Ny kvarn till framförallt bryggmalet.

plind

Well-known member
Sugen på att uppgradera kvarn från min gamla Wilfa :) Har redan en bra kvarn med 64mm malskivor till espresson (Fiorenzato).
De 2 jag väljer mellan nu är Fellow Ode V2 och Eureka Oro Mignon Single Dose. Eureka är lite dyrare men klarar att mala fint till espresso om så skulle önskas.
Någon som har tips eller erfarenhet från någon av dem?

 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag tror att du kan förvänta dig mycket trevligare filterkaffe från Ode, som är gjord för det, än Eurekas som snarare är en espressokvarn i grunden. Nu har jag inte haft möjlighet att prova skivorna som sitter i, men den stora fördelen med Ode är att det finns ett antal malskivor att byta till. Med t.ex. SSPs skivor går det faktiskt att mala till espresso, även om Fellow inte garanterar att motorn håller för det. Tycker också att den antistatiska tekniken i Ode V2 verkar smidig (jag har en V1).
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Annars har jag funderat över Filtro, som verkar kunna vara bra valuta för pengarna. Även den ska enligt uppgift kunna mala fint nog för någon form av espresso, dvs. också med filter-skivorna.
 

plind

Well-known member
Hmm, undrar varför den är så mycket billigare än Mignon Oro SD. Är det bara för att malskivorna är 50mm istället föt 64mm?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Teoretiskt sett behöver mindre malskivor inte lika stark motor. Nu skriver de visserligen att de drar ungefär lika många watt, men samtidigt är Oro två kg tyngre, så kanske finns det någon betydande skillnad ändå. Annars tror jag mest att de tar ut minst marginal på Filtro-modellen - kanske tänker man att folk inte är beredda att betala lika mycket för en filter-kvarn? Deras billigaste espresso-modell ligger över tusenlappen högre fastän att den verkar snudd på identisk inuti.
 

plind

Well-known member
Hittade ett test på Tuben som jämförde Filtro, Chrono och Brew Pro. Bra , bättre, bäst blev omdömet :)
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag tror att de videorna är från innan Filtro och Crono uppdaterades med malskivor designade för filter. När de först kom var det espresso-skivor i.

Men Eureka verkar ju nästan ha saboterat Filtro med flit i.o.m. att man måste stå och hålla i en knapp medan den maler :LOL: motsatsen till Ode som kör på och stänger av sig automatiskt när bönorna tar slut.

Den här kan vara värd att kika på:

...och är det så att du vill komplettera eller möjligtvis ersätta din Fiorenzato med en kvarn som är inriktad på filterkaffe och modern espresso är ju en DF64+SSP inte ett dumt val, givet att man är villig att modifiera den en aning. Det svåra då är vilka skivor man ska välja. Jag har båda sorterna och gillar de för olika saker..
 

plind

Well-known member
Du satte lite griller i huvudet på mig så det slutade med en annan kandidat än de 2 jag först valde bland :)

Chansar på att den här blir bra! Den ska vara optimerad för bryggkaffe. Finns en likadan med espressomalskivor.
Jag är ensamhushåll så brygger sällan mer än 30g åt gången så den lilla hoppern kommer att räcka. Minimalt med kaffe som blir kvar i kvarnen efter malning. Bälgen hjälper nog till att blåsa ut de sista kornen.
55mm malskivor känns OK när man bara mal så lite åt gången. Prisskillnaden upp till Mignon Oro single dose med 64mm skivor känns inte motiverad.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Prisskillnaden upp till Mignon Oro single dose med 64mm skivor känns inte motiverad.
Speciellt inte om man främst ska ha kvarnen för bryggkaffe (y) där ska man ju kunna förvänta sig bättre resultat med skivorna som är designade för det, även om de är mindre.

Hoppas att du blir nöjd. Återkom gärna med omdöme :)
 

plind

Well-known member

Testat en kopp. Brukar inte ta tid på proceduren men gjorde det idag. Från första vattnet vid blomningen till allt droppat igenom tog det ca.2 minuter. Det känns aningen snabbt va? 20g.kaffe plus 340g vatten.
Häller långsamt i cirklar över bädden. Inga uppehåll. När allt vatten är på är tratten nästan full och när det är klart har jag ett jämnt lager med sump fördelat i hela tratten. Tror metoden kallas "Tonx at Intellivenice"
Bör jag mala lite finare?

 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Moderator
Det är ju en smaksak, men jag uppskattar i alla fall betydligt längre bryggtid. Kvarnen Tonx använder maler väldigt jämnt så det ska inte vara något problem att fortsätta med deras metod (som nog främst är designad för att vara praktisk för ett café)
 

plind

Well-known member
Det är ju en smaksak, men jag uppskattar i alla fall betydligt längre bryggtid. Kvarnen Tonx använder maler väldigt jämnt så det ska inte vara något problem att fortsätta med deras metod (som nog främst är designad för att vara praktisk för ett café)
Nu har ju inte jag samma kvarn men hoppas o tror att Eureka´n oxå maler jämnt.
 

plind

Well-known member
Nu äntligen fick jag till en godkänd bryggning! Jag blev lurad av manualen som säger att det blir finare malt om man skruvar medurs. Det visade sig vara tvärtom konstigt nog 🎃
Moturs ger finare korn! "Lagomläget" verkar inte vara mitt i spannet utan i ytterområdet. Nåja, när jag väl hittar rätt så behöver den ju inte ändras så ofta.
 

Forumstatistik

Trådar
14,915
Inlägg
157,604
Medlemmar
19,542
Senaste medlemmen
wushwush
Topp