar.

Största problemet med metallfilter tycker jag är att de är svåra att hålla rena, räcker ofta inte att diska eller skölja utan man behöver starkare medel precis som med tygfilter för att hålla det fräscht.
 

Forumstatistik

Trådar
13,943
Inlägg
150,124
Medlemmar
18,726
Senaste medlemmen
CharlesP
Topp