DeeKay
Member
...har sedan jag köpte en helautomatisk espressomaskin (Philips Saeco Intelia Focus / HD8751) till frugan (och mig) i julklapp för några år sedan undrat vad som egentligen gör en riktig espresso eller mjölkbaserad kaffedryck god på riktigt. Med två vilda småbarn så är det onekligen smidigt med en helautomat då man värderar sin egentid högt. På med maskinen, dit med muggen och tryck på knappen, klart! Mer tid kvar till soffan innan det är dags med de små igen.
Men såhär några år senare när kidsen blivit större och det lilla missnöjet med helautomaten blivit större så har jag gett mig ut på en resa i kaffedjungeln på jakt efter ett komplement.
Egentligen har jag länge varit sugen på en halv-manuell maskin och en riktig kvarn utan att veta vad som är lämpligt för en nybörjare som jag. Tack vare detta forum så har jag lyckats rädda en Gaggia Classic Coffee från 2001 som var på väg till tippen från en bekant. Inte för att den va trasig utan för att den helt enkelt inte hade använts på lång tid och stog bara i en hylla och dammade. När den landat i köket så testade jag den för att se om alla detaljer fungerade, vilket de gjorde, men med vita flagor ur bryggruppen.

Onekligen mycket kalk i systemet tänkte jag och började plocka isär den för att undersöka närmre och också för att se hur den fungerar. Jag har sett skräckexempel på aluminiumkokare ur gamla gaggior, så den plockades ur och fick se detta:

Kanske inte det värsta men den rengjordes med dremelmaskin och blev då såhär:

Mycket bättre! Men mycket korrision kring där packningen suttit så fram med 120 sandpapper och en plan yta. Blev såhär:

Kanske hade varit tillräckligt med RTV för att få det tätt igen, men nu är nya packningar är beställda och ihopmonteringen väntar. Tar nog kombon packning+TRV för säkerhets skull... I samma veva som beställningen av nya packningar så köpte jag också ett Silvia ångrör och en tamper i solid aluminium plus lite andra utbytesdetaljer.
Då maskinen blev relativt billig så lade jag istället lite pengar på en bra kvarn, en Bezzera BB005 Timer.
Jag ser nu framför mig en spännande resa med lärorika misstag och så småningom smarriga cappuccinos!
Tycker att jag har rättså bra förutsättningar för att lyckas.
Men såhär några år senare när kidsen blivit större och det lilla missnöjet med helautomaten blivit större så har jag gett mig ut på en resa i kaffedjungeln på jakt efter ett komplement.
Egentligen har jag länge varit sugen på en halv-manuell maskin och en riktig kvarn utan att veta vad som är lämpligt för en nybörjare som jag. Tack vare detta forum så har jag lyckats rädda en Gaggia Classic Coffee från 2001 som var på väg till tippen från en bekant. Inte för att den va trasig utan för att den helt enkelt inte hade använts på lång tid och stog bara i en hylla och dammade. När den landat i köket så testade jag den för att se om alla detaljer fungerade, vilket de gjorde, men med vita flagor ur bryggruppen.

Onekligen mycket kalk i systemet tänkte jag och började plocka isär den för att undersöka närmre och också för att se hur den fungerar. Jag har sett skräckexempel på aluminiumkokare ur gamla gaggior, så den plockades ur och fick se detta:

Kanske inte det värsta men den rengjordes med dremelmaskin och blev då såhär:

Mycket bättre! Men mycket korrision kring där packningen suttit så fram med 120 sandpapper och en plan yta. Blev såhär:

Kanske hade varit tillräckligt med RTV för att få det tätt igen, men nu är nya packningar är beställda och ihopmonteringen väntar. Tar nog kombon packning+TRV för säkerhets skull... I samma veva som beställningen av nya packningar så köpte jag också ett Silvia ångrör och en tamper i solid aluminium plus lite andra utbytesdetaljer.
Då maskinen blev relativt billig så lade jag istället lite pengar på en bra kvarn, en Bezzera BB005 Timer.
Jag ser nu framför mig en spännande resa med lärorika misstag och så småningom smarriga cappuccinos!
Tycker att jag har rättså bra förutsättningar för att lyckas.
Senast ändrad: