Prisvärd kvarn för nybliven Europiccola ägare

Snegg

Member
Är ju ingen expert på kvarnar direkt men med en nyrestaurerad Europiccola så vore det trevligt att få ut så mycket som möjligt av den genom att ha en bra kvarn. Har fått ett tips att köpa en ny Rancilio Rocky. Hur står sig den mot andra kvarnar i prisklassen runt 3000 SEK?
Ser framför mig att ha en kvarn som:
- är prisvärd och håller hög kvalitet, gärna italienskt
- behöver bara mala en till två koppar på en gång
- inte tar allt för mycket plats
- inte väcker hela huset på morgonen?
- passar ok ihop med en Europiccola i koppar och mässing?

Tar tacksamt emot lite tips :)
/Staffan
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Eftersom korgen är ganska liten till en Pavoni passar det extra bra med en handkvarn. 11-12g går snabbt och lätt, med undantag för de ljusaste bönorna. Om du vill ha den till annat än enbart espresso lär 1zpresso X-Pro S vara ett bra och prisvärt alternativ. Det finns en annan asiatisk kvarn, dock över budget, som är märkt Pavoni: Apollo BPlus. Italienskt malverk i den, samma som tysk-rumänska Kinu M47 (den dyrare Classic är väldigt tjusig, även om funktionen i stort sett är densamma)

Samtliga är bättre än en Rocky i min åsikt. Men om du vill ha en elektrisk kvarn istället som är någorlunda tyst kan du kika in Eureka Mignon Silenzio eller bättre, helst en Atom om du vill få ner ljudnivån så mycket som möjligt.. men där spräcks budgeten rejält.
 

Snegg

Member
Hej Jonken, snabba och tydliga svar som vanligt - thanx!
Precis, jag kommer ju max göra två koppar åt gången. 9 av 10 gånger bara en kopp så det blir inte så mycket att mala.
Ok, hade nog inte tänkt mig en handkvarn men kan ju absolut vara intressant om det inte gör att man drar sig för att ta sig en kopp för att det är "för jobbigt" att mala. Vad tar det ungefär att mala en full korg, i tid? Är det 20 varv eller 50...?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
För traditionell espresso, dvs. mörkare utbud är det väldigt lätt att veva. Exakt antal varv beror lite på hur man håller kvarnen och hur snabbt man vevar. Det finns en där det i stort sett blir ett gram per varv, men den kräver mer kraft av den anledningen.

Använde en Kinu M47 nästan uteslutande i över ett år. Enligt mina anteckningar kan det t.ex. handla om 24s och 82 varv (~200RPM) för 11g finmalen espresso. 48 varv på 41s (70RPM) gav lite finare malning, så egentligen går det lite snabbare om man matchar inställning eller maler grövre.

Om man vill mala ljusrostade bönor som egentligen är avsedda för filterkaffe blir det däremot snabbt slitsamt att göra för hand. För den typen av espresso behöver man egentligen en annan sorts kvarn för att det ska bli riktigt bra ändå (där passar både Rocky och Eureka snarare sämre, man behöver upp i 6000+ för att ta sig till nästa steg).

Jag ersatte till slut min M47 med en Niche Zero, inte för att kaffet smakar bättre (snarare ett litet steg ner i min preferens) men visst är det slappare att bara trycka på en knapp med en elektrisk kvarn som fungerar riktigt bra. Är det värt att betala flera gånger mer för? Tveksamt med en Europiccola, eftersom den inte är gjord för mer än 2 skott på raken ändå.
 

Snegg

Member
Det blev en Kinu M47 Phoenix tillslut, tack vare förslag från Jonken. Ger ett väldigt genuint intryck. Tyngden är där…
Vilken inställning kan rekommenderas? Först ställde jag in rekommenderade 1,5 varv men blev nog fel så gick tillbaka till helt stängt och tog därefter 1,5 varv igen. Verkar bli en bra malning nu. Finns det sätt att se på malningen och på så sätt avgöra om det blivit perfekt eller är det bara smak som avgör? Har mörkrostade espresso bönor och en Pavoni Europiccola. Dock ingen öppen korg undertill så svårt att avgöra hur vattnet penetrerar.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Härligt, hoppas att du blir nöjd. 1,5 varv låter som att det kan vara lite väl fint med den nya gängan (vet inte vilka rekommendationer du har läst, låter som standard för en gammal M47). Jag brukade snarare ligga på 2,4-2,6 med min - men det ska nämnas att de inte är kalibrerade mot varandra så kör på det som smakar bra. Jag föredrog att mala fint för Europiccolan och sen tampa med så lätt tryck som möjligt (i stort sett bara dutta till så att det blir en jämn yta, vikten från tampern kan räcka mer än nog)

Om du inte har köpt till tryckmätare kan du kolla om du ligger bra till genom att ställa maskinen på en badrumsvåg. I runda slängar bör du inte behöva ligga över 14kg extra (dvs. ~9bar). Men man kan lika gärna välja ett lägre tryck, t.ex. ~6bar och då runt 9kg.

Det man måste tänka på angående malning är att pre-infusion påverkar stort. Med pre-infusion behöver du mala betydligt finare än ifall du skippar det. Se till att spaken är styv (du kan behöva göra minipumpningar typ en halv centimeter upp och ner från att ha den helt uppe - det märks på motståndet när all luft försvunnit och det bara finns vatten kvar i gruppen) sen lägger man ett lätt tryck på säg 1-3 kg. Du behöver inte ha öppet portafilter, vänta bara på att det börjar droppa sakta innan du kör vidare.
 

Snegg

Member
Jädrans Jonken, exakta svar. Härligt! Från nybörjare till "pro" på snabbast möjliga tid ;-)
Skall testa till helgen och återkommer med feedback.
Tack så länge!
 

Forumstatistik

Trådar
14,771
Inlägg
156,490
Medlemmar
19,427
Senaste medlemmen
cuslnewbrnd193
Topp