Ny kvarn för den som byter bönor och malgrad dagligen

Björn

Well-known member
Efter att ha uppgraderat själva kaffemaskinen så har jag mer och mer börjat fundera på att även skaffa ny kvarn, och då funderat på vad som för mig är de viktigaste kriterierna. Jag brukar dricka bryggkaffe på morgonen och espresso resten av dagen, så jag fyller bara på de bönor jag just skall mala, och jag ändrar malgrad dagligen. Alltså önskar jag mig en kvarn som passar till detta. Framför allt stör det mig att kafferester i kvarnen gör att jag antingen måste vaska ett mått kaffe varje gång jag byter från brygg till espresso eller stå ut med en undermålig första espresso.

Jag upptäckte Niche Zero, som verkar passa mina behov, så när som på en sak: Jag brygger ganska ofta full kanna, det vill säga tio koppar (över en liter). Det verkar inte som den fånigt lilla böntratten på Zero:n har plats för så mycket bönor, liksom heller inte burken för det färdigmalda kaffet. Jag skulle inte ha lust att behöva mala i omgångar bara för att få ihop till en kanna.

(Sedan såg jag att den där pratglade britten på Youtube såg det som en nackdel med koniskt malverk, även om han inte lyckades precisera varför. I nuläget har jag platta skivor i min Gaggia MDF -- skulle jag vantrivas med koniskt?)

Någon som kan säga mig om Niche Zero trots detta vore det bästa för mig, eller om det finns andra kvarnar i samma stil? (Det optimala vore förstås två kvarnar, men det har jag knappast plats för i köket.)
 

bauta

Well-known member
Jag hade själv Mahlkönig Pro M innan min Niche.
Just att byta bönor är det stora plus'et med Niche. Minimalt spill/retention.

Men nånstans 50 g är max att få i tratten, så den passar inte för större malningar.
 

Björn

Well-known member
Jag hade själv Mahlkönig Pro M innan min Niche.
Just att byta bönor är det stora plus'et med Niche. Minimalt spill/retention.

Men nånstans 50 g är max att få i tratten, så den passar inte för större malningar.
Ja, Niche:n är väl egentligen en ren espressokvarn, där tanken är att man byter mellan olika espressobönor och kanske justerar malgraden något. Synd att de inte gjorde böntratten större – särskilt med det där locket, som väl får kvarnen att stängas av när det öppnas, så blir det bökigt att mala mer än som får plats i tratten.
 

Jonken

Well-known member
I nuläget har jag platta skivor i min Gaggia MDF -- skulle jag vantrivas med koniskt?
Nej, jag har också haft en MDF och skulle påstå att Niche är bättre på alla vis.

Det går att köra kvarnen med locket öppet, det blir faktiskt bättre så för brygg om man orkar stå där en liten stund: https://www.home-barista.com/grinders/niche-zero-unimodal-grinding-technique-t66081.html

Men visst finns det utmanare, t.ex. https://homebarista.be/en/shop/products/g-iota-coffee-grinder-zwart-with-ssp-messen-red-speed - med de skivorna kan man komma till en annan nivå med sitt bryggkaffe enkelt. Den har ingen säkerhetsspärr att bekymra sig över heller, men kanske lite andra sidor (t.ex. timer på 30s).

Eureka ska släppa en ny kvarn snart, men det lutar åt att justeringen inte kommer vara optimal för att växla ofta mellan bryggmetoder.
 

Pediatrik

Well-known member
Oavsett vad du väljer, konisk eller inte, är garanterat bättre än din MDF. Menar du brygg, dvs typ Moccamaster eller liknande på morgonen? Tror det är svårt att hitta en ”Single Dose”-kvarn som rymmer så mycket bönor i tratten. Min Lagom P-64 rymmer 40g enligt hemsidan, men om man monterar av disken i botten på tratten (vilket Option-O iofs rekommenderar för ”even easier bean loading”) kan du garanterat få ner 75g utan bekymmer. Däremot vet jag inte hur mycket uppsamlingsbehållaren rymmer, men den känns rätt stor. Här hemma används Moccamastern enbart av min fru, som hellre (!) använder färdigmalet kaffe, eller om vi har många gäster och då brukar även jag resignera och servera ”fulkaffe”...
 

Björn

Well-known member
Oavsett vad du väljer, konisk eller inte, är garanterat bättre än din MDF. Menar du brygg, dvs typ Moccamaster eller liknande på morgonen? Tror det är svårt att hitta en ”Single Dose”-kvarn som rymmer så mycket bönor i tratten. Min Lagom P-64 rymmer 40g enligt hemsidan, men om man monterar av disken i botten på tratten (vilket Option-O iofs rekommenderar för ”even easier bean loading”) kan du garanterat få ner 75g utan bekymmer. Däremot vet jag inte hur mycket uppsamlingsbehållaren rymmer, men den känns rätt stor. Här hemma används Moccamastern enbart av min fru, som hellre (!) använder färdigmalet kaffe, eller om vi har många gäster och då brukar även jag resignera och servera ”fulkaffe”...
Ja, precis, jag har en Moccamaster, och brygger av olika anledningar inte sällan full kanna[*], vilket innebär tio koppar och 1 1/4 liter vatten. Jag vägde just upp den mängd kaffe jag brukar taga, och det blev 67 gram. Uppsamlingsbehållaren har jag inte sett som ett problem, ty åtminstone på Nichen känns det som att man kan använda någon annan behållare. Kanske inte på Lagom P-64:an dock, som ser väldigt snygg och solid ut, men nog är litet väl dyr för mig.

[*] Till exempel om jag har gäster eller om vi skall göra en dagsutflykt; då dricker jag hälften på morgonen och tager med resten i en termos.

(En annan parameter som det slog mig att jag värdesätter är om kvarnen är tystgående, MDF:en för ett fasligt liv, men detta är nog mindre viktigt än att det är lätt och praktiskt att växla mellan brygg och espresso.)
 

basiecally

Well-known member
Min DF64 matchar det du beskriver väl. Har inte testat att maxa den i mängd men konen är långt ifrån full vid 30g, som är det mesta jag maler vid ett och samma tillfälle. Skulle tippa att den klarar gott och väl 50g. Sen kan man nog överfylla i bälgen med, om man gör en snabb vändningsmanöver.
Jag byter oftast bönor ett par gånger inom samma espressosession och det går väldigt smidigt.

Plant malverk, lätt att uppgradera med SSPskivor.
 

Jonken

Well-known member
Kan flika in att Niche inte direkt är tyst, men har ett ganska behagligt nästan charmigt läte.

Angående DF64, har för mig att jag har läst 50+30g med bälgen - kan man inte ta loss locket så att man slipper vända bälgen snabbt?
 

basiecally

Well-known member
Jo, det har du förstås rätt i! Har aldrig behövt. Locket är lite pilligt att sätta dit, inte minst om man inte kan pressa ihop bälgen för att göra det.

Tydligen ska locket från en Pringlesburk passa in perfekt där, så att man kan se vad som händer. Ännu svårare att pilla dit dock.

DF64 är i min värld relativt tyst med. Eller ja, mindre högljudd då :).
 

Björn

Well-known member
Jo, det har du förstås rätt i! Har aldrig behövt. Locket är lite pilligt att sätta dit, inte minst om man inte kan pressa ihop bälgen för att göra det.

Tydligen ska locket från en Pringlesburk passa in perfekt där, så att man kan se vad som händer. Ännu svårare att pilla dit dock.

DF64 är i min värld relativt tyst med. Eller ja, mindre högljudd då :).
Vad fyller bälgen för funktion? Skall den blåsa ut kafferester, och hur gör man det i så fall utan att få kaffe över hela köket? Skulle det vara möjligt att tillverka eller skära till en tratt som passar på bälgens plats att fylla kaffe i, så kan man sätta tillbaka bälgen efter avslutad malning och pusta?

Vad gäller ljudnivå så tror jag att min MDF hör till de ljudligare, och all ljudreduktion är av godo. :)
 

Pediatrik

Well-known member
Jepp, DF64, P64, Zero mfl är sk "zero-retention" vilket innebär att bönorna man matar in skall passera genom kvarnen utan att någon/minimal mängd stannar kvar/byts ut längs med vägen. Några tillverkare har lagt till en bälg, för att kunna rensa kvarnen på eventuellt kvarvarande malda bönrester.

