Monsterkanalisering

larjo11

Well-known member
Måste bara kolla med er Emilia-ägare om ni har problem med kanalisering?
Efter extraheringen så ser pucken ganska ofta ut som på bilden.
Har experimenterat en hel del och kommit fram till att det man ska ha mycket kaffe i filterkorgen, så där 21-22 gram. Då måste jag fylla korgen 2 gånger. Först fyller jag korgen så det är råge och tampar lite lätt. Sedan kör jag på lite mer kaffe och tampar rätt hårt. Annars får jag inte dit filterhållaren.
När jag sedan startar pumpen så låter den rätt ansträngd. Extraheringen tar ca 20 sekunder för 2,5 cl. Sedan börja det blonda.

Jag har några funderingar vad som går fel.
1. För högt bryggtryck.
2. För grova hål i spridarfiltret.
3. För små hål i spridarfilterhållaren.

Jag misstänker först o främst att det är för högt bryggtryck. Det kommer inget vatten tillbaka till vattentanken från returslangen från övertrycksventilen. För att kunna justera bryggtrycket måste man väl helst ha en tyckmätare, eller kan man göra det utan?

/Lars

picture.php


Finns några fler bilder i albumet.
 

lupoo

Well-known member
Mjukvaran?

Samma resultat av olika kaffen? Kan vara att kaffet inte är purfärskt?

Ibland så vill det sig inte riktigt med kaffemakandet och man börjar att leta bland alla möjligt och omöjliga parametrar. Detta är jättejobbigt!

Kan vara värt att skruva lite på OPV:n och se vad som händer utan att ha en tryckmätare (det går ju även att räkna ut trycket genom att mäta flödet, något som jag själv inte behärskar då jag aldrig har varit ett ingenjörs ämne).

...sen så finns det perioder då kaffet bra "rinner gôtt".;)
 

treefinger

Well-known member
Du måste montera tillbaka spridarfiltret! ;)

Skämt o sido..
De 6 hålen ser ut att vara precis så som de som finns på "klumpen" ovanför spridarfiltret på min Dalla Corte.
 

larjo11

Well-known member
Samma resultat av olika kaffen? Kan vara att kaffet inte är purfärskt?

Ibland så vill det sig inte riktigt med kaffemakandet och man börjar att leta bland alla möjligt och omöjliga parametrar. Detta är jättejobbigt!

Kan vara värt att skruva lite på OPV:n och se vad som händer utan att ha en tryckmätare (det går ju även att räkna ut trycket genom att mäta flödet, något som jag själv inte behärskar då jag aldrig har varit ett ingenjörs ämne).

...sen så finns det perioder då kaffet bra "rinner gôtt".;)

Kaffet är ju inte purfärskt, närmar sig en 3 månader från rostningsdatum nu.
Jag tycker det blir ungefär samma med olika kaffen. Även de som är några veckor gamla.

Öppnade locket på maskinen och OPV sitter kanske illa till. Ska kanske lämna in den så inte blir problem med garantin.

Du måste montera tillbaka spridarfiltret! ;)

Skämt o sido..
De 6 hålen ser ut att vara precis så som de som finns på "klumpen" ovanför spridarfiltret på min Dalla Corte.

Tack. Då borde det inte vara ett konstruktionsfel. Men hålen ser onödigt små ut.

/Lars
 

Christiansson

Active member
Hej,

Mina puckar har liknande "hål" beroende på malningsgrad och tamptryck, jag la upp några bilder i ett album nyss från ett par shots som det ser ut just nu. Det blondar efter ca 25-30 sek när jag fått till malningsgraden... tycker jag iaf ;-)
Pucken ser väl ut som skräp, men den håller ihop och det känns inte som om det blondar eller kanaliserar alltför mycket.
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,469
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp