Rancilio Silvia Pro X - eller någon annan?

KaffePer

Member
Hej!

Har länge funderat på att skaffa mig en riktig espressomaskin + malare (ca 15 år)

Blev att jag skaffade en nespresso bryggare som jag kört länge.
Men nu har jag bestämt mig för att skaffa riktigt grejor.

Jag kommer vilja kunna göra fina espressos + kaffe med skummad mjölk.

Är Rancilio Silvia Pro X en bra första maskin? Någon som har det?

Har ni några andra tips?

Budget är ca 20-30k för malare och bryggare.
 

JohanR

Active member
Hej!

Har länge funderat på att skaffa mig en riktig espressomaskin + malare (ca 15 år)

Blev att jag skaffade en nespresso bryggare som jag kört länge.
Men nu har jag bestämt mig för att skaffa riktigt grejor.

Jag kommer vilja kunna göra fina espressos + kaffe med skummad mjölk.

Är Rancilio Silvia Pro X en bra första maskin? Någon som har det?

Har ni några andra tips?

Budget är ca 20-30k för malare och bryggare.
Lelit Elizabeth och Profitec Pro 300 är två andra maskiner som liknar Rancilio Silvia Pro X. Av dessa tre verkar Elizabeth ha flest inställningar som t ex programerbar ”pre-infusion” som kan vara bra om du vill använda ljusrostat kaffe. Själv har jag en Profitec Pro 300 som jag är mycket nöjd med.
 
Senast ändrad:

KaffePer

Member
Lelit Elizabeth och Profitec Pro 300 är två andra maskiner som liknar Rancilio Silvia Pro X. Av dessa tre verkar Elizabeth ha flest inställningar som t ex programerbar ”pre-infusion” som kan vara bra om du vill använda ljusrostat kaffe. Själv har jag en Profitec Pro 300 som jag är mycket nöjd med.
Tack för tipsen! Ska kolla närmare på dem.
Tror att just model x ska ha pre-infusion också.

Vad kör du får kvarn till din?
 

Jonken

Well-known member
Elizabeth har mer funktioner, programmerbarhet, tryckmätare, större droppbricka, bättre galler, lär vara tystare än Silvia Pro (X) samtidigt som den är billigare. Tänker att det främsta säljargumentet för Rancilio är nostalgi eller om man gillar att den är rejäl i storlek och vikt. Känslan är såklart nog så viktig.

På tal om vikt och känsla är Bezzera Strega ett kul och i det här fallet helt tyst alternativ. En besök på Kaffecompagniet kan rekommenderas :)
 

KaffePer

Member
Elizabeth har mer funktioner, programmerbarhet, tryckmätare, större droppbricka, bättre galler, lär vara tystare än Silvia Pro (X) samtidigt som den är billigare. Tänker att det främsta säljargumentet för Rancilio är nostalgi eller om man gillar att den är rejäl i storlek och vikt. Känslan är såklart nog så viktig.

På tal om vikt och känsla är Bezzera Strega ett kul och i det här fallet helt tyst alternativ. En besök på Kaffecompagniet kan rekommenderas :)

Tack för feedback!
Lelit verkar ha många intressanta modeller, ska definitivt besöka Kaffecompagniet. Blev också lite nyfiken på:
Profitec.

Anledning till Rancillio är nog nostalgi. Sen verkar det som att den är enkel och använda och gör det mesta bra.

Vad kör du för maskin?
 

JohanR

Active member
Tack för tipsen! Ska kolla närmare på dem.
Tror att just model x ska ha pre-infusion också.

Vad kör du får kvarn till din?
Jag har en Eureka Mignon Specialita. Funkar bra för min smak men, igen, om du är intresserad av ljusrostat kaffe finns det nog bättre alternativ i samma prisklass som DF64. Jag har också shimsat malskivorna för att få dem mer parallella. Men det verkar behövas på alla kvarnar med platta malskivor 😉. Även de som kostar mångdubbelt mer.

När det gäller pre-infusion så använder Elizabeth ångkokaren för att få ett tryck på 3 bar om jag minns rätt. Silvian har ”soft pre-infusion” som mer eller mindre bara pumpar in lite vatten på pucken från bryggkokaren men inte under något nämnvärt tryck. Den är också begränsad till 5 sekunder eller så. Det som är lite speciellt med Silvian är att den har två pumpar - en för vardera kokare.

