Reservdelar till en la Pavoni från 60-talet?

Coraxos

Well-known member
Funderar på att köpa en la Pavoni Europiccola (tror jag) från 60-talet, den saknar arm (handtaget med koppen där man lägger kaffet), och ett galler där koppen ska stå. Var hittar jag lättast reservdelar? Är det något speciellt att tänka på när det gäller dessa gamla maskiner?
 

Jonken

Well-known member
Ja, de är bökigare att serva. Det största problemet är att spridarfiltret satt fast innan -70 så man måste ha ett specialverktyg för att skruva bort cylindern runt kolven med istället för att bara ploppa ur allt.

http://www.francescoceccarelli.eu/lapavoni_apezzi_eng.htm lär ha gamla delar. Många nya delar fungerar ändå, ibland behöver man adapter som t.ex. för värme-elementet.

Galler kan du t.ex. köpa från https://www.theespressoshop.co.uk/ eller https://www.lamacchinadelcaffe.com/

Vad menar du med arm? Portafilter? Se bara till att det är för 49mm så fungerar både nya och gamla. En smart lösning: https://www.cafelatstore.com/products/lapavoni-49mm-portafilter men https://www.naked-portafilter.com/product/naked-portafilter/ blir nog lite billigare.
 

Jonken

Well-known member
Men, den gamla basen i aluminium är väldigt solid och bra! Generellt sett bättre kvalitet på det mesta.
 

Jonken

Well-known member
https://coffee-sensor.com/product/la-pavoni-old-first-gen-grouphead-sleeve-removal-tool/ kan vara värd att prova om du köper den gamla maskinen.. vet att Orphan Espresso erbjöd ett liknande verktyg förr. Verkar som att passformen är lite si och så eftersom maskinerna inte är identiska och den länkade har åtminstone en dålig recension där verktyget gick sönder - kanske beror på hur hårt cylindern sitter fast.

Såg nyss att det finns en metallcylinder att köpa till nya "millennium" Pavoni också, så att man kan ta sig runt den största skillnaden mellan Gen1 och Gen3 funktionsmässigt, med undantag för den mycket bättre basen till originalet (sedan de bytte till plåt istället för tjock aluminium måste man i stort sett hålla mot med andra handen på portafiltret)

https://coffee-sensor.com/product/la-pavoni-custom-made-brass-sleeve-jacket/
 

Coraxos

Well-known member
Tack för värdefulla råd, auktionen går ut på fredag, blir det inte köp då så fortsätter jag hålla ögonen öppna.
 

Coraxos

Well-known member
Jag vann auktionen och den fina maskinen, som dök upp med en stickkontakt jag aldrig sett förut, tre pinnar på linje.
Skickade foto och beskrivning till Lagamati, med önskan att ställa i ordning det elektriska.
Deras svar:
"Hej, den där så ordentligt gammal ut …
ang elen så behöver man nog byta allt ( strömställare , pressostat , kablage, element )
om man vill göra den säker.

har aldrig gjort maskiner äldre än tidigt sjuttiotal men bör gå att fix även denna, om den är kompatibel med dagens delar
välkommen in med den så ska du få ett kostnadsförslag."
 

Jonken

Well-known member
Låter som den italienska typ L https://www.iec.ch/worldplugs/

Skulle inte byta element så länge det inte är defekt (pstat bör den inte ens ha om den är i originalskick). Kablage kan jag förstå, men strömställaren är ju också en del av charmen om den inte är uppenbart farlig på något vis.

Den jag hade från 70-talet körde jag oförändrad, såg inte ut att ha åldrats en dag inuti. Du kan väl lägga in en bild?
 

Jonken

Well-known member
Jag skulle avkalka försiktigt med 50/50 ättika/vatten kokt separat i kastrull. Hellre att det är lite kalk kvar än att gå för aggressivt fram. Ser ut som att det kan vara aningen senare modell ändå? Om det går att ta loss kolv och spridarfilter utan att skruva loss cylindern skulle jag göra det först och rengöra separat. Hoppas att glaset är intakt.

Jag är inte elektriker så ta det jag skriver för vad det är. Förutsatt att det finns fungerande jordfelsbrytare har jag nöjt mig med att kolla med multimeter att det finns kontakt mellan chassis och jord i stickkontakten och med vattenfylld tank ingen kontakt mellan stiften på elementet och chassi. Det blir en annan historia när maskinen är på såklart så helt hundra kan man nog inte vara ändå utan mer avancerade verktyg. Jag använde en kontaktlös spänningsprovare och handskar i början. Ser du bara till att du inte kan få hudkontakt är risken minimal för ett första test.
 

Coraxos

Well-known member
Denna sida verkar användbar om man vill datera sin maskin. Baserat på strömställaren (62-73) och brickan med loggan (69-78) så borde min vara från 69-73. Står till och med 197... (sista siffran oläslig) stämplat undertill, gissar därför på 70-73.

Tack för tipsen, kommer gå varsamt fram.
 

Coraxos

Well-known member
Lämnade in den på Lagamati idag, med instruktionen att inte byta ut mer än kablaget. Reparatören var skeptisk (som vid tidigare mejlkontakt), trodde maskinen var från 60-talet, vilket jag tror är fel, och att byte av kablar inte skulle räcka. Får se vad han säger efter att ha tagit sig en ordentlig titt.
 

Coraxos

Well-known member
Pratade åter med Lagamati, de kunde visst byta kablage, ska hämta den så snart som möjligt. Jonken, du hade en post någonstans om hur man fäster en gummilist längs med basens kant, var hittar jag en sådan list?
 

T!

Member
Du har väl tänkt att byta samtliga packningar innan du använder den?

Om det är packningar från 70 talet, och du drar igång den så kan det nog hända många "spännande" saker.

Har själv renoverar en likadan från tidigt 70. Alla packningar går att få tag i.Det jag tyckte va mest bökigt va att få ordning på nivåglasröret..
 

Jonken

Well-known member
Så spännande blir det nog inte. Det kanske läcker vatten eller ånga någonstans men risken för katastrof tror jag inte är överhängande..
Jag har haft 3 Europiccola - från 70, 80 och 90-talet. De packningar som behövt bytas var de i gruppen och enbart för att få lite smidigare gång (smörjning kan fungera lika bra) eller täta minimalt läckage. Har förresten packningar av lite olika slag liggandes om du behöver något Coraxos.

http://www.francescoceccarelli.eu/La_Pavoni/Faidate/sottobase_gomma_eng.htm
Biltema har i alla fall gummiduk och räfflad kantlist, men det borde finnas slät någonstans tycker jag.
 
Senast ändrad:

Coraxos

Well-known member
Lagamati bytte de packningar de kunde, hade inte alla inne, de tillhandahöll även ett portafilter med samma räfflade handtag som hävstången har. Jag har nu provkört, funkar finfint, den väser en del, men jag kan inte se att det läcker någonstans, superkul maskin, mycket roligare än vad jag trodde. Nästa steg blir att fixa en gummibas, tack för länken Jonken, sedan blir det ny hammarlack och en uppdatering av munstycket på ångröret, från tre-håls till en-håls, alla originaldelar sparas.
 

Jonken

Well-known member
Hehe ja det är ju en liten ångmaskin :lol:

Om du skruvar loss basen för at måla om kan packning(arna) som är i papp/fiber där gå sönder. Har en uppsättning eftersom det aldrig blev av för mig.

Tillägg: Jag borrade ett 1,5mm hål i en kupolmutter - fungerade fint men för att få ordentlig fjutt behövde jag få upp trycket till ~1,4 bar (när det pyser ganska livligt ur övertrycksventilen, som ju är satt lågt för att balansera temperaturen)

Idealiskt är nog runt 1,3mm så kan man ånga direkt med bra effekt - men då ska man få tag i rätt borr.. Mässingsmutter är att rekommendera, fick hål på min rostfria till slut men då var det inte mycket kvar av borren :ph34r:
 
Senast ändrad:

Coraxos

Well-known member
Ångmaskin var ordet.

Tack för erbjudandet om packningarna, har inte bestämt mig ännu, ska efterforska. 1,3 mm, lägger det på minnet.
 

Forumstatistik

Trådar
14,262
Inlägg
152,607
Medlemmar
19,052
Senaste medlemmen
kvho
Topp