NextLevel Pulsar

c_the_butcher

Active member
Jag fick upp ögonen för Pulsar-bryggaren för något år sedan när den var i prototypfasen tack vare Jonathan Gagné. Han har skrivit boken 'The Physics of Filter Coffee' och driver en blogg om kaffe vid sidan om hans ordinarie jobb som astrofysiker. Som jag förstått så har han agerat konsult/designer för själva bryggaren och den är baserad på en idé han skrev om i boken.

Jag beställde en i första batchen och har nu haft den i ett par veckor. Hittills är jag otroligt nöjd med den. Jag kan få till otroligt höga extraktioner helt utan någon beska eller strävhet. Jag har länge kämpat med V60 och Kalita Wave för att få ut höga extraktioner utan mycket beska. Jag har hunnit testa lite olika kaffen och har varit toknöjd varje gång. Jag tycker personligen att den är den enklaste bryggaren jag hittills provat och ger otroligt jämna resultat.

Jag använder för det mesta Jonathan Gagnés eget recept men bryggaren verkar vara riktigt mångsidig och klarar egentligen flera olika metoder. Aramse har precis släppt en bra video om detta på YouTube. Jag ser fram emot att kunna testa mig fram med olika kaffen och metoder.

Är det någon annan som köpt en? Åsikter?
 

c_the_butcher

Active member
Jag köpte från Scott Rao som hade exklusiva försäljningsrättigheter första månaden. Han skickar inom EU så jag slapp tull och moms i alla fall. Tror att frakten var ganska rimlig ($5?) ändå.
 

Jonken

Well-known member
Där ser man, står ju på hemsidan :( trodde att den skulle kosta över tusenlappen. Jag såg att han bara skickade till USA andra omgången och den verkar också slut.
 

c_the_butcher

Active member
Valutakursen är lite brutal just nu men jag tror att hela alltet gick på 825 kronor. Det är verkligen inte lite pengar men billigare än den kostar nu i alla fall. Sedan är filtren inte jätteprisvärda, nästan två kronor styck för en 8 cm cirkel i papper.
 

coffeeman

Active member
Också sugen på denna. Har idag en tricolate som jag visserligen är nöjd med. Men pulsar ser ju ut att ha lite fler ”features”.
 

Jonken

Well-known member
Tricolate har jag testat. Jag tyckte att den hade hög lägstanivå och att det var intressant att enkelt kunna få ut bra resultat med så hög ratio som 1:22.. men saknade livligheten från bra V60.

Men jag håller med, Pulsar verkar mångsidig. Lite bökig också? Jag brygger ofta med 12-14g hemma och det är ju mindre än vad Gagné rekommenderar. Hur djup bädd får man förresten med 20-30g?
 
Senast ändrad:

c_the_butcher

Active member
Inte bökig alls skulle jag säga, men det är väldigt subjektivt. Jag gillar när det är like mek men jag tror att det kan skrämma bort vissa. Jag tycker att rengöringen är ganska enkel också egentligen.

Jag tror att 12-14 gram kanske är för lite, ja. Jag brygger minst 20-25 gram åt gången och får då en bädd på cirka 2 centimeter. Blir kanske inte kombon Aeropress + Melodrip ganska lik Pulsar för mindre doser?
 

Mber

Active member
Håller med C om att det är den lättaste bryggaren att få till jämna och bra resultat med.
Sen är det roligt att kunna utforska hur ett givet kaffe smakar vid en och samma malningsgrad och samma grad av agitation, men vid olika blomingstider och olika bryggtider, genom att stänga ventilen olika mycket.
Har exv fått bryggtider på ~ 2:20, ~ 3:30 och ~ 5:40 utan att ändra något annat än hur öppen ventilen är. (Då inte inräknat blomning på ytterligare 0:30-0:60.)

Enda minuset (utom möjligen plasten) är att den är lite meckig att göra rent, tycker jag.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Aeropress + Melodrip var absolut lik Tricolate i alla fall - så länge man använder bättre pappersfilter... bäst att köpa en stans då. Jag har inte provat receptet med jämn och ganska låg vatten-nivå - kul att sno lite inspiration.
 

Jonken

Well-known member
I lager, utan tull:


Har lånat en. Första intrycket är att den är trevligare att använda än en Tricolate, med snabba bra filter så att den blir verkligt flexibel. Lite tidigt att uttala mig om smak, men provade ett recept i stil med Hoffmans Clever som fick mig att ana vad som beskrivs här: https://pocketsciencecoffee.com/2023/10/01/how-to-brew-on-pulsar-coming-from-v60/

  • Steep your pours longer if you need more body than you know what to do with.

Ganska förvånad att det blev mer kropp än med samma bönor/malningsgrad i en presskanna :DKlar fördel mot Clever för min del, som tenderar att ge lite väl tunt och svagt resultat.

Tycker att det var mindre pill att brygga med den än jag tänkte, men däremot instämmer jag att rengöring kunde varit smidigare. Det kan vara kvar uppåt 10ml vätska under filtret, något tips om hur man ska hantera den blöta och heta sumpen? Har för mig att sumpen var betydligt torrare med Tricolate. Särskilt Clever och Aeropress är bättre på den punkten.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Såhär ett par veckor och 4 kaffesorter senare är jag på väg att ge upp. Det har varit svårt för mig att få grepp om vilka förändringar jag behöver göra för att få resultaten åt det håll jag vill. Vid det här laget har det blivit både underextraherat, överextraherat och något slags mellanting som inte direkt smakar svagt men samtidigt väldigt intetsägande. En bra refraktometer hade antagligen varit till stor hjälp.

Jag har fått fram andra aspekter jämfört med V60 så på så sätt är den absolut intressant. En viss josighet inte olikt vad man kan få fram med SSP LS har varit en gemensam nämnare, åtminstone i bakgrunden. Den verkar ha hög filtrering, dvs. mindre grumlighet rent optiskt.. men ändå hög kropp med deras egna filter. Tricolates passar också och verkar inte sakta ner flödet jättemycket, något som tyder på att ribborna har bättre utformning och blockerar mindre av filterytan. Jag har inte haft några problem med att den sätter igen/saktar ner. Helt klart ett intressant verktyg att ha i lådan om inte annat.

...men jag är glad att ha en vanlig V60-tratt för 65:- att falla tillbaka till, som inte direkt är känd för att vara förlåtande* men känns som det i jämförelse (!)

*förutsatt att man har bra kvarn, kanna och filter blir det trots allt en slags förlåtande mix av agitation/bypass.
 
Senast ändrad:

coffeeman

Active member
Jag är fortfarande sugen på en. Tror ni den kommer in hos någon svensk butik inom snar framtid, eller är det beställning från utlandet som gäller?
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,491
Inlägg
154,228
Medlemmar
19,229
Senaste medlemmen
Krillo
Topp