Odla kaffe hemma

johey

Well-known member
Jag är lite sugen på att testa att odla mig en egen liten kaffeplanta eller två. Är det någon här som har erfarenhet av sådant? Svensk kaffeinformation har en kort liten artikel, men den tar inte upp så mycket med detaljer, så det vore intressant att kunna diskutera med någon som odlar eller har odlat.

Först vill jag veta vad för kaffe som är lättodlat och som ger mest bönor. Nej, jag ser det inte som ett sätt att komma undan billigare, utan jag vill mest ha plantan som en kul grej, men det är ändå bönorna som är mitt slutgiltiga mål - ju fler desto bättre. Bara känslan av att kunna dricka en kopp baserad på helt hemmagjorda råvaror vore ju underbar. Troligen mer underbar än kaffet i sig. ;)

Sedan vill jag veta var man får tag på frön. Jag hittade http://www.impecta.se/ som har en sort av Coffea Arabica. Kanske är en bra mjukstart? :) Men det vore roligt att ha lite mer information om den. Jag skulle också vilja ha tag på Robustafrö.

Ja, sen vill jag ha tips på hur man odlar, helt enkelt. Det som står på Svensk kaffeinformation är ju ganska grundläggande, men lite mer detaljerat om hur mycket ljus som är optimalt och så vidare vore intressant. Och när på året det är lämpligast att så fröet, om det kan ha någon betydelse.

Tips på bra länkar eller böcker vore kul! Ja, alla tips inom området mottages tacksamt.
 

Dante

Well-known member
odla själv

Hej har ca 15 plantor som är ca 30 cm höga nu och skall just plantera om dem i lite större krukor. Köpte frön från just Impecta som du nä mner och satte ca 40 frön. INGA TOG SIG!!! Förtvivlad vandrade jag gatorna fram.....tills jag klev in på ICA MAXI i Solna och hittat bland deras växter där en hel vagn med Coffea Arabica plantor.. Jo du läser rätt på Ica Maxi. Prova gärna själv att skaffa bönor men annars så kolla med handelsträdgårdar plantagen eller Icaaffärer mm. Såg förra veckan att det till och med fanns på Coopaffären i Sundbyberg.

Vill du snacka mera kring detta är det bara att ringa.
08-7644871 Hej/Dante
 

johey

Well-known member
Tack för ditt svar! Kul att det är någon mer än jag som tänkt tanken i alla fall, och som i ditt fall även gjort slag i sak! :D

Köpa färdiga plantor säger du. Ja, det är ju ett alternativ. Vad gav du för dem per styck? Hur länge har du haft dem?

Varför tog sig inte fröna du sådde? Var det dålig kvalitet på dem, eller vet du med dig något fel du gjorde?
 

Dante

Well-known member
Hej igen. Priset var väl runt 25:- styck . Och jag gjorde nog flera fel.

De stod nog för varmt inne i grabbens rum där solen sken och det blev väldigt hett speciellt som han aldrig drar opp rullgardinen. Sedan när de aldrig kom opp så vattnade jag nog för mycket. De är ju svåra just på grund av den långa grotiden så man vet ju inte riktigt när det gått snett eller om man ska ge det en vecka till. Skicka mig din mailadress så får du lite bilder på dem och min kaffehörna om du vill.Hej/Dante
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Stora frön/kärnor osv måste ha luftigt substrat när man sår, för att de inte ska kvävas och dö. Mycket sand i jorden, eller helst perlite eller annat lite mer grovkornigt.
Kaffeplantor uppskattar ganska lågt pH, så se till att ha stor andel okalkad torv i krukan. Vattna gärna med svavelsulfat om de skulle se gulaktiga ut i bladen. (finns att köpa på apotek)
Så ljust som möjligt vill de stå, men utan att få skarpaste middagssolen på sig under sommaren. Coffea arabica vill gärna ha lite svalka på vintern, och stödbelysning.
Kaffeplantor brukar finnas titt som tätt på alla ställen där det säljs krukväxter.
 

Dante

Well-known member
Flera frågor

Precis som Johey undrar jag också om man kan få tag i Robustafrön eller bönor heter det väl för odling. Plinga till om någon vet något om detta/Dante :D
 

Cheffalo

Hedersmedlem
För att besvara gödningsfråga i den tråd där vi behandlar kaffeplantor ;) BioBact, visst. Är bra. Citrusnäring är bra också, pga det låga pH-värdet och höga järn/magnesiuminnehållet.
 

Linkar

Member
När jag köpte min kaffeplanta fick jag berättat för mig att den inte tycker om när det är för mycket kalk i vattnet. Helst regnvatten, men annars att man kokar vattnet innan man ska vattna.
 

mårris

Well-known member
Linkar sa:
När jag köpte min kaffeplanta fick jag berättat för mig att den inte tycker om när det är för mycket kalk i vattnet. Helst regnvatten, men annars att man kokar vattnet innan man ska vattna.

Om du ska bli av med kalk i vatten får du lov att destillera det - en kokning har motsatt effekt på kalknivån eftersom rent vatten ångar bort och lämnar kalken kvar i vattnet.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Därför jag tippsade om torv i substratet...
Det där med att koka vatten innebär att det ska koka upp och sedan stå tills det kallnat. Då sjunker kalk och annat till botten och man använder det översta vattnet att vattna med.
 

Linkar

Member
Ja, såklart att man inte kokar bort kalket, men ett sätt att separera det på. Torv är ju som du skrev också ett bra sätt.
Bara att hålla ut ett par år och se om man kan lyckas få en eller annan böna. Vad jag har hört så blommar den bara under väldigt kort tid, så det gäller att man är med och pollinerar (penslar) blommorna så att de befruktas.
 

Dante

Well-known member
planterat om

Hej . Från mina ursrungligen 15 plantor så har jag nu ca 40 st Arabicaplantor. Det visade sig att det var ca 3-4 plantor som jag särade på och planterade om. Behöver bygga mig ett orangeri eller ännu bättre ett kofferi.

Får snart hem Robusta råkaffe jag skall prova och dra opp plantor på om det går. Värt ett försök

Kalket borde inte bli något problem om man använder gödning med lågt ph. Kalket kommer då :D istället att omvandlas och det bildas bl.a. under processen koldioxid vilket är dunder bra för växterna
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Använd gödningsmedel för citrusväxter. Odlar man i riktigt stora krukor kan man använda fast gödsel avsett för Rhododendron och andra surjordsväxter.
 

Nickeh

Well-known member
Har en planta som jag köpte från jobbet, brukar få hem den någon gång emellan åt.

Jämn fuktighet och ljust utan att stå i direkt soljus är bra för att få den att leva. Om den kommer att blomma och bära bär är jag ytterst skeptisk till. Har det lite väl mörkt här uppe i norr för att den skall orka med.

Men i södra sverige så ska det nog kunna fungera.
 

Nickeh

Well-known member
Lampa funkar nog fint.

I mitt fall inte aktuellt dock. Har plantan som prydnad så...

Har man något litet skyffe där man vill rigga upp lamopor så funkar det fint, då kan man föröska kontrollera tempraturen också så att man kan ge plantan en liten svalperiod under vintern.
 

Forumstatistik

Trådar
14,597
Inlägg
155,233
Medlemmar
19,307
Senaste medlemmen
KlarÖga
Topp