Matrix spridarfilter

Wilderwein

Well-known member
Hej!
Jag har fört diskussioner med konstruktören och fått ett testfilter skickat till mig. Produktionen har ännu inte kommit igång. Men det finns en grupp som lyckats köpa via en kickstarterkampanj.
 

Mayhem

Well-known member
Alltid kul med nya prylar som man inbillar sig gör lite lite skillnad för extraktionen :p

Verkar dröja till sommaren någon gång innan de kommer i version för La Marzocco så får väl sätta upp en sådan på inköpslistan. Kör idag med någon annan variant från IMS.
 

Jonken

Well-known member
Det har varit ganska tyst om den tycker jag sedan det först började komma lite info, men mest positiva kommentarer.

Finns lite enklare alternativ till salu på andra ställen:
https://flairespresso.com/product/flair-58-puck-screen/
https://www.bplus.biz/products/lower-shower-screen-contact-shower-screen-puck-screen (i diverse storlekar)

Undrar om det är någon större skillnad mot att bara ha ett pappersfilter över pucken, men så länge man har något gör det absolut skillnad. Bättre vattenspridning och framförallt renlighet. Med pappersfilter påverkar däremot ett filter under pucken resultatet i koppen mycket mer - bättre, jämnare flöde och högre extraktion.
 

Wilderwein

Well-known member
Anledningen till att det varit tyst är att dom ligger efter pga pandemin. Det verkar som att Italien har galen byråkrati som gör det hela trögjobbat. Spännande att det verkar finnas liknande produkter därute. Jag använder också ims spridarfilter idag.
 

Wilderwein

Well-known member
Har labbat med mitt nya spridarfilter nu. Helt klart att det reducerar channeling. Mina skott är initialt mer konsekventa. Gillar det jag ser än så länge. Jag har aldrig provat att lägga kaffefilter ovan puck så om det ger liknande resultat låter jag vara osagt. Men i teorin borde det ge liknande utfall. Hittils väldigt nöjd och jag tycker det är en investering som man med lätthet räknar hem.
 

Pediatrik

Well-known member
Har du labbat med att lägga filtret på pucken istället för under? Såg nyligen James recension av Flair 58 och där ingår ju även en sk ”puck screen” som de rekommenderar att man lägger på kaffebädden. James verkade i alla fall tycka att det kunde vara ett bra tillägg oavsett maskin. Hittar däremot inte den eller ngn liknande hos någon av de vanligaste svenska webbshoparna…
 

Jonken

Well-known member
Du kan prova med pappersfilter, t.ex. från aeropress till att börja med. Gagné har skrivit om effekten av filter ovan eller pucken på sin blogg. Jag har använt det ganska länge nu mest för att jag gillar hur rent det blir.

Wilderwein, hur trivs du med ditt Matrix-filter? En kritik jag har läst är att det kan bli för rent ovanför så att man måste smörja gruppen regelbundet om man har mekanisk E61 (i frånvaro av kaffeoljor)
 

Wilderwein

Well-known member
Hej Jonken! Jag trivs väldigt bra med Matrix det motverkar channeling. Det stämmer filtret är väldigt tätt vilket resulterar i att väldigt lite kaffe sugs upp. Men jag har ändrat mina rengöringsrutiner. Kör numer väldigt sällan med blindfilter och pulver. Kör istället https://www.kaffecompagniet.se/till...ola-grupprengoringsverktyg-58-mm-svart-103273 denna med lite pulver på. Så nu har jag inte behov av att behöva smörja armen oftare än innan.

Jag tog en kaffe med utvecklaren för någon vecka sedan, intressanta diskussioner kan jag lova.
 

Pediatrik

Well-known member
Är minskad channeling och rent spridarfilter det man ffa vinner med ett filter på kaffebädden eller ger det även andra vinster som märks i koppen? Får säga att jag har minimalt med channeling med nuvarande kvarn och rutin.
 

Jonken

Well-known member
Så länge det inte är extrem kanalisering tror jag att man om något behöver en Decent för att ha en chans att verkligen se vad som händer.
Två bra men lite långa inlägg om att använda pappersfilter:
https://coffeeadastra.com/2021/01/1...sistance-and-how-puck-preparation-affects-it/ (ovanför - tl;dr kanske en liten förbättring - men jag tror att maskinen spelar roll här, den viktigaste fördelen är vad jag tror att det skyddar pucken en aning och hjälper till att fördela vattnet)
https://coffeeadastra.com/2021/04/0...n-espresso-puck-affects-hydraulic-resistance/ (under - stor skillnad)
 
Topp