Orphan Espresso Apex handkvarn


zix

Well-known member
Har just fått hem denna maffiga handkvarn, som är gjord för alla sorters grövre malning, från kokekaffestorlek ner till aeropress.

Någon annan som har en och vill dela med sig av erfarenheter?
Jag tänkte sätta den på en skärbräda, som sen ska kunna skjutas på plats i en kaffebänk, alternativt stå för sig själv. Just nu håller jag fast den när jag använder den och ställer den bara på bordet, för jag har inte plats med den i vårt lilla byggkök utan får bära upp den från källarn när den ska användas…
 

zix

Well-known member
En första uppdatering iallafall: Apex är inte tredjedelen så jobbig att mala med som det verkar när man läser på vissa forum. Jag har malt ljusrostat kaffe och bara hållit fast kvarnen mot bordet med andra handen. Klart att man märker av att det är ljust, men ändå är det all skillnad i världen jämfört med t.ex. Pharos, som ju har ett ganska stort komiskt malverk som är aggressivt, alltså maler snabbt. Med Pharos har jag fått ge upp, eller tvinga fast kvarnen för att klara av att mala ett tredje vågen-kaffe.

Har inga instrument för att mäta fördelningen av kornstorlek, men för ögat ser det ut att vara väldigt få ”fines” och i övrigt väldans jämn kornstorlek. Kornformen tycker jag liknar mer kaffekornen som är i de färdigmalda påsarna.
Det går att få det riktigt grovt, inga problem att få till koke-grovleken.
Har testat med Chemex med ett metallfilter (Fellow) och med original-Chemex-papperen. I båda fallen bättre klarhet i kaffet, och med papperet minskade genomrinnings-tiden tydligt jämfört med det som jag tidigare har malt med Niche Zero eller nån av handkvarnarna (Kinu M47, Lido E-T, Apollo).
 

Jonken

Well-known member
Blev ganska sugen på att äntligen prova en Apex nu när Crema har rabatt på den: https://www.cremashop.se/sv/products/orphan-espresso/apex-manual-coffee-grinder/10381

Men jag vet inte, tycker att det verkar som att den verkligen maler väldigt bra men lite jobbig att leva med? Inte olikt deras andra banbrytande produkter som Pharos, Lido och Fixie. Tror du att problem med bönor som inte vill mata, fastnar runt skruvar/bakom eller i malskivorna och i vissa fall betydande retention också är överdrivna eller helt enkelt värt besväret?

Tillägg: och har du försökt mala något verkligt hårt, dvs. sånt som skulle vara på gränsen i din Kinu M47 också? Lite rädd för att hamna i den här sitsen: https://www.home-barista.com/grinders/orphan-espresso-apex-grinder-t50959-330.html#p629977
 
Senast ändrad:

zix

Well-known member
Jag kan ju alltid testa :) har ingen riktigt hård ljusrostad hemma just nu men kan stanna till på vägen hem och fixa.
Den kommentaren du länkar till är från 2019, vi får väl hoppas att killen fick ut bönorna och resterna till sist :)
Det går ju att få bönor fastkörda i många kvarnar annars. Såg nyss en tråd på FB där en kille hade fått ett par bönor fastkilade mellan den där OCD-disken (eller vad den heter, plastdisken med ett hål som släpper igenom bönorna långsamt) och malverket i sin Niche Zero. Sånt som kan hända ibland…

När man läser om alla problem som folk har med kvarnar i forumtrådar så blir det svårt att sålla till sist. Japp, det blir minst ett eller två gram kvar i kvarnen - åtminstone initialt. Den är ju inte inkörd alls ännu, och det är fortfarande vinter när detta skrivs. Kanske ändrar det sig snabbt med bara lite högre luftfuktighet och temperatur. Men inte värre än att man kan få ut det med ett par drag med medföljande borste. Kvarvarande bönor som inte vill gå in har jag petat dit med fingrarna, det är ju totalt harmlöst att vara därinne.
Fjädern har jag inte brytt mig om att montera. OBS att OE nu säljer ett Apex-lock med hål i så att man kan stoppa in en liten pip att blåsa ner det sista med. Beställer du från OE direkt så kan du passa på att ta med locket. Fast med Cremas rabatter just nu så är det nog fett ovärt att beställa från USA.
 

zix

Well-known member
Just det, jämfört med Pharos så är det en dröm att mala med Apex. Det är all skillnad i världen.
 

Jonken

Well-known member
När man läser om alla problem som folk har med kvarnar i forumtrådar så blir det svårt att sålla till sist.

Ja speciellt som det är mycket ris och ros och vitt skilda erfarenheter angående Apex :)

Läser något och blir lite pepp, sen kommer det någon annan liten detalj som:
och vips känns det inte lika roligt :unsure:
 
Senast ändrad:

zix

Well-known member
Tja… han skriver ju ”This approach is a bit old school but then so am I...we like to take care of our stuff. One may go for YEARS without doing this.”
… så _så_ allvarligt är det nog inte. Du har säkert nån kompis som gillar att mecka och skulle dregla över att få pilla med en sån apparat? Nån gång vart femte år eller så?

Edit: Tänkte också på det - har du verkligen sett så mycket skilda åsikter om just Apex? Jag tänker på Pharos och Lido från samma tillverkare. För att inte tala om HG-1/HG-2, genom åren, Weber Works och Craig Lyns skapelser alltså. Ena människan höjer upp den till skyarna, andra människan spyr eld och svavel över kvarnen. Det pågår i något år efter att kvarnen i fråga har kommit ut, sen tystnar rösterna. Men trådarna poppar upp igen och igen på forumen när någon ställer nya frågor m.m. och Nisses eller Kalles problem som fanns med en tidigare modell av kvarnen - eller som bara fanns med just deras kvarn - kommer upp igen och folk missar att det kanske är två-tre år gamla inlägg, och oroar sig.
På FB är det ju etter värre, där hittar man inte gamla inlägg och nybörjarfrågor kan bli till jättestora problem och hoppar mellan grupper och andra sociala media jättesnabbt, och sen blir det pajkastning. Bara att kolla på en av youtubergubbarna som klagade på Key Grinder för nån vecka sen… skiten träffar fläkten liksom. På forumen, typ home-barista och iofs även här, kan ju iallafall admin gå in och lugna ner stämningen lite genom att låsa trådar och säga till folk.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
har du verkligen sett så mycket skilda åsikter om just Apex?
Läste igenom hela tråden på HB :rolleyes: och om det är något nästintill alla var överens om var det att malningskvalité och resultat i koppen var väldigt bra eller rentav det bästa de varit med om.

[Det fanns en eller två som klagade på den fronten, men] främst handlade det om annat och där skiljer sig erfarenheterna rejält. 0,1g eller 6g rester. 20s eller 10min malningstid för samma dos. Lätt eller nästan omöjligt att veva. Och så vidare.
Tror du att problem [...] är överdrivna eller helt enkelt värt besväret?
Fantastiskt svar från Yan i det här inlägget :D

(själv kommer jag hoppa över den här gången eftersom jag är rädd att kvarnen inte ska vara tillräckligt annorlunda från den Fuji Royal som redan står på bänken)
 

zix

Well-known member
Jahaja! Har du en Fuji Royal så är det ju tveksamt om nyttan med en Apex. Jag valde bort Fuji Royal eftersom en sån blir krångligare att ställa åt sidan och ta fram, med sladd och sånt. Går ju lättare med handkvarn - även om Apex är tung. Jag kommer inte att mala så mycket brygg, så den kommer inte att stå framme hela tiden.
 

zix

Well-known member
Och ja, Yans svar var kul, stämmer precis :) Så måste man tänka med alla nya grejer.
Själv har jag just nu
* en Strietman som måste få nya packningar påsatta (för trött)
* en Cafélat Robot med trasig slang till tryckmätaren, måste beställa ny slang och skyddsslang

Early adopter var det ja…
 

zix

Well-known member
Pluggen som följer med? 🥺
Den tror jag är nånstans långt borta ända sen 2018… jag får nog köpa reservslang, och tack för länken! Jag hittade den inte när jag letade på baristashopen förut.
 

zix

Well-known member
Reservslangar beställda.
Tillbaka till kvarnen: köpte hem ett redigt ljusrostat kaffe i torsdags, en Koppi Costa Rica (tipica honey processed). Jag malde till Chemexen, lite grövre bryggmalet alltså. Gick riktigt bra, fortfarande inget annat än vänsterhanden som stöd. Kvarnen tuggar sig igenom de ganska hårda bönorna snällt, med bara ett fåtal stopp. Man får ta sats (dra bakåt först) och vara lite bestämd när man drar igång, men sen flyter det på utan större ansträngning.
Jag har inte monterat fjädern, och tycker inte att det verkar behövas. Det som jag kan uppleva lite tetigt är att man får peta in penseln rätt långt för att rensa upp efter malningen, och då måste den såpass långt in att man inte kan ha det vanliga uppsamlarglaset på plats, utan får leta upp ett riktigt lågt glas eller kanske en liten skål. Rensar man bara ur utan att ha nåt stående under mynningen så sätter sig pulvret snabbt i gummit/ljuddämparen/antiglidet som kvarnfoten är inklädd med. Svårare att borsta av.
Men det är en liten grej i sammanhanget. Att kvarnen är tung kan jag också tycka är en rätt liten grej. Man kan ha den som hantel… alltid bra med lite träning.
 

Jonken

Well-known member
Kör du med RDT då eller har du testat om det förbättrar situationen?

Skönt att det gick relativt bra att mala, medsols då? Finns tydligen några som maler åt andra hållet för att det ska vara lättare och bli mindre fines, till bekostnad av långsammare malning. Fjädern ska väl tvärtom göra att det går snabbare men jobbigare att veva.

Hur lång tid tar det för dig på ett ungefär?
 

zix

Well-known member
Ja, man kan mala åt andra hållet ett tag om man vill. Det går långsammare, men det funkar.
Ingen RDT, malskivorna är fortfarande nya och vi är bara i mars ännu, luftfuktigheten fortfarande låg. Det kommer alltså att bli bättre allteftersom. Jag brukar klara mig utan det även med espressokvarnarna.

Värsta statiska effekten med kaffemalning hade jag när Lido E-T var ny, i smällkall januari. Då la sig pulvret i ett tjockt lager längs väggarna i burken, och på botten av malhuset. Bytte tillbaka till plastburken efter det… det gick bättre. Men här med Apex så är det ändå väldigt lite som faktiskt blir kvar. Lägger i 35 gram, typ 34 trillar ner i whiskyglaset av sig självt, resten får penseln ta ner. Så det blir ganska lagom och förlusten är försumbar. Det sista som kommer ut är dessutom för fint, så det är inte alltid jag tar med det i bryggningen.

Så ser läget ut just nu, så får vi se hur det är framemot maj-juni :)
 

Forumstatistik

Trådar
13,978
Inlägg
150,333
Medlemmar
18,752
Senaste medlemmen
Granelli
Topp