Renovera Pavoni Professional, tips på verktyg och allmänt

nilsap

Well-known member
Hej! Jag har en ca 25år gammal la Pavoni Profesional som jag ska renovera.

Den ser ut att vara i bra skicka, men med den åldern vill jag ändå skruva isär iaf. grupphuvud, hävarm, pistång, fördelarmunstycke (heter det så? Shower screen på eng.), tryckventil och vred för ånga.

Jag är ingen van finhantverkare och undrar vilka verktyg jag ska använda för att inte skada muttrar etc, som jag gissar i rostfritt stål alt. förkromade. Fasta blocknycklar, räcker det eller behöver man vara mer försiktig?

Någon som med erfarenhet av liknande renovering och tips på vad jag absolut bör/inte bör göra?

Mvh
 

basiecally

Well-known member
Hylsnycklar är bra att ha. Minns inte om spakens hävarm är nitad eller infäst med C-clip men en liten uppsättning för C-clip är inte du att ha. Det är ett sånt verktyg som är helt hopplöst att vara utan de få gånger man behöver det.
Om värmeelementet är kass kommer du få problem. De sitter oftast skithårt.

https://lamacchinadelcaffe.com/en/ brukar ha bra och billiga reservdelar. Frakten är dock alltid 20 euro så räkna ut allt du behöver innan du beställer.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Du behöver nog hylsnyckel för att ta isär säkerhetsventilen, men annars duger blocknyckel bra. Din version har antagligen en skruv som du behöver specialtorx T25H till om du vill kika inuti basen.

De är ganska enkla att jobba med så länge du låter just kokaren vara. Rekommenderar att främst byta det som behövs, grupphuvudet är rimligt att plocka isär och antagligen lätt avkalkning av kokaren. Akta så att du inte skadar ev. krom på insidan av gruppen.

Tippar på att den har kolv i plast som kan vara rätt trist vid det här laget, går att köpa ny i mässing eller stål på Coffee Sensor, som har massor av trevliga tillbehör - t.ex. bultar som fästs med skruvar istället för trista fjäderringar, riktiga lager osv.
 

nilsap

Well-known member
Spelar det någon roll om man kör citronsyrablandning, vilken styrka rekommenderar ni?, eller typ Pullys avkalkningsmedel?

Om jag byter kolv, har inte kollat än vad det är, vad tror ni skillnaden mellan kolv i mässing eller rostfritt stål blir?

Tack för bra tips!
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Rekommenderar ättiksprit, utspädd till ca 3-6% syra. Det tränger in bättre i röret som leder ner till pressostaten, utan att lämna hårda rester. Skölj rikligt. Insidan av kokaren kan ha nickelplätering som börjar flaga om du avkalkar med för stark lösning / för länge - bättre att gå varsamt fram.

Plastkolven får sprickor med tiden, blir svår att hålla ren innan den till slut går i bitar. Användes ca. 1997-2007, sen gick de tillbaka till mässing. Om din ser ut att vara i bra skick är det ingen brådska att byta. Stål har inte lika bra värmeledning som mässing, men lite mer hygieniskt och förhoppningsvis helt utan restmängder av bly.
 

nilsap

Well-known member
Tack!

Tror det blir rostfritt då, kanske lite längre uppvärmningstid men kanske mindre risk att bränna kaffet.

Ska bli riktigt kul att öppna upp den! :)
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Stål kan lagra mer energi och kommer kyla inkommande vatten (kokaren håller >117C°) långsammare, så det är snarare större risk att bränna kaffet när den har värmt upp - men inte större än med plastkolven så på det hela är det antagligen ganska marginellt.
 

nilsap

Well-known member
Plockade isär den igår, utom kokaren. Den är stämplad 2018 och kolven var i något plastmaterial. Så nu blir det till att beställa packningar, o-ringar och metallkolv.
 

nilsap

Well-known member
Vart står det 2018? Det borde inte stämma.
Står undertill, vid elektroniken.
Bör jag kanske mäta kolven för att var säker på att den är från 98? Den hade iaf. inget sånt där fodral (housing) som jag sett att de efter år 2000 har.
 

Bilagor

  • IMG_20250122_121120.jpg
    IMG_20250122_121120.jpg
    6.4 MB · Visningar: 12

Jonken

Well-known member
Moderator
Jaha, 1998? Jo det stämmer ju in på plastkolv. Det är samma diameter på kolven efter 2000, men själva gruppen blev bredare för att få plats med en cylinder i plast.
 

nilsap

Well-known member
Oj förlåt, inser mitt schabbel med årtalen först nu. o_O

Ok, men då ska jag köpa lite reservpackningar och en mässingskolv (det Coffema i Göteborg) hade i lager.
 

FredrikP

Member
Vill bara flika in att det just nu finns en Pavoni (Europiccola) på Tradera som verkar vara i behov av lite kärlek. Passar nog bäst för någon som är lite händig. Här är länken om någon är intresserad:

Dock oklart vad de menar med "vattenfylld". Pavoni ser fina ut på bild, men jag är lite osäker på hur den guldiga finishen ser ut i verkligheten.
 
Senast ändrad:

FredrikP

Member
Det låter mer rimligt än min tolkning! Jag föreställde mig att hela maskinen var fylld med vatten, vilket skulle innebära risk för rost och skador på de elektriska kretsarna. :)
 

nilsap

Well-known member
Nu har jag försökt avkalka Pavonin, men tycker/tror inte det räckte.
Först använde jag ca 4% stark blandning ättika och vatten, jag tog 4% ättikssyrastyrka inte 4% av det man köper...
Värmde på den blandningen i maskinen, spolade lite i ångmunstycket (där det kom ut lite bös) och gruppen, lät det stå en timme. Resultatet var inte kanon.
Insidan av kokaren hade ett fåtal områden där man kunde skymta en lätt rosaaktig yta. Men resten hade en lite gråaktig yta.

Då gjorde jag på samma sätt en gång till, fast med Pully och lät det stå över natten. Resultatet var stan ingen skillnad.

Visst ska hela insidan vara lätt rosa skimrande?
Ska jag i så fall bara köra på med gradvis starkare ättiksblandning och längre tider det får stå?

Också, jag fattar inte hur fjädern i portafiltret som ska hålla filter korgen ska sitta. Sitter den i portafiltret? Var? Sätter jag den längst ner funkar den inte, sätter jag den inte längst ner trycks den väl ner i botten?

Hoppas på kloka svar och erfarenhet för jag är rätt sugen på ett skott från maskinen nu :)
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Visst ska hela insidan vara lätt rosa skimrande?
Nja. Skulle tro att din har plätering som alltså helst bör vara kvar :)

Det beror på hur gammalt portafiltret är om det finns en skåra för fjäder eller inte. När den finns ser den ut såhär:

portafilter-handle-a-04.jpg

Saknas den får du t.ex. hålla i korgen med tumnageln när pucken ska slås ur, kräver lite övning. Fördelen är att man enkelt kan preparera korgen utanför portafiltret.
 

nilsap

Well-known member
Stort tack för all hjälp!

Nu är renoveringen klar och jag har testat ett par skott, med mycket gott resultat! Det är verkligen en väldigt vacker maskin!
Tyvärr är maskinen inget för mig att behålla pga brist på utrymme, rädsla för att barnen och frun ska bränna sig och att jag gillar Roboten mer :)

Den får därför säljas, är någon ute efter en sådan så hojta, annars kommer det nog snart en annons.
 

Forumstatistik

Trådar
14,997
Inlägg
158,245
Medlemmar
19,602
Senaste medlemmen
Espressotomaz
Topp