De flesta kvarnar är tystare än MDF. ;) Den var min första kvarn som jag snabbt bytte mot en Compak K3 Touch.
 

Jonken

Well-known member
Skillnaden här är väl att det kan fastna en hel del i DF64 så att man faktiskt behöver bälgen, till skillnad från t.ex. en Niche Zero som vanligtvis har 0,1-0,3g kvar utan att behöva göra något. Men om jag förstår det rätt ska det ganska enkelt gå att modifiera DF64 så att den blir ungefär lika bra utan att behöva använda bälgen.

Den kvarn som är absolut bäst på det här som jag har använt är Baratza/Mahlkönig Vario Home - tar man bort silikonflärpen (som är boven i dramat för DF64) får man ner det till <0,05g. Men den har andra nackdelar.
 

basiecally

Well-known member
Vad fyller bälgen för funktion? Skall den blåsa ut kafferester, och hur gör man det i så fall utan att få kaffe över hela köket? Skulle det vara möjligt att tillverka eller skära till en tratt som passar på bälgens plats att fylla kaffe i, så kan man sätta tillbaka bälgen efter avslutad malning och pusta?

Vad gäller ljudnivå så tror jag att min MDF hör till de ljudligare, och all ljudreduktion är av godo. :)
Som andra har svarat så är bälgens syfte att få ut retinerat kaffe. Vissa använder den för att få ut det sista av sin dos, andra doserar nån tiondels gram mer och puffar ut det sista i en separat kopp. Det senare tror jag är bättre ur ett jämnhetsperspektiv vad gäller kornstorlek.

Jag har gjort modden som Jonken beskriver. Finns väl beskrivet hur man går tillväga på olika sidor och ett flertal Youtube-klipp. Antingen så köper man klumpkrossaren till Mythos One, klipper ut lite papp/skär ett hål i silikonmembranet som redan sitter där, eller så gör man som jag gjorde och skriver ut en 3dprintad distans och skär ut en klumpkrossare av lite overheadplast. Busenkelt med en vass kniv och resultatet är verkligen lysande. Behöver inte använda bälgen längre. Enda nackdelen nu är att kaffet kommer ut snabbare än innan så det hinner inte riktigt leta sig ner i hörnen på portafiltret utan blir lite av ett torn som tenderar att kollapsa. Man får peta undan med fingret om man doserar högt i filterkorgens spann.

Den medföljande koppen har avstånd och djupt inställt för att puffarna med bälgen ska deponera kaffet i den. Men visst kan det bli lite damm! Det mest som kommer ut med de sista bälgtrycken (utan modden) är fines. Mycket av dammandet och var det hamnar kan avhjälpas med en sprayning vatten på bönorna före malning dock.
 

Björn

Well-known member
Jag har gjort modden som Jonken beskriver. Finns väl beskrivet hur man går tillväga på olika sidor och ett flertal Youtube-klipp. Antingen så köper man klumpkrossaren till Mythos One, klipper ut lite papp/skär ett hål i silikonmembranet som redan sitter där, eller så gör man som jag gjorde och skriver ut en 3dprintad distans och skär ut en klumpkrossare av lite overheadplast. Busenkelt med en vass kniv och resultatet är verkligen lysande. Behöver inte använda bälgen längre. Enda nackdelen nu är att kaffet kommer ut snabbare än innan så det hinner inte riktigt leta sig ner i hörnen på portafiltret utan blir lite av ett torn som tenderar att kollapsa. Man får peta undan med fingret om man doserar högt i filterkorgens spann.
Folk är ju olika, men om jag köper en maskin för flera tusen så är inte det första jag vill göra att bygga om den för att få den att fungera tillfredsställande. :) Nu är väl den här kvarnen rätt ny, men det låter som om de skulle kunna tänkas förbättra vissa detaljer till nästa version, så det kanske handlar om att avvakta ett år eller två och hoppas på en uppdatering?
 

Björn

Well-known member
Skillnaden här är väl att det kan fastna en hel del i DF64 så att man faktiskt behöver bälgen, till skillnad från t.ex. en Niche Zero som vanligtvis har 0,1-0,3g kvar utan att behöva göra något. Men om jag förstår det rätt ska det ganska enkelt gå att modifiera DF64 så att den blir ungefär lika bra utan att behöva använda bälgen.

Den kvarn som är absolut bäst på det här som jag har använt är Baratza/Mahlkönig Vario Home - tar man bort silikonflärpen (som är boven i dramat för DF64) får man ner det till <0,05g. Men den har andra nackdelar.
Menar du att Mahlkönig Vario home är "zero retention"? Vad har den då för andra nackdelar, menar du?
 

Jonken

Well-known member
Tillverkaren av DF64 har redan förbättrat klumpkrossaren en aning så senaste versionen ska redan vara lite bättre, men visst vore det trevligt om de lyckades få den hela vägen i mål :)

Menar du att Mahlkönig Vario home är "zero retention"? Vad har den då för andra nackdelar, menar du?
Ja så nära man kommer, men när man byter mellan espresso och brygg måste man motionera makro-inställningen för att få ut det allra sista. Inställningen har en tendens att flytta på sig och makro-mikro har överlapp så det är inte helt logiskt eller lätt att förstå hur den ska ställas in för espresso. I original-utförande tycker jag inte att den är lika bra på espresso heller som övriga kvarnar i den här tråden - kanske med metallkammaren från storebror Baratza Forté men den kan man verkligen behöva montera isär om man vill maximera prestandan:

 

benji

Active member
Min rekommendation är att köra två olika kvarnar, en för espresso och en för brygg :)
Slipp problemet med att återkalibrera för espresso helt enkelt. En bryggkvarn behöver inte vara något fancy, själv kör jag en gammal Rocky från Blocket. Lägg pengarna på en bra espressokvarn vars ändamål är just espresso.

Vad gäller ljudnivå har jag hört att Niche ganska likvärd en Eureka Specialita, dvs relativt tyst/behaglig bland segmentet hemmakvarnar.
 

basiecally

Well-known member
Folk är ju olika, men om jag köper en maskin för flera tusen så är inte det första jag vill göra att bygga om den för att få den att fungera tillfredsställande. :) Nu är väl den här kvarnen rätt ny, men det låter som om de skulle kunna tänkas förbättra vissa detaljer till nästa version, så det kanske handlar om att avvakta ett år eller två och hoppas på en uppdatering?
Förstår hur du känner. Man får väl fråga sig om modifikationen man behöver göra är jobbigare än det du vinner på att köpa en maskin som är kapabel på de flesta andra sätt, och vad du vinner i pris. Att bygga om klumpkrossaren är inte jättemycket krångligare än att kalibrera skivorna i en kvarn. Man får bara lossa på andra skruvar. DF64 är fortfarande i det lägre intervallet av välbyggda kvarnar som du kan byta till SSP-skivor i. Tror den närmsta med plant malverk blir en Lagom P64 och den är rejält mycket dyrare.

Jag har inte obegränsad budget och efter att ha använt en (även den ombyggd) Isomac Prof Inox i ett knappt år så ville jag ha nåt som var tystare, bättre och trevligare att använda och såg potential i DF64. Hittills har den inte gjort mig besviken.
 

Björn

Well-known member
Ja så nära man kommer, men när man byter mellan espresso och brygg måste man motionera makro-inställningen för att få ut det allra sista. Inställningen har en tendens att flytta på sig och makro-mikro har överlapp så det är inte helt logiskt eller lätt att förstå hur den ska ställas in för espresso. I original-utförande tycker jag inte att den är lika bra på espresso heller som övriga kvarnar i den här tråden - kanske med metallkammaren från storebror Baratza Forté men den kan man verkligen behöva montera isär om man vill maximera prestandan:
Ja, jag tycker inte att manöverpanelen är särskilt snygg heller, om man nu skall väga in den aspekten. Koncentriska rattar för malgraden hade varit en mycket snyggare lösning. Vad tror du om Baratza Forté, då, även om den ju är en bit dyrare? Du kallar den för storebror – är det så att de båda kvarnarna delar grunddesign?
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,467
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp