Presskaffe tips på bönor Tack


mysiskatten

Member
Någon som kan tipsa om bönor för presskanna

Svårt hitta bönor med god och mycket smak
Handlar oftast på Willys eller Coop Konsum så vore perfekt om de fanns på någon av dom :)

Tack
 

Jonken

Well-known member
Ganska begränsat utbud på Willys och Coop. Zoegas har ett presso-malet kaffe men tyvärr är det inget vidare tycker jag. Nu var det ett tag sedan jag köpte sånt kaffe men föredrar Gevalia mellanrost eller Zoegas Mollbergs.

Försök köpa så nyrostat som möjligt, Arvid Nordquist är de enda som skriver ut rostningsdatum tydligt såvitt jag vet men http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?35762-Tyda-rostningsdatum-på-Zoegas går att luska fram.

Hela bönor om de är någorlunda färska och grövre malning så har du bäst förutsättning, men det kostar dubbelt så mycket också.
 

mysiskatten

Member
tack, jag ska prova köpa riktigt färska bönor från internet för att se hur stor skillnad det är.
såg de jag köpte på willys var packade i Maj och luktade/smakade inte mycket https://www.made-in-scandinavian.com/uploads/2/3/2/3/23232440/s328127075831127421_p198_i4_w640.jpeg

Något tips på bönor med mycket karaktär och smak så jag får prova det bästa?

Har en DEMOKA GR-0203 http://www.minimoka.es/en/molino/molinillo-de-cafe/ men inte riktig koll på hur grovt de ska malas för presskaffe... antar man får prova sig fram?

Tack
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Ja usch, snudd på lurendrejeri att sälja så gamla hela bönor så att de inte smakar bättre än färdigmalda tycker jag. Löfbergs är verkligen ingen favorit heller. Trist att även t.ex. Johan & Nyström som i övrigt är ganska bra valuta för pengarna ofta är över en månad gamla i butik.

Skulle beställa direkt från ett rosteri, finns ett generöst erbjudande på https://muttleyandjacks.se/collections/coffee-experience-boxes/products/prova-pa (har inte testat "filter"-kaffet men färskt är det definitivt)

Har haft en Demoka M-205, testa dig fram med skräpbönorna tills det börjar bli så grovt att du får platta skärvor som inte malts ordentligt - minska lite från det (med kvarnen igång) så att malningen ser någorlunda enhetlig ut igen. Blir många varv på skruven :) Någonstans mellan cous cous och bulgur skulle jag beskriva det som.

En bonus är att det kommer gå mycket snabbare att mala och fastna mindre i utkastet. Om det är väldigt ljusrostade bönor kan det hända att motorn inte orkar med - lös det genom att hälla i bönorna med kvarnen igång så bör det inte vara något problem.
 

Forumstatistik

Trådar
14,013
Inlägg
150,539
Medlemmar
18,791
Senaste medlemmen
Newman
Topp