Rätt kaffe till maten - vad har ni för erfarenheter?

treefinger

Well-known member
Hur tänker ni när ni väljer kaffe till mat? Väljer ni olika kaffen efter maten beroende på om det ni serverat varit kryddstarkt, syrligt, fruktigt, sött, fett? Jag kan väl i ärlighetens namn säga att jag inte tänkt så mycket kring det - alls. Men borde man inte det? När man väljer ett vin till maten är man ju ofta hyfsat noga med vad man väljer. Även med öl i viss utsträckning, speciellt de belgiska ölsorterna kan vara väldigt skoj att matcha till mat.

Därför blev jag riktigt laddad när jag fick möjligheten att via Zoégas och Daniel Chomieniec gå på en kaffeprovning vars fokus låg på hur man matchar kaffesort beroende på vad man äter eller har ätit. Detta var helt outforskad mark för mig, visst hade man noterat att samma kaffe kunde smaka bättre ibland och sämre ändra gånger.. men inget jag gjort speciellt medvetna reflektioner kring, än mindre förstått.

Jag dricker för det mesta syrliga och fruktig kaffen, oavsett om det är efter frukosten, middagen eller på fastande mage. Ibland smakar det grymt till det man äter, men ibland känns det kanske inte riktgt lika klockrent trots att jag vet att "det här kaffet är ju gott, precis vad jag borde tycka om". För att ge ett exempel, jag tycker sällan att kaffet på morgonen efter yoghurt-talriken blir lika gott som när jag dricker samma kaffe efter lunchen eller middagen.

Kaffeprovning var upplagd på följande vis:
Vi fick tre skålar med "mat" i, de innehöll
Nougat/choklad creme, som var rätt söt
ananas/apelsin, syrlig o fruktig
lufttorkad skinka, bra sälta

Testade bl.a. Mollbergs, Forza och Hazienda. Färskrostat o fint, tror det var 16 dagar gammalt eller något i den stilen.

Här kommer lite kortfattade kommentarer till provningen. Mollbergs blandning tycker inte jag gjorde sig så bra med sälta, däremot funkade det helt ok till chokladmousse, men kanske bäst till fruktsalladen. Forzakaffet tycker jag blev trevlig med choklad, men även till sältan i torkade skinkan.

Sedan fick vi även testa lite Hazienda som jag tycker blev riktigt trevlig till räkor och lax på lite grovt bröd.

Har ni några erfarenheter om vad som funkar bra till olika maträtter, vad som funkar sämre osv? Vore kul att höra.
 

MTR

Well-known member
Rätt kaffe på maten, mer korrekt kanske =)

Matens eftersmak påverkar så klart kaffets upplevelse men i min mening nästan alltid i ett negativt avseende. Stark mat kan ju t.ex. sitta kvar väldigt länge och det är då svårt att uppleva alla nyanser av kaffet. Testa t.ex. att dricka ett komplext kaffe efter indisk mat...

En fruktig espresso tillsammans med en jordgubbe är en grym kombination men specialkaffe föredrar jag annars helt avskiljt för att kunna ta del av alla aromer och smaker.
 

Forumstatistik

Trådar
14,630
Inlägg
155,466
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp