Naturligt smaksatt kaffe

Jonken

Well-known member
Efter att ha läst om hur odlare börjat förädla sina bönor med andra frukter och kryddor tyckte jag att det var intressant att kunna testa Koppar Colombia Monteblanco "citric washed":


Eftersom det är slut klistrar jag in beskrivningen här:
Ursprung: Huila, Colombia
Producent: Rodrigo Sánchez Valencia på Finca Monteblanco
Sorter: Caturra Purpura
Odlingshöjd: 1730 möh
Bearbetningsmetod: Citric washed

När Rodrigo Sánchez Valencia var ny i kaffevärlden fann han 28 träd med arabicaklonen Caturra Purpura på berget Monteblanco och planterade dem på farmen som fått bära bergets namn. Där står de än idag, bara där på hela jordklotet. Men det är inte bara det som gör att Rodrigo sticker ut och målar om kaffekartan. Han har även dragit metoden anaerobisk fermentering till sin spets. Med processen Citric Washed låter han Caturra Purpura fermentera tillsammans med citrusfrukter efter skörd.

Vi har aldrig smakat något liknande. Någonsin. Det här är kaffe-kemi på allra högsta nivå. Vi förnimmer söt Sangria. Örtigheten är övertydlig, noterna svämmar över av lemoncurd och creme brulee. Intensiva blomdofter – lavendel, viol och rosenvatten...

Såhär efter första koppen hade jag önskat att man kunde fått smaka på det med vanlig process. För visst luktar det fantastiskt om bönorna, redan innan malning och ännu bättre efter. Anaerob förädling kan verkligen få ut spännande arom, men jag är ganska skeptisk till hur det ofta* smakar. Här känns det som att det är citrusfrukterna som har tagit över helt, för från böna till kopp är det den örtiga aromen och smaken av gröna citrusskal som slår igenom. Visst upplevs det blommigt, extremt örtigt och jag förstår kopplingen till lavendel/viol men kopplar den själv mest med citrusbeska. Tack och lov har den anaeroba processen inte tagit över helt, men det smakar varken kaffe eller frukt i slutändan.

Har ni några erfarenheter av naturligt smaksatt kaffe? Kanelstång i rosten är något jag har velat prova sen jag läste https://perfectdailygrind.com/2021/08/infused-coffees-experiments-with-fermentation/ men inte vågat eftersom jag är rädd att smaken kommer vara svår att bli av med.

Bönor smaksatta med essens är bland det värsta jag vet, det här var i alla fall intressant att dricka.

* nåja, har inte vågat köpa så mycket på grund av det..
 
Senast ändrad:
Topp