Rekommenderad espressoratio från rosteri?

basiecally

Well-known member
Hej!

Har kämpat lite med Kafferävens Espresso Adventure och deras Rester för espresso. Har inte så mycket erfarenhet av Kafferäven sen innan och försökte mig på mitt vanliga 1:2 eller till och med 1:3 och mer åt turboshothållet. Fick bättre smaker men inte så mycket textur. Espresso Adventure såg dessutom väldigt ljus ut för att vara en dedikerad espressorost. Sen tittade jag på sidan av påsen.

På alla Rävens påsar jag har nu så står det 18g kaffe : 45g dryck. 28-35s.

Rostar olika rosterier för olika bryggrater? Jag är med på att man själv får anpassa så att det smakar som man vill ha det men blev som sagt lite överraskad över hur ljus Espresso Adventure var. Det i kombination med bryggrekommendationerna får ju mig att tänka att redan rosteriet har en preferens kring metod. Har andra än jag samma erfarenhet? Kan man generalisera rosteriernas profiler på något sätt? Nån som vill dela med sig av sina egna slutsatser på samma tema?
 

basiecally

Well-known member
Ska ju även tillägga att just de rekommenderade vikterna och tiderna tillsammans med en bryggning på 6 bar verkligen lyfte fram de individuella smakerna i kaffet och gav en väldigt balanserad kopp när det gäller syra.
 

Pediatrik

Well-known member
Jag brukar alltid fråga rosteriet vilket ”recept” (ratio/temp + ev tid) de rekommenderar. Min erfarenhet är att få rosterier skriver det på påsen eller hemsidan, men de flesta har en tydlig tanke kring hur deras rostade bönor får sitt bästa uttryck i koppen, dvs ett väl uttänkt ”recept”. Utifrån givet ”recept” brukar jag sedan tweaka enligt egna preferenser.
 

bigbom

Active member
Provade rävens rester för första gången imorse. Espresso 18g in och 40g ut på 30s, väldigt smarrigt! Jag håller med om att texturen var lite tunn på slutet men inget fel på smaken.
 

Pediatrik

Well-known member
Ok, dessa hade jag uppskrivna:

Solde Mäster 20g/36g, 30 sek, 94 grader

Solde Vera 21g/35g, 30 sek, 94 grader

Love Coffe Tradition 18g/36g, 26 sek, 92 grader

Gute Rosteri Mexico 18g/45g, 30 sek, 94 grader

DaMatteo Modern espresso 19g/40g, 33 sek, 94 grader

Gute Rosteri Colombia 18g/45g, 30 sek, 94 grader

DaMatteo Klassisk espresso 20g/42g, 32 sek, 92 grader

Lilla Kafferosteriet Juan Marco 19g/38g, 28 sek, 94 grader

Lilla Kafferosteriet Premium 18g/40g, 26 sek, 92 grader
 

Forumstatistik

Trådar
14,630
Inlägg
155,464
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp