Ny kvarn för den som byter bönor och malgrad dagligen

Vad tror ni om den nya Baraza Vario w+?
Det känns som en väldigt intressant ”nykomling” som ger mycket smidighet ur förpackningen utan varken meck eller rutualer (tänker främst på w+).
 

Jonken

Well-known member
Det är trevligt att de har uppdaterat Vario med +/W+ så att de nästan är i linje med Forté och att köpare slipper göra det själva. I Sverige kan man lika gärna köpa en Forté istället med tanke på det relativt låga priset på https://bagarenochkocken.se/kaffe/kaffekvarnar/baratza-forte-bg-kaffekvarn/

Det är bra kvarnar och de kommer nära, men justeringssystemet den svagaste punkten om man har tänkt växla mellan bryggmetoder. Det är överlapp mellan macro och micro, så t.ex. 2A är finare inställning än 1W. Inte ens med samma spak är det linjärt: A->C flyttar inte inställningen lika mycket som U->W. Det värsta är att kalibreringen har en tendens att vandra, så 2A kanske motsvarar 2C nästa gång du går till den inställningen. Använder man kvarnen enbart för espresso eller enbart för brygg minimeras störningsmomentet, men att växla mellan kommer inte alltid vara smidigt.

Frustrerande, eftersom det finns så mycket annat att gilla. Riktigt bra malskivor, lite rester som går att få till ännu mindre, möjlighet att relativt enkelt räta till malverket utan att behöva använda folie eller sandpapper, inget spill eller problem med statisk elektricitet. Jag gillar verkligen min Vario men tyvärr finns det både meck och ritualer.
 
Topp