Pumpbyte och kokarisolering E61maskin

basiecally

Well-known member
Hej!

Jag har äntligen kommit till skott med min planerade uppgradering av min Isomac Mondiale. Syftet var att byta ut en sannolikt uttjänt vibrationspump samt upphängning för den eftersom den väsnades nåt fruktansvärt, och att i samma veva isolera kokaren i ett försök att spara el.

Pumpbytet gick bra men insåg att jag bytt till en pump med annan beteckning. Satte in en Ulka EX5 (verkar vara den som sitter i Isomac Tea som jag tror är den närmsta nutida ekvivalenten till Mondiale) och den som satt där innan var en Ulka EK2. De uppenbara skillnaderna är en någon lägre effekt på EX5 samt en beteckning som jag inte riktigt begriper. Den är på tredje raden (se bilder nedan) "1/1 min. CI.F" på EK2 och "2/1 min. CI.155" på EX5. De goda nyheterna är att EX5an verkar funka utmärkt med Gicarboxen som jag satte in för ett drygt år sen. Det som jag tycker mig märka är en något långsamma tryckstegring upp till arbetstryck vid bryggning och även långsammare pre-infusion. Antagligen ett resultat av lägre pumpflöde vilket såklart kan anas från den lägre effekten. Hitills inget problem men behöver lära mig att tajma mina manövrar lite bättre, samt eventuellt ställa ner OPVn igen. Har ju min flow-control men får inte lika snabb respons på vad jag gör nu.

Isoleringen gjorde jag med Armaflex-HT. Finns att köpa som rörisolering från Rinkaby Rör i Skåne. Den är specad til 150C (ofta syns den med lägre temperaturspecar men jag tror att det är det lim som den ofta levereras med som självhäftade utförande som sänker arbetstempen). För rördimension 35mm räckte ett uppklippt rör precis i bredd för min kokare. Klippte till ändstycken för utflödessidan men ville inte isolera in värmesäkringen på andra sidan så där blev det lite lapptäcke. Allt hålls på plats med bundband. Jag köpte 20mm tjock isolering och såhär i efterhand var det i mesta laget. Det var VÄLDIGT svårt att få dit den och jag behövde vinkla om en solenoid och ett par kopplingar för att få plats. Det blev också svårt att få dit delar av höljet på ett bra sätt men det gick till sist. Jag tror att 15 eller 10mm skulle var mer görbart. Sämre isolerande förstås men lättare att handskas med.

Resultatet hittills är att pressostaten slår till nu efter 1,15 och kokaren går då i mellan 5-8s. Innan startade pressostaten var 20s.
Maskinen är tystare men lite skrammel kvarstår i vad jag nu insett är vattentankens trycksensorplatta. Får se om jag kan åtgärda det.

Det jag skulle behöva hjälp med är att begripa specarna på pumpen. Resten hoppas jag kan vara till användning för nån som funderar på att göra samma!

Allt gott!
 

Wilderwein

Well-known member
Snyggt. Stämmer att den nya pumpen pumpar med lägre flöde pga lägre effekt. Kan vara av godo enligt några. Själv vet jag inte då jag inte jämfört. Det andra är att din gamla pump fick max gå 1 min sen skulle den vila 1 min. Nya kan köras 2 min vila 1 osv. För att inte överhetta.
 

Jonken

Well-known member
Hehe ja det ser ut som att den har dunjacka ;)

Det är ju inte helt ovanligt att man vill gå över minuten också så det får man se som en fördel. Å andra sidan vill du väl gärna att den ska vara så responsiv som möjligt med flödesreglering - en anledning till att den ska fungera bättre på t.ex. Lelit Bianca (glömmer om de var först ut eller Profitec) än t.ex. Lelit Mara är ju att Biancan har rotationspump.
 

basiecally

Well-known member
Hmmm. I dokumenten står det att genomflödet i snitt på EK2 och EX5 är samma… Kan det vara utan tryckbelastning? Och att det skiljer sig när pumpen möter tryck?
 

Forumstatistik

Trådar
14,658
Inlägg
155,673
Medlemmar
19,356
Senaste medlemmen
Marsian
Topp