Min rostningspremiär

marran

Well-known member
Nu har jag precis avnjutit min första kopp hemmarostat!
Det blev Mauritz Old Java, rostat i ugn mellan 200 och 225 grader.
24h gammalt är smaken nog väl omogen, väldigt "endimensionell" och nästan unken, inga högre toner eller kryddighet alls. Tilläggas bör dock att det blev lite underextraherat, trots fin malning, måste väl mala ännu finare då...men fin tjock crema i alla fall.

Jag tror rostninen blev lite ljus, 1:a crack höll på i runt 4 minuter, ska det vara så? jag väntade några minuter till efter det, hur lång tid tar det normalt mellan första och andra? Jag är nog väldigt rädd att missa den, så då blir väl rostningen för ljus istället.
Jag kylde bönorna genom att hälla dom i ett durkslag av metall, gå ut på balkongen och slunga runt dom samtidigt som jag blåste för att bli av med skalen, verkar funka bra, hoppas inte grannarna börjar gnälla bara.

Måste dock säga att det är väldigt roligt att rosta själv, definitivt något jag kommer att fortsätta med!
 

treefinger

Well-known member
Kul att du börjat testa rosta. Att kaffet smakar unket beror nog helt enkelt på bönan. Jag har rostat Old Java några gånger och kan inte påstå att det varit någon upplevelse som single, däremot är det möjligt att den fungerar i en blandning.
 

marran

Well-known member
Jo jag misstänker det, stämmer överens med det jag har hört. Sen borde den väl få lite bättre register när smaken "satt" sej efter några dar?
Har en rostning från i fredags också, ungefär lika hårt rostade. Dock hade jag pokerkväll så vi drack upp nästan allt i bodumkanna då, smakade lite speciellt, känner igen smaken från dagens espresso, fast den var tunnare, lite ljusare och syrligare.

Det blev några bönor över, blandat 50/50 med JN El salvador bourbon räcker det till en eller möjligtvis 2 shots, skall provas idag eller imorgon!
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Old Java kaffena är ju lite speciella i smaken oavsett man rostar dem själv eller inte... Många förstår inte att uppskatta dem, jag tycker att de kan vara riktigt goda och då menar jag som pressbryggt, i espresso vete sjutton, aldrig prövat.

Varför inte börja med lite mer "normala" sorter, ah, nu ser jag det kanske var en blandning du hade köpt... Nåja, hur som haver så ska man ju plocka dem någonstans i anslutning till andra "crack". Mina Old Brown Sulawesi knäpper också och lever om ganska länge i första "cracken". En del är nog fortfarande kvar i 1:a då jag plockar ut dom.
 

marran

Well-known member
Nu har jag beställt en hög bönor från gokaffe, det blev:
1 kg Dominikanskt Republikanskt Juncalio
1 kg Colombianskt Excelso
1 kg Ugandisk robusta

Synd de hade slut på santos, det kändes annars som en bra nybörjar/basböna.
Vad tror ni om det jag har köpt nu? Jag har nog 300g old java kvar också, som nog kan krydda till lite

Just nu kör jag Arcaffe Roma blandat med runt 10% hemrostat Old Java, det funkar betydligt bättre, nu lägger den mest till lite rundhet och sötma i eftersmaken
 

arto

Well-known member
Att ta dom tre nämnda bönorna i lika delar ger nog en bra baskaffe som funkar till det mesta (har inte provat just den blandningen men närapå liknande).

Juncaliton är jättetrevlig ensam också, men den är inte så kraftfull. Beror lite på humöret om det är passande eller inte. Men trevligt att prova på iaf.
 

marran

Well-known member
Nu har jag fått paket och rostat (i fredags), Juncalito och robustan.
Det jag inte blir klok på är när förta crack tar slut och andra börjar, i min ugn verkar det gå kontinuerligt eller nåt, för bönorna poppar lite stillsamt hela tiden från kanske 15 minuter och framåt. Nu plockade jag ut de när de såg lagom mörka ut och hade blanka fläckar.

Har provat juancaliton idag, tror den behöver ett par dagar till på sig, den hade en ganska mörk smak med trevlig kärvhet, men inte så mycket ljusa/fruktiga smaker. Blandat med robustan (cirka 20%) blev det lite kompleaxare, men även där finns det betydligt mer att hämta om man väntar ett par dagar misstänker jag.

