Problem med Gaggia Classic Pro - vatten åt alla håll

Jan Erik Silverschnitzel

Well-known member
Hej, fick idag ett problem med maskinen. Har sedan starten inte kunnat dra åt portafiltret så det står rakt ut men efter att ha googlat lite så ska det oftast släppa med tiden osv. Det har ju ändå funkat bra så.

Idag däremot när jag trycker på knappen så börjar det rinna ner i koppen men sen sprutar det ut på sidorna av portafiltret med så det blir nersprutat överallt. Provade 4 shots på raken och försökte dra åt så hårt jag vågar så tror inte att det är det? Provade fylla mindre och fylla mer men same same.

Har nån en aning om vad som sker??
 

Bilagor

  • IMG_0519.MOV
    8.2 MB · Visningar: 0

Jonken

Well-known member
Aj, så ska det inte vara. Ganska säker på att den bara inte sluter tätt mot packningen. Så länge den sitter som den ska borde det bara vara att dra åt hårdare, helst vill man ha handtaget så nära "klockan 6" som det går. Det finns silikonpackningar som är lite mjukare och kan vara lättare att jobba med, men det ska först vara aktuellt om ett halvår eller så när packningen du har nu börjar bli gammal. Silikonpackningar kostar mer men håller längre.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Hur känns det när du sätter in portafiltret? Antagligen är det något knas med brygghuspackningen. Det kan ju även vara ett läckage från kokaren... som här:

Men tycker det mesta tyder på att det handlar om packningen. Speciellt när du tidigare har haft svårt att få filtret på plats.
 

Jonken

Well-known member
Man kan behöva dra åt såpass hårt att båda händerna krävs (en för att hålla i maskinen). Inte överdrivet såklart, men ändå så att chassit nästan flexar lite.
 

Jan Erik Silverschnitzel

Well-known member
Jag vet inte vad som hänt sen igår men idag funkar det igen. Det enda jag gjorde var att rengöra lite extra den delen på maskinen där kaffet kommer ut. Det v ar lättare att få till en kl 6 idag av nån anledning. Jag drog åt hårt (som jag brukar göra iofs) och det funkade helt enkelt. Efter 2 espresso satte jag tbx portafiltret som då max hamnade på en kl 7 typ. Så jag vette tusan asså!
 

Jonken

Well-known member
Jaha - du kanske hade fått sump på grupphuspackningen så att den inte kunde sluta tätt? Så lite som ~0,3mm kan definitivt göra skillnad.

Borstar av den här typen: https://www.kaffecompagniet.se/till...g/borste-for-bryggrupp-vinklad---svart-100137 är värdefullt. Om jag fortfarande hade en maskin som behövde borstas skulle jag tycka att det var värt att investera i en https://www.cremashop.se/sv/products/espazzola/group-head-cleaning-tool-2-3-58/10311 (observera att man kanske behöver böja ståltråden lite för att den ska passa Classic)
 

Jonken

Well-known member
Jag har visserligen aldrig haft det problemet. Hur ser det ut när du tampar? Se till att inte ha för mycket kaffe i korgen och att det inte ligger något på kanten som trycks mot packningen.
 

Mayhem

Well-known member
Man kan behöva dra åt såpass hårt att båda händerna krävs (en för att hålla i maskinen). Inte överdrivet såklart, men ändå så att chassit nästan flexar lite.
Även på min stora kommersiella dubbelkokare håller jag oftast emot maskinen med ena handen när jag drar åt filtret. Krävs nog två grupper för att inte behöva det, eller en väldigt mjuk packning som ändå kan sluta tätt…
 

basiecally

Well-known member
Läste ditt första inlägg igen och tänker mer och mer att det kan ha varit att din grupp-packning inte satt ordentligt från början. Då kan det rent av bli kontraintuitivt: den tätar bättre när man inte drar så hårt eftersom den deformeras mer när man drar åt.
 
Topp