Ny espressokvarn 5-10k?


Nanook

Well-known member
Hej,
det har blivit dags att uppdatera min kvarn. Kör med en Rocky idag och jag vill ha en mer konsekvent kvarn med lägre ljudnivå.
Kvarnen kommer bara att användas för espresso.
Budgeten ligger nog på 7-8000 eller däromkring.
De viktigaste kriterierna är att jag vill ha konsekventa malresultat, låg ljudnivå och en relativt liten storlek (d v s inte större än min Rocky).

Sedan kommer såklart saker som hur lätta de att rengöra och byggkvalité in.

Jag har precis börjat titta på möjliga kandidater och har fastnat för Eureka Oro XL eller Mahlkönig X54.

Vad har ni för tankar och idéer?

//Henrik
 

Jonken

Well-known member
Jag var intresserad av Mahlkönig X54 till att börja med, men den ska ha ganska mycket rester kvar från den förra dosen. Där gör Eureka bättre ifrån sig, eller Niche Zero.
 

JohanR

Member
Eureka XL tycker jag också ser intressant ut. Hade nog satsat på den om jag köpte kvarn idag i stället för min Eureka Specialita. Har också kollat en del på Eureka Atom Specialty 75 som en möjlig framtida uppgradering, men den är både större och dyrare 😉.
 

Nanook

Well-known member
Tack för inputen, jag börjar fundera på en Niche Zero🤔
Rent praktiskt skulle jag klara mig med single dose...
Är det någon som har koll på leveranstiden för en Niche Zero?
 
Senast ändrad:

Nanook

Well-known member
Det blir nog kanon, nu börjar jag dock fundera på att jag "behöver" uppdatera även min espressomaskin.

Kör L a Pavoni Europiccola idag och är lite sugen på en Lelit Bianca :)
 

Nanook

Well-known member
Lite uppdateringar när det gäller kvarnen. Jag har som sagt beställt en Niche Zero vilken enligt uppgift skall levereras "i mars", vi får väl se...
Jag har en Rocky som jag numera knappt använder till Espresso eftersom min Kinu 47 ger ett betydligt bättre resultat på alla sätt och vis men jag känner ett behov av åtminstone en elektrisk espresso kvarn.
Pratade härom dagen med en kaffeintresserad vän som erbjöd mig att låna hans 1zpresso JX Pro för att utvärdera skillnaden mellan denna och min Kinu, det kan bli intressant.

Såg också att Mazzer Kommer med en ny handkvärn som heter Omega, jag vet inte så mycket om den men den ser i varje fall snygg ut😊
Kanske läge att dyka djupare in i handkvarnsdjungeln🤔
 

Nanook

Well-known member
Gör gärna det. Det sägs att JX lutar åt lite syrligare espresso, kunde vara intressant att höra om den tänjer gränsen lite med hur ljus rost som fungerar bra.
Ändå problemet med det är jag oftast inte kör särskilt ljusa rostningar i mina espresso😉 men nu får jag kanske anledning att prova 🤔
 

Jonken

Well-known member
Har läst klagomål från flera håll där man tyckt att espresson blir för syrlig med JX jämfört med 1zpresso JE/Kinu M47 - så mörkrost är också intressant :)
Själv föredrar jag lite syra över för mycket beska, så tänker att det är en smaksak - men intressant att höra om skillnaden känns påtaglig.
 

Nanook

Well-known member
Det är mest detta som jag är intresserad av, vilken praktisk skillnad ett byte av kvarn har på smaken i slutändan. Det jag redan kan säga är att JX kvarnen maler snabbare än Kinu m47 men det var rätt förväntat

Jag återkommer med rapport när jag fått möjlighet att jämföra skott från respektive kvarn med några olika rostningar och bönor.
 

Nanook

Well-known member
Efter ett par dagar med JX Pro kvarnen är det ingen tvekan om att denna ger en tydligare syra i både espresso och aeropressen.
Jag jobbar på att få till malningsgraden riktigt klockrent för mina espresso men på det stora hela måste jag säga att JX Pro varit en mycket trevlig bekantskap.
Funderar på om inte den kan vara ett smartare komplement till min Niche Zero än vad Kinu kvarnen kommer att vara 🤔
Upplever än så länge att de praktiskt och med avseende på upplevd kvalitet ligger i samma liga. Sedan skiljer som sagt smaken på kaffet en del...
 

Jonken

Well-known member
Kul. Ja jag ser ingen större anledning till att använda en Kinu M47 om man har en Niche bredvid. Annat än vid el-avbrott eller något :cool:
Tror att jag skrev det i en annan tråd, M47 drar redan aningen mer åt frisk syra än Niche, men skillnaden är mycket liten tycker jag.

Kanske är en JX ett bättre komplement till lite grövre malning? En del verkar tycka att den gör väldigt bra ifrån sig för V60 och liknande.
 

Nanook

Well-known member
Jag har inte provat JX kvarnen till något grövre än Aeropress än så länge men det känns onekligen som att denna skulle vara ett bättre komplement till Niche än vad kKnukvarnen är.
Vi får väl se hur det verkar när Niche kvarnen anländer...
 

Nanook

Well-known member
Nu har jag kört JX kvarnen till espresso, aeropress och V60. Till espresso föredrar jag kinu men till både aeropress och v60 upplever jag att JX pro ger mig mer mer nyanserade toner, tycker nog att den funkar riktigt bra till lite ljusare rostningar.
Över lag måste jag säga att JX pro varit en mycket positiv upplevelse(y)
 

Nanook

Well-known member
Nu har jag fått och provat min Niche Zero, det var definitivt en positiv upplevelse(y)
Det jag funderar på är om jag skall köra med RDT? Om jag inte ger bönorna en liten spray innan malning gör den statiska laddningen att det är stökigt att få med allt kaffet från doseringskoppen till mitt portafilter.
Har sett en del olika uppgifter på om det är OK eller inte med RDT till Niche?
 

kode

Member
Officiellt avråder Niche själva emot det, men ett alternativ kan ju kanske vara att försöka hitta en doseringskopp som är bättre (eller mala direkt ner i portafiltret)
 

Nanook

Well-known member
Jag har sett en del olika besked om detta, hittar inget på deras hemsida men på diverse forum varierar beskeden en del. Ser en del som hävdar att Niche vid lanseringen av kvarnen avrådee från RDT men att de numera bara avråder från överdrivet användande av vatten. Har dock inga källor eller referenser för någon av uppfattningar.
Problemet är att en del av det malda kaffet "fastnar" på doseringskoppen sidor, när jag provat andra doseringskoppar en Niche egen blir problemet (i den mån det är ett problem) snarast värre.
 

Forumstatistik

Trådar
13,978
Inlägg
150,333
Medlemmar
18,752
Senaste medlemmen
Granelli
Topp