Rosta för kokkaffe

kaffedavid

Active member
Hej!

Korta varianten: Vilka bönor (från vilken världsdel) och vad för rost lämpar sig för kokkaffe? Ett lyxigt kokkaffe!

Längre varianten:
Jag har en bekant som eventuellt tänkte styra rätt på kokkaffe till sitt lilla brand (vet inte exakt vad dom gör, men outdoor liknande jippon får jag för mig) och eftersom han fått nys om att jag rostar kaffe (i dagsläget med en liten gene cafe) och gör det bra (enligt vänner), så bestämde vi möte för att snacka lite kokkaffe. Men till det hör att jag faktiskt blir lite ställd till hela ämnet. Kokkaffe har jag inte gjort någon gång, bara blitt bjuden på. Jag har nog inte rostat en mörkrost på flera år, blir oftast lätt mellanrostat eller ljusrostade etiopiska bönor, och vet inte hur det skulle passa sig som kokkaffe... Har ni några spontana tankar kring detta? Om det känns bra allting så är det möjligt att jag investerar i en allio bullet och börjar rosta några kg i månaden åt dem, och skulle gärna se att det blev så!

Mvh
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Moderator
Att rosta för kokkaffe bör inte skilja sig direkt mycket från vanligt bryggkaffe. I alla fall inte om man brygger kokkaffe på rätt sätt. Kokkaffe blev ju kort lite poppis för några år sedan. Här skriver t.ex. Drop Coffee ett inlägg o kokkaffe där Joannas favorit är en syrlig kenyan: https://www.dropcoffee.com/sv/blogs/news/kokkaffe-the-tias-kettle

I ditt fall så tror jag du mer får tänka på vad "kunden" gillar och förvänta sig. Antagligen vill de inte ha något ljusrostat utan något mer mörkt och mustigt. Så brukar det ju i alla fall se ut :)

Enklast är kanske att köra en kaffeprovning där ni provar fram ett passande kaffe.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Precis, jag tror att de flesta som brygger kok-kaffe förväntar sig något relativt mörkt (maler man väldigt grovt är det en fördel eftersom mörkrost extraheras lättare) och väldigt klassiska "kaffe"-smaker.

För mig sticker Colombia ut, ofta med härlig balans mellan syra och kropp. Bärtorkat brasilianskt, som ofta är sött och nötigt, är inte heller tokigt. För den som vill åt mustigare toner kanske något indonesiskt som Sumatra Mandheling, eller tillbaka till ursprunget och komplex smak från Harrar eller Yemen.

En idé är lägga med en en liten förpackning med salt, som kan användas för att ta udden av beskan. Lite svårt att veta exakt hur mycket som är lagom om det kan vara väldigt olika vatten som används bara.

Med det sagt kan det ju också vara roligt att försöka få folk att dricka ljusare rost, men då tror jag att det är bäst att lägga till mer än en minut vila innan kaffet hälls upp försiktigt om du ska referera till Drops recept - så att det går att mala finare utan att behöva filter. Kannan behandlas mer eller mindre som en franskpress utan filter.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,855
Inlägg
157,090
Medlemmar
19,485
Senaste medlemmen
Mandunko
Topp