Dave Corbey har skrivit mycket om Elizabeth och även gjort några videos på Youtube som kan vara av intresse. (Han har också ett eget kaffeforum - coffeetime - där det finns mycket info.)

Profitec är mer sparsmakad när det gäller finesser, men den känns väldigt välbyggd och lättservad. Det enda som hänt mig var att jag var tvungen att dra åt bultarna som håller fast bryggkokaren i chassit - men i övrigt tuffar den snällt på efter mer än ett och ett halvt år och 5-6 espresso/cappuccino per dag.

PS. Ett besök på Kaffecompagniet rekommenderas starkt. Jag köpte mina maskiner därifrån.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Ja Lelit har legat i framkant de senaste åren. Deras Bianca är också ett prisvärt val, trots att den blev ett par tusen dyrare nyligen. Finns förresten en begagnad Lelit Mara X till salu på forumet.

Dave Corbey har skrivit mycket om Elizabeth och även gjort några videos på Youtube som kan vara av intresse.
Precis :) t.ex. den här demonstrationen av hur man kan trixa med pre-infusion:
Trycket beror på vilken temperatur man ställer in ångkokaren på, så man kan få lägre än 3 bar men på bekostnad av svagare ånga.

Vad kör du för maskin?

Jag använder en Cafelat Robot, som jag föredrar starkt över mina gamla maskiner, bl.a. en PID Silvia. Man har inte samma kontroll över temperatur, men massor av andra fördelar som t.ex. nästan obefintligt underhåll och att inte behöva vänta på att den ska värma upp. Den största nackdelen är ju att man måste ordna någon annan maskin för ånga, lite sugen på att ersätta min nuvarande lösning med en Dualit Cino.
 

KaffePer

Member
Ja Lelit har legat i framkant de senaste åren. Deras Bianca är också ett prisvärt val, trots att den blev ett par tusen dyrare nyligen. Finns förresten en begagnad Lelit Mara X till salu på forumet.


Precis :) t.ex. den här demonstrationen av hur man kan trixa med pre-infusion:
Trycket beror på vilken temperatur man ställer in ångkokaren på, så man kan få lägre än 3 bar men på bekostnad av svagare ånga.



Jag använder en Cafelat Robot, som jag föredrar starkt över mina gamla maskiner, bl.a. en PID Silvia. Man har inte samma kontroll över temperatur, men massor av andra fördelar som t.ex. nästan obefintligt underhåll och att inte behöva vänta på att den ska värma upp. Den största nackdelen är ju att man måste ordna någon annan maskin för ånga, lite sugen på att ersätta min nuvarande lösning med en Dualit Cino.
Robot verkar intressant, men gillar skummad mjölk :)

Har nu varit på Kaffecompagniet, de rekommendera Mara X istället för Elizabeth.

Vad säger ni?
 

Jonken

Well-known member
de rekommendera Mara X istället för Elizabeth

Jag tänkte också göra det först, tror att temperaturkontrollen i den är tillräcklig och man har tillgång till fler tillbehör och uppgraderingar som t.ex. flödeskontroll*.

Samtidigt ska den ta lång tid för att ändra temperatur och har en lite speciell lösning för ångkokaren som gör att man kan få för lågt tryck:

Vet inte hur stort problem det är i praktiken - det går t.ex. att ändra så att den prioriterar ånga istället för bryggtemperatur, men då måste man lära sig spola och själva X:et försvinner så att säga ;)

*ska nämna att jag har läst klagomål om att man inte får samma kontroll som i en Bianca fast man installerat samma flödeskontroll, antagligen på grund av att pumpen ger lägre flöde till att börja med.

Men som butik lär de ha koll på garantiärenden och sånt, kanske vet de något mer än själva specifikationerna.
 

KaffePer

Member
Jag tänkte också göra det först, tror att temperaturkontrollen i den är tillräcklig och man har tillgång till fler tillbehör och uppgraderingar som t.ex. flödeskontroll*.

Samtidigt ska den ta lång tid för att ändra temperatur och har en lite speciell lösning för ångkokaren som gör att man kan få för lågt tryck:

Vet inte hur stort problem det är i praktiken - det går t.ex. att ändra så att den prioriterar ånga istället för bryggtemperatur, men då måste man lära sig spola och själva X:et försvinner så att säga ;)

*ska nämna att jag har läst klagomål om att man inte får samma kontroll som i en Bianca fast man installerat samma flödeskontroll, antagligen på grund av att pumpen ger lägre flöde till att börja med.

Men som butik lär de ha koll på garantiärenden och sånt, kanske vet de något mer än själva specifikationerna.

Skulle ha möjlighet att köpa Bianca, kanske lika bra direkt då.
Vill inte ångra mig om 1 år, och sakna massa funktioner…
 

Jonken

Well-known member
Om du bara vill skumma mjölk och brygga klassisk espresso är de extra funktionerna inte lika viktiga.

Men om du tycker att det verkar intressant att hålla på med ljusrost och alla möjliga stilar av espresso, t.o.m. brygga filterkaffe med maskinen, då är flödeskontroll ofta en förutsättning.

Oavsett vilken stil av espresso man brygger kan man rädda skott där man malt lite för grovt eller ffa för fint genom att ändra trycket mitt i, så det blir färre 'sink shots'. Det finns en maskin för ytterligare några tusen som kan anpassa extraktionen automatiskt också: Crem One 2B R-LFPP om det är något som verkar intressant.

Men om slantarna som läggs på maskinen tas från det man hade tänkt lägga på kvarnen är det ofta ett misstag.
 

KaffePer

Member
Om du bara vill skumma mjölk och brygga klassisk espresso är de extra funktionerna inte lika viktiga.

Men om du tycker att det verkar intressant att hålla på med ljusrost och alla möjliga stilar av espresso, t.o.m. brygga filterkaffe med maskinen, då är flödeskontroll ofta en förutsättning.

Oavsett vilken stil av espresso man brygger kan man rädda skott där man malt lite för grovt eller ffa för fint genom att ändra trycket mitt i, så det blir färre 'sink shots'. Det finns en maskin för ytterligare några tusen som kan anpassa extraktionen automatiskt också: Crem One 2B R-LFPP om det är något som verkar intressant.

Men om slantarna som läggs på maskinen tas från det man hade tänkt lägga på kvarnen är det ofta ett misstag.

Blev en Bianca V3 och har också beställt en
niche zero. Hoppas det blir bra 😅
 

KaffePer

Member
Det blir mycket bra! Har v2 och niche och det funkar bra
Har lite frågor, hoppas det går bra.
Vilket bryggtryck visar din Lelit som högst, och även med blind filtret? Min är uppe på ca 11 bar+ när jag brygger visar den 10-11 bar ibland. Borde jag justera ner trycket? Eller ska jag använda mig av flowcontrol spaken?
 

Jonken

Well-known member
Använd flödeskontrollen om du vill nå 11 bar och sen gradvis sänka trycket - finns de som föredrar det (standard i fjäderdrivna maskiner från La San Marco).. eller sänk trycket med mässingsskruven under maskinen om du vill sikta på ett annat högsta tryck. 6 till 9 är populärt, men prova dig fram till vad du själv föredrar.
 

KaffePer

Member
Använd flödeskontrollen om du vill nå 11 bar och sen gradvis sänka trycket - finns de som föredrar det (standard i fjäderdrivna maskiner från La San Marco).. eller sänk trycket med mässingsskruven under maskinen om du vill sikta på ett annat högsta tryck. 6 till 9 är populärt, men prova dig fram till vad du själv föredrar.

Ok, jag som trodde att allt över 9 bar var fel.

Vad kan jag förvänta mig med ett högre tryck i början?

Om jag sänker den med mässingsskruven, ska jag köra med blind filtret och skruva ner tills jag når 9 bar?
Eller kommer jag hamna ännu lägre när jag väl kör med kaffe då?
 

Wilderwein

Well-known member
Nej det finns inget som är fel. Det som räknas är slutresultatet i koppen. Men det man läser om 9 bar osv är bra riktlinjer att utgå ifrån.
Med högre tryck initialt kan du vänta dig mer citrustoner. På mörkrost vet jag inte vad som sker då jag aldrig provat.

Ja du kan förvänta dig ett något lägre tryck med kaffe
 
Topp