Hur rostar ni robusta förresten? Jag rostade den ganska mörkt, tydligt mörkare än Juancaliton, är det helt fel?
 

marran

Well-known member
jag har glömt de exakta tiderna, måste börja föra bok märker jag...
men på ett ungefär 10-15 minuter och 20 minuter, inte över 25 minuter
 

arto

Well-known member
marran:

Ang. robusta och rostningsgrader så har jag inte kommit fram till någon slusats än. Senaste försöket med Ugandisk robusta och Kenya AB Geth. från GK rostade jag relativt ljust med goda resultat. Men jag har även kört robusta till flottstadiet och dom har inte blivit så kolsmakande som vissa arabikor tenderar att blir. Men det kan nog skilja sig massvis mellan olika robustor. Man borde egentligen utforska robustorn anärmare med olika rostningsgrader och extraktionstider så att man skulle lära sig mer om dom.
 

augusto

Well-known member
Rostningspremiär till mig också (i torsdags).


Det blev GoKaffes Santos, Kameruns Robusta och Monsoon Malabar; rostat i ugn (200°C). (dom tre bönorna i lika delar - 150 g -, rostat var för sig)

Det är faktiskt mycket svårt det med första och andra crack. Jag urskilde inte när den andra crack började och när den första tag slut. Det är mycket lätt att missa den. :unsure:

Robustas rostningen blev mycket hårt rostade - mycket mörk, tror jag. :huh:
Nu ska jag blanda dom i olika proportioner, mala och prova. :unsure:
 

arto

Well-known member
Malabaren är väldigt dominant, tycker jag.

Att urskilja första och andra underlättas när man rostar enbart en mindre mängd bönor i ugnen, tycker jag.
 

plind

Well-known member
jag har glömt de exakta tiderna, måste börja föra bok märker jag...
men på ett ungefär 10-15 minuter och 20 minuter, inte över 25 minuter

Då föreslår jag att du höjer temperaturen lite(iallafall i början) så att första crack kommer vid 5-6 minuter, sedan kan du ev.sänka temp.igen så att andra crack kommer vid 13-14 min. och helt färdiga vid 15-18 minuter.
 

marran

Well-known member
Såja, tillbaka från rom och full av kaffe! Provade som du sa Plind, höjde tempen lite, körde även med mindre bönor, cirka 2 dl råa.

Nu kom första crack vid runt 7 minuter, andra efter 12 och jag plockade ut dom vid 15, då hade vissa börjat svettas men inte alla.
Jag tror jag ska ha ganska lättrostade bönor, eftersom min maskin ligger högt i temp.

Det var colombiansk excelso jag rostade nu, jag har kvar robusta från förra omgången, får se om jag rostar lite juancalito också.
 

lupoo

Well-known member
Så var rostnigsoskulden tagen...

Efter att i en ganska lång tid gått i tankar att prova så skred jag till verket idag. Hittade en påse råkaffe som inköptes för att ha och prova med och sedan blivit bortglömd. Det står "Brazil" på påsen med bönor som har tagit en omväg via Bosnien (hittade påsen i en rolig direktimport butik för mat).
Läste först zix guide som finns på den hemsidan som han länkar till i sin profil. Stödd av detta satte jag ungnen på varmluft och 230 grader.
200 gram bönor i en liten långpanna. In i ugnen...
Första crack 6 minuter.
Andra crack ca 12 minuter
Tog ut efter 15 minuter
In och rörde och vände på pannan några gånger under tiden.
Ut och kyla på balkongen (vilket inte gick så bra då det var fullt solsken och väldigt varmt där)

Resultatet
528359742_4757127236.jpg


Nu ligger det i en bruk och gottar till sig:) Tror inte så mycket just på detta kaffe men det måste provas här om någon dag...

Detta var riktigt roligt och gav en klar mersmak. Kommer nu att fixa "RiktigtKaffe" och rosta hemma. Inte till espresso kanske men till brygg, press och min nya Santos/Don Pedro.

Ett steg till djupare ner i "kaffeträsket":D
 

arto

Well-known member
Grattis :D

Snart är ju vi rostare majoriteten här på forumet :)

Jag kan tänka mig att du körde Brassen lite väl länge, om den beter sig som dom Brassarna som jag har testat (annars blir det kol & fimp). Men man vet aldrig. Provsmaka och rapportera :D
 

arto

Well-known member
Mmm, kul är det alltid, gott kommer det att bli allt oftare mot framtiden :)

Är nog sådan där bra kunskap som man aldrig kommer glömma. Livsglädje :)
 

Forumstatistik

Trådar
14,658
Inlägg
155,673
Medlemmar
19,355
Senaste medlemmen
peter.ohlsson
Topp