Profitec Pro 600 kommer inte upp i tryck?

ArvidB

Active member
Jag har en Profitec Pro 600 som helt plötsligt inte kommer upp i tryck efter pre-infusion-fasen utan bara letar sig långsamt upp och stannar kring 8 bar.
Det blir aldrig något hopp upp i tryck som det brukar bli. (Och ljudet förändras inte)
Nålen är också lite mer nervös än jag minns det som att den brukar vara.

Jag har funderat på att ställa upp trycket, men när jag kör med blind-filter kommer den upp i tryck. Även om den inte uppför sig som vanligt. Pre-infusion-fasen är något längre än vanligt, det blir liksom inget hopp från pre-infusion utan det går upp stegvis istället - och ljudet är jämnt utan ett extra ”morr” vid hoppet.

Är det någon som har tips vad jag skall kolla på? Fixar gärna själv med den, men är inte heller främmande för att lämna in den.
 

basiecally

Well-known member
Nu menar du pumpmanometern va?

Tycker du att den brygger annorlunda också? Kan ju vara så enkelt att det kan kommit in lite avlagring i röret till mätaren. Annars skulle jag misstänka pumpen eller skit i rören mellan pump och gruppen. Hade det varit en gruppmanometer hade jag sagt 100% skit i gicleuren men det ser du inte vid pumpen.
 

ArvidB

Active member
Jo, jag tycker espresson blir annorlunda också. Mindre crema och sämre smak.
Men jag får nog ta och ta isär och kolla lite. Jag n avkalkning kanske också är dags för - det va väldigt väldigt länge sen. Har gjort rent gruppen hyfsat nyligen men inte resten…
 

trisse

Well-known member
Dum fråga kanske säker på att du maler tillräckligt fint för preinfusion?

Kanske har kaffet legat för länge och blivit dåligt?

Att den kommer upp i tryck med bildfilter tyder ju på att det det är pucken som spökar. Kör du med flödeskontroll och har ändrat receptet?
 

ArvidB

Active member
Nä, alla frågor är bra =)

Testat att mala finare, och det förlänger bryggtiden till "för lång tid", men trycket bygger ändå inte upp.. Kaffet är typ 4 månader sedan rostning, och påsen öppnades för kanske 3 veckor sedan (har stått i förslutna små glasburkar för single dose sedan dess). Har kört med liknande tidsrymder i flera år och det har funkat hittills.
Kör WDT och tamp som vanligt, har inte ändrat något där.
Johan Nyström La Bomba för övrigt.

Påsen är precis slut, så får se om de sista bönorna av något skäl va dåliga och den nya påsen funkar bättre.

Och den preinfusion jag kör är den som blir "automatiskt" av E61 gruppen, gör inget manuellt för att få till något mer.

Åter kommer när köpt ny påse och provat! =)
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Det är alltså inte något i den här stilen som du har?
Skärmbild 2024-05-26 152345.png

Hur ser trycket ut i ångkokaren när du brygger / använder blindfilter?

Jag tycker att det låter som att du får lågt flöde till gruppen, men exakt anledning är lite svårare att veta. En möjlighet är ifall det läcker i solenoiden som är till för att fylla kokaren.
 

ArvidB

Active member
Manometern sitter inte på gruppen utan på fronten, den mäter direkt efter pumpen, så det är en bra bit kopparrör och en snutt stålomspunnen slang och vattentank tills det kommer till gruppen.

Solenoiden reglerer flödet till ångtanken, inte bryggtanken - och ångtanken ligger kring 1,6 bar - så om den stjäl lite tryck så skulle det ju kunna förklara. Jag ska hålla lite koll på ångtrycket när jag brygger - om det stiger lite kan det ju vara det.

OPV-ventilen skulle ju också kunna vara boven i dramat, fast då tyker jag den borde ha vårt att komma upp i tryck med ett blindfilter också...
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Precis, det kan t.ex. vara pump och OPV som spökar också. Om det nu skulle ta vägen via ångkokaren skulle det kunna fortsätta genom vakuumbrytaren och ut i droppbrickan precis som OPVn..
 

basiecally

Well-known member
När jag bytte pump till en lite klenare på min E61maskin så upplevde jag lite samma, dvs att det tog längre tid att komma upp i både preinfusionstryck och bryggtryck. En långsammare gradient. Det berodde förstås på en minskad minutvolym från pumpen. Om du har fått samma nu så är det ju antingen pumpen som har gett sig och blivit mindre effektiv eller så har du flödeshinder på vägen. Jag skulle tippa på det senare. Har det gått så långt att du faktiskt märker det så här är risken stor att du inte kommer åt avlagringarna med vanlig avkalkning. Vore jag du hade jag lossat några anslutningar och tittat precis i övergångarna om där sitter kalk. Verkar vara där det sätter sig som mest.
 

Forumstatistik

Trådar
14,772
Inlägg
156,497
Medlemmar
19,427
Senaste medlemmen
cuslnewbrnd193
Topp