Modifiera Silvia eller köpa beg. E61?

nilsap

Member
Hej! Här kommer en trevande frågeställning från en som är ny på forumet och ganska novis på espresso...

Jag har haft min Silvia i ca 6 år, men mest "kört på" inte orkat/brytt mig om att laborera. Trots det blev jag nyss sugen på att uppgradera genom att köpa en beg. E61-maskin.

Men, jag vet inte riktigt varför. Jag har aldrig provat en E61a. Kanske mest ett sug efter något annat, snyggare men kanske inte något som blir väsentligt bättre för mig?

Det skulle vara kul att kunna kontrollera temperaturen. Något som en PID-installation på Silvian kan lösa. Det hade också varit kul att se trycket vid bryggning, men jag tror iofs inte att det är något fel på trycket jag har nu. Tror min maskin har en justerbar ventil(?) för trycket, men som sagt trycket är det nog inget fel på.

Vad tycker ni med mer erfarenhet. Är det "värt" att uppgradera till en e61a? Jag köper att jag får lägga pengar emellan Silvia och en e61a. Vad vinner jag på uppgraderingen?

Ni får gärna komma med tips på maskiner!

Jag är inge stor användare direkt. Dricker ca 7 espresso/cappuccino (80/20) i veckan.
Har en Eureka mignon, men använder för tillfället en Melitta Calibra som jag tycker maler tillräckligt fint och också klarar kaffe för press o filterbrygg.

Så, ska jag uppgradera? Varför? Och till vad? :)
 

Jonken

Well-known member
I ditt fall, med en eller två cappucino i veckan, tänker jag att det inte direkt är värt att byta maskin. Den största fördelen med E61 annars är att de i regel sitter på en värmeväxlare eller dubbelkokare som enklare/snabbare just skummar mjölk.

Att sätta i en PID i Silvian tycker i alla fall jag är värt mer.

Med det sagt är jag partisk till enklare manuella maskiner, som t.ex. Cafelat Robot. Passar lite extra bra för den som inte dricker mängder med espresso och bara mjölkdrycker ibland. Fördelar är t.ex. att inte behöva vänta på att värma upp en maskin, mindre underhåll, mer flexibilitet och så tycker jag att det är enklare att lyckas än med en Silvia (trots PID) tack vare tryckprofilering.

Men om du är nöjd med det du använder idag är det ju tveksamt till att du behöver göra någon förändring ;)
 

Hubert

Member
Jag bytte från Silvia till en Bezerra Unica för för ett antal år sedan och slås mest av hur bra Silvian var.
Visst min Bezzera är större och stablilare men fortfarande enkelkokare och vibrationspump.

Skall du ha dubbelkokare behöver du gå upp en del i pris..

Bättre kvarn var ett större lyft för mig.
 

nilsap

Member
Jag har landat i att, iaf för tillfället ;), sätta in en PID (DIY), köpa en ny filterkorg och troligtvis börja pilla i det malda kaffet med sånna där nålar...

Om någon har fler förslag på förbättringar med Rancilio Silvia, så får ni gärna dela med er!

och om någon PIDat med Rex-C100 och har tips på snyggt hus eller annat lämpligt sätt att montera så är det också välkommet! :)
 

Jonken

Well-known member
Du kan installera en tryckmätare och släppa ut vatten genom ångröret eller installera en dimmer för pumpen för att kunna tryckprofilera. Eller köra på en mer avancerad lösning som ITO:
 

nilsap

Member
Blev en typ DIY lösning med en Rex C-100 PID.
Köpte ett kit på Amazon och återanvände sen lite kablar jag hade liggande. "Lådan" till PID:en gjorde jag av en gammal pepparkaksburk. Den fäster mot maskinen med pålimmade magneter. På så sätt kan jag "gömma" på baksidan. Kostade ca 300 kr.
Inte ett under av skönhet, men den gör sitt jobb.
 

Bilagor

 • IMG_20230312_094847.jpg
  IMG_20230312_094847.jpg
  4.8 MB · Visningar: 13
 • IMG_20230312_094850.jpg
  IMG_20230312_094850.jpg
  5 MB · Visningar: 13
 • IMG_20230319_095710.jpg
  IMG_20230319_095710.jpg
  4.7 MB · Visningar: 13

Forumstatistik

Trådar
14,210
Inlägg
152,127
Medlemmar
18,995
Senaste medlemmen
CaffeineFiend
Topp