• Uppdatering av forumet - pågående arbete!

    31 augusti 2021 flyttade forumet till ett nytt och modernare system (Xenforo). Det kan därför finnas en del buggar eller problem med siten.

    Ni som använde å, ä eller ö i era lösenord kan behöva återställa lösenordet. Har ni fortsatta problem att logga in, kontakta oss på info@riktigtkaffe.se eller via chatten nere till höger.

Manometer med flöde?

basiecally

Well-known member
Hej!

Har en annan tråd igång om min renovering av en Isomac Mondiale. Skulle vilja ställa ner OPVn. Har läst både här och på home barista om diverse manometerlösningar för att kolla trycket. Nån slags konsensus på HB verkar ha blivit att det är viktigt att någon slags simulering av flöde för att få korrekt mätvärde. Vissa hade satt dit en nålventil. Det berättades om felvärden på 4Bar i överkant.

Vad är kollektivets upplevelse här? Ser att många har byggt sina egna, vilket också är min plan.

Jag har ju även en e61-grupp på min. Kan man använda manometerhålet på gruppen för att göra den här typen av mätning?

Tack på förhand!
 

Jonken

Well-known member
Det är egentligen inte ett manometerhål, även om det används för det i nya flödesreglerings-kit för att det är så nära man kommer till det egentliga trycket. Men om din fråga är om det är en bra idé att kontrollera trycket med en manometer där istället för med en hembyggd mätare med nålventil skulle jag säga ja - eftersom du kan göra din mätning med riktig bryggning borde det bli ett bättre värde. Kanske lika bra att köpa ett kit direkt så att du slipper skruva på OPVn för justering?
 

basiecally

Well-known member
Hoppla! Ja, det hade ju varit roligt att ha. Tror dock inte jag är redo att punga ut 2K för att ställa ner trycket just nu... Har varit och inhandlat enklare manometer och kopplingar och ska testa inom kort! Återkommer.

Vad gäller flödet tänker jag att man kanske kan använda läckage mellan filterkorg och portafilter till sin fördel. Maskinen och manometern ser ju bara en volymförlust oavsett varifrån den kommer. Kanske blir svårt att kontrollera hur mycket som läcker dock.
 

Jonken

Well-known member
Hehe det är ju till för att kunna justera flöde/tryck dynamiskt medan skottet pågår, inte bara ställa ner :)
Men ja, jag kan hålla med om att det kostar på, som så mycket annat med kaffe. Å andra sidan var konceptet betydligt dyrare för några år sedan.
 
Senast ändrad:

basiecally

Well-known member
Nu har jag ställt ner OPVn! Dock blev det lite dramatiskt när den plötsligt poppade ut med ångtryck bakom, den gick inte att ställa lägre än ca 7 bar. Antagligen går det om man byter fjäder men gängorna räcker inte till med originalfjädern.

Jag byggde den enklaste manometerlösningen jag kunde komma på med billig Julamanometer (Italiensk dock!) och ett par muffar. Pumpmanometern och PFmanometern visade ungefär samma båda två så jag tror att det blir ganska korrekt.

Kan inte säga att jag märker någon vidare skillnad hittills dessvärre. Har snarare fått en ökad benägenhet att få rejäla sprut från mitt bottenlösa portafilter jmf med tidigare. Kan vara handhavandefel med förstås men kan inte säga att jag har ändrat min puck-prepp avsevärt.

Vad gäller ljusrosten har jag trots kanalbildningen som syns nedan (ser ut som en schweizerost...) lyckats få trevliga espressos genom att köra preinfusion i 30s på ångtrycket i maskinen och sen köra 1:3. Kommer fram väldigt mycket av kaffets karaktär såhär.

Gjorde ett nytt whiteboardpennetest på kvarnen för att se om nåt ändrat sig men den är fortfarande i det närmaste perfekt inställd. Funderar på om jag borde mala grövre för att se om det kanske är kanalbildningen som gör att jag får höga flöden nu.

DE0668CB-2BFA-4948-891C-BAC19AC1E9E6.jpegD40D8EAF-4CCE-4CC3-B87D-F055064F642E.jpeg
 

basiecally

Well-known member
Sen apropå flödesinställaren. Jag har tittat på diverse sprängskisser och kit och det känns som att det kan bli ett rätt kul svarvprojekt! Egentligen handlar det om att göra en bult med intern fingänga i och en motsvarande skruv med en ”nål” som passar i originalmässingsbussningen för gicleuren.

Nån som har ett kit och känner till gängstigningen på nålen i nåt av de kommersiella kitten?
 

Jonken

Well-known member
Dock blev det lite dramatiskt när den plötsligt poppade ut med ångtryck bakom
Aj! Kan väl erkänna att jag har gjort samma miss när jag försökt hitta minsta möjliga motstånd i en grupp med fjäderventil istället för solenoid :rolleyes:

Pumpmanometern och PFmanometern visade ungefär samma båda två så jag tror att det blir ganska korrekt
Det bör bli lägre när man har flöde genom pucken. Trodde att jag hade skrivit det ovan, men ~1 bar högre tryck vid pumpen är den siffra jag har sett mest.

Jag har aldrig sett så många hål i en puck o_O något är galet i alla fall. Om du maler grövre minskar absolut risken för kanaler, men du kan behöva skippa pre-infusion för att det inte ska flöda för fort. Något annat du kan prova är att lägga ett pappersfilter ovanpå. En smidigare lösning i längden är något som https://www.bplus.biz/products/lower-shower-screen-contact-shower-screen-puck-screen

En bonus med pappersfilter ovanpå är att maskinen håller sig mycket renare, det är den största anledningen för mig.
 

basiecally

Well-known member
Ja, men såhär illa blir det bara när jag maler väldigt fint och med ljusrost. På espressoblandningarna jag har blir det på sin höjd en eller två, om ens någon.

Jag funderar på om jag tampar lite för hårt dock. Nu drar jag på rejält med tryck, lägger en del av kroppstyngden på tampern. Det går ju bra eftersom jag har ett bottenlöst filter men när jag börjar fundera på hur det trycket hade funkat på ett med kran blir jag tveksam till om det är rimligt. Jag tänker att det kanske är så eftersom början på de här skotten alltid går väldigt trögt, snudd på choke, för att sen rättså snabbt bli en ordentlig gusher. Tar väl en 4-5 sekunder med utseende som pre-infusion och väldigt diskret droppbildning innan det börjar strömma fram. Ska labba mer i helgen.
 

Jonken

Well-known member
Tror inte att tampningen är ett problem - kanske onödigt hårt, men det viktiga är att man trycker någorlunda lika varje gång. Där kan det om något vara en fördel att använda kraft, för efter en gräns händer liksom inget mer med pucken.

Det låter som att du försöker mala finare än vad maskinen klarar av i nuvarande skick. Om du får till flödesregleringen så att du kan göra "blooming espresso" med papperfilter både över och under pucken kommer du har bättre lycka med så finmalet. Tippar på att det är efter kanalerna har bildats som det börjar strömma.

Vad använder du för filterkorgar? Om du vill mala väldigt fint är det värt att investera i något med högt flöde, som VST. Andra alternativ är att dosera lite mindre kaffe (eller gå upp ännu mer i bryggratio för bibehållen hög extraktion på bekostnad av koncentration).
 
Senast ändrad:

basiecally

Well-known member
Tror inte att tampningen är ett problem - kanske onödigt hårt, men det viktiga är att man trycker någorlunda lika varje gång. Där kan det om något vara en fördel att använda kraft, för efter en gräns händer liksom inget mer med pucken.

Det låter som att du försöker mala finare än vad maskinen klarar av i nuvarande skick. Om du får till flödesregleringen så att du kan göra "blooming espresso" med papperfilter både över och under pucken kommer du har bättre lycka med så finmalet. Tippar på att det är efter kanalerna har bildats som det börjar strömma.

Vad använder du för filterkorgar? Om du vill mala väldigt fint är det värt att investera i något med högt flöde, som VST. Andra alternativ är att dosera lite mindre kaffe (eller gå upp ännu mer i bryggratio för bibehållen hög extraktion på bekostnad av koncentration).
Ja, jag tror också att det är som du beskriver med flödet. Stämmer liksom in på det jag upplever. Det allra mest förvånande är dock att det jag fick ut på en rat på 1:3 faktiskt var drickbart och till och med gott!

Har nog Isomacs standardkorgar. Omärkta. Skaffade IMS till min Zacconi och märkte skillnad. Ska
Göra samma till Mondialen men har inte kommit till skott än.
 

basiecally

Well-known member
Äventyret fortsätter! Har börjat från bra mycket grövre malet än jag brukar idag. Supersnabba skott. Typ 10s. Gick direkt från det till kanalbildning med Garants ekologiska espresso som jag brukar använda till mjökdrycker. Fick verkligen inte ordning på det, det sprayade kors och tvärs trots att flödet var på tok för högt genom pucken.

Gick sen över till Gringos Daily espresso och fick faktiskt ut nåt vettigt. 22s från första droppen och så vitt jag kunde se inte en enda kanal. Men det tog ganska många skott för mig att komma dit.
Gjorde sen ett nytt försök med ljusrost och fick kanalbonanza igen, trots försök med att spraya pucken. En mycket märklig sak som hände ett flertal gånger med var att pucken fastnade mot spridarfiltret och gick sönder när jag tog loss filtret. Jättekonstigt för jag hade stundtals mindre kaffe (12g) än jag brukar ha och brukar få bra resultat med i samma korg (14g). La också märke till att det bubblar ganska ymnigt om spridarfiltret när jag flushar det. Låter jag vattnet rinna på en stund så slutar det men börjar snart igen om jag låter maskinen stå lite. Vet inte vad det står för, antingen om jag får in luft nånstans, om gruppen är för varm och det faktiskt kokar när jag flushar eller om det här är normalt. Min tanke var att om det bubblar och fräser där vattnet kommer ut så borde det ju kunna spränga sönder pucken ganska effektivt. Fick till sist sluta experimentera, blev för koffeinstinn...

Det jag inte begriper är att det verkar som att det har blivit precis tvärtemot vad jag hade väntat mig av att ställa ner OPVn. Jag har nu snarare mycket STÖRRE tendens till kanalbildning och fler sprut från portafiltret. Jag gjorde iofs i samma veva en modifikation på min kvarn men det var bara att ändra klumpkrossaren. Svårt att tänka mig att det skulle påverka själva kvalitén på det som kommer ur den nämnvärt. Jag har då rakt inte fler klumpar nu. Dock får jag ändå mala väldigt fint. DF64 har spektrum angivna för olika bryggmetoder med "FILTER, MOKA och ESPRESSO". För filterbrygg stämmer spektrat rätt väl men jag är nu i absolut finaste spannet av "ESPRESSO". Ett varv på skalan är ca 100 steg. Jag brygger V60 vid 70-65. Jag är nu på steg 8 för en ganska traditionell espresso och malskivorna rör varandra på ca -5. Allting över det gör att skotten går alldeles för snabb, och nu även preinfusionen.
Bilder nedan.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Märkligt, men ställ tillbaka till 8-9 då och se om det hjälper. Högre tryck leder till mer komprimerad puck och därmed mer motstånd, men det borde inte bli stor skillnad tycker jag.

Jag hoppas att du har för vana att spola gruppen för att få ner temperaturen, det är normalt med en HX. Om det nu är överhettat vatten som orsakar bubblorna.. Det går åt mycket vatten med en HX :D.. man får passa på att borsta gruppen samtidigt så att det kommer till användning. Om jag hade en maskin som behövde borstas skulle jag investera i en https://www.kaffecompagniet.se/till...zzola-grupprengoringsverktyg-58-mm-rod-103061 för att underlätta i längden.