Metaller och kaffemaskiner

basiecally

Well-known member
Hej!

Är i färd med att tillverka min egen flow control till en e61-grupp och insåg efter lite matte och mätningar att mässingsbiten jag använde nog har bly i sig. Mycket mässing ämnat för bearbetning har det för att underlätta spånformation.

Det fick mig att fundera mer på metaller i maskiner vi kör varmt vatten genom i allmänhet och elektropläterade delar i synnerhet. Svampen i min e61 är eroderad så det står härliga till, och ”glitter” i vattnet efter en avkalkning verkar vara vanligt förekommande. Det är små bitar av pläteringen som släpper.

Vissa delar av kokaren är ju byggda i rostfritt men alla rör är i koppar. Bussningar och kopplingar i mässing. Hela gruppen är kromad mässing, där kromet bara utgör ett skikt på någon my och under det finns ett rejält lager nickel och därefter koppar.

Min spontana tanke var att förkoppra insidan av delen jag tillverkat, och alla ytor som kommer komma i kontakt med vatten. Eftersom en stor del av ytan i maskinen redan är koppar tänker jag att det borde gå bra.

Övertänker jag det här? Läste en artikel om att Café Bar hade åkt ut och bytt en massa mässingsdelar i sina företagsmaskiner eftersom det visade sig att deras maskiner släppte mer bly än andras. De flesta verkade inte bry sig om det dock. Är det lite väl paranoidt (?) av mig att elektroplätera de få kvadratcentimeter i gicleurkammaren som kommer se vatten under bryggning eller borde jag se det som en legitim hälsorisk?

Hur ser ni på annat som följer med i kaffet? Nickel? Koppar?
 

Jonken

Well-known member
I bästa fall är det mässing med lägre bly-innehåll som används i maskinerna, men även "lead-free" innehåller ju lite. Man vill såklart undvika bly i den mån det går, men i de siffror jag har sett är det försvinnande liten del du kommer få i dig från din espressomaskin jämfört med övrig kost.. Så jag skulle sova lugnt ändå och satsa på det som är praktiskt eller hållbart.

Tänker likadant om nickel, aluminium och koppar.

På tal om trista material är det inte helt ovanligt med asbest i gamla packningar :rolleyes:
 

basiecally

Well-known member
Ojdå, ja det vill man ju inte ha nära munnen... Men så länge man inte andas in det så är det iaf mindre illa. Mest nåt att tänka på när man renoverar en maskin kanske?

Ska nog ta och förkoppra insidan på mässingsdelen jag har gjort ändå. En smal sak med lite vinäger, koppartråd och ett batteri.
 
Topp