Peter


Peter

Well-known member
Hej!

Det är kanske här man skall börja.. en kort presentation är på sin plats:

Smått unikt har jag valt mitt eget namn som användarnamn i det första webb-forum jag deltar i -- RiktigtKaffe känns som ett acceptabelt ställe att få "webb-presence" på... :)

Kaffe har jag druckit sedan drygt 20 år tillbaka. Första tio åren var det bryggkaffe i normal-svensk-kvantitet (ganska mycket per dag) sedan blev det högskolestudie-kvantiteter (tok-mycket). Sedan 6-7 år har kvantitet ersatts av kvalitet och idag är extraherandet av espressobaserat kaffe en av mina främsta hobbies.

Hemma har jag en värdigt åldrande Brasilia Lady (enkel-kokare) och en Isomac-kvarn. Ja, jag vill uppgradera! :)

Vad mer? Mjukvaruutvecklare, drygt 30, stockholmare...

/Peter
 

Peter

Well-known member
Tack!

Jo, Brasilian är en imponerande maskin: ganska stor, relativt tung (för en enkel-kokare) och (mycket subjektivt) riktigt snygg. Borstad aluminium, fyra omärkta knappar. Tuff som f-n :) Lite svårt att få tag på reservdelar till, dock. Har inte behövt några hitintills, "ta-i-trä"...
 

mårris

Well-known member
hej, välkommen i brasiliaklubben, det har varit lite ensamt här på forumet. jag har lyckats samla på mig två lady och en brasiilia club (för pods, till kontoret, lite annat utförande, och vitlackad). var köpte du din?

just nu renoverar jag den ena ladyn som givit upp i samtliga packningar efter 3 års intensivt användande - den sprutade vatten åt alla håll enb vacker dag. har hittat lite packningar på olika håll, men inte lyckats få den tät än....

men det är bra maskiner i grunden med en fet bryggrupp! fast nu har jag faktiskt bytt till en giotto nu på hemmaplan.
 

mårris

Well-known member
nu såg jag att du nämnde "real espresso" i gamla stan, så jag anar att du köpte din maskin där, du med (som jag)! vart tog den snubben vägen? en vacker dag var han bara borta....
 

mårris

Well-known member
Senare tänkte jag lägga ut lite bilder på hur renoveringen av en Brasilia Lady har gått till.För er som inte kan hålla er kommer här en bild på bryggrupp + kokare, som jag vägde in på ca 2,8 kg. Ganska massivt.
 

Peter

Well-known member
Schysst! Jag har själv funderat på att förse min maskin med PID-regulator (hemgjord, jag kan inte låta bli att löda och programmera mikrokontrollers).

Jo visst köpte jag Lady:n hos Real Espresso. Om mina källor är korrekt underrättade "försvann" han (Niklas) p.g.a. av att hyresvärden ville sälja fastigheten och för att få ett bra pris såg värden till att chockhöja hyrespriserna (såg väl bättre ut i pappren). Real Espresso ville inte vara med om 3x hyra för den lokalen.

Vet du var jag kan få tag på reservdelar till Brasilian? (nya packningar, etc)
 

mårris

Well-known member
Jag var på monteriva och fick lite hjälp av daniel som var supertrevlig och hjälpsam. Han hade packningen mellan brygghuvudet och kokaren, och packningen till brygghuvudet (som dock verkar vara lite för tjock - jag har inte provat med varm maskin än, men med kall maskin är det nästan omöjligt att få ditt filterhållaren).

sen åkte jag till momentum i solna ock köpte några o-ringar till ångventilen och till värmeelementet. men dom till elementet var inte helt rätt storlek så maskinen läckte, nu jag tätat med blå silikon-packningsmassa och väntar på att den ska härda - återkommer med rapport. (obs! använd inte dom vanliga o-ringarna av nitril-gummi, som man köper på biltema/clas ohlson, dom torkar av värmen)

ångventilen hade behövt bytas ut eftersom teflonpackningen i botten var utsliten (så man måste dra åt rätt hårt för att inte få läckage), men han monteriva hade ingen identisk ventil, men han hade en med ett annat fäste för ratten (om man kan tänka sig en annan ratt). det lär gå att få tag i grejer från nån firma i göteborg som har brasilia-delar. (man kan om man har tur lyckas pilla ut teflonpackningen ur en ventil och stoppa in i en annan. men då skulle man såga av den och hålla på och greja, och det verkade vara lite överkurs).

jag är jättesugen på att pidda en av maskinerna jag har kvar. marv hade ju hittat billiga piddar på e-bay. man kanske ska slå till!
 

Peter

Well-known member
Aha... bra att veta. Än så länge håller allting tätt, men packingen i brygghuvudet behöver bytas av rena åldersskäl (funkar, men ser inte bra ut). Jag skulle iofs vilja plocka isär allt och byta -- men så länge det funkar så... "If it ain't broken, don't fix it." Men oavsett kan det ju vara bra att övriga packningar, etc, liggande till den dag det krisar.

Vad gäller pid:andet så lovar jag att fota, rita och berätta -- om det blir av. Men jag vet inte om jag vågar förrän jag köpt en ny maskin. Jag måste ju ha gott kaffe för att kunna bygga en bra styrenhet. :) Lite ond cirkel...
 

Forumstatistik

Trådar
14,010
Inlägg
150,536
Medlemmar
18,788
Senaste medlemmen
Ollemolin
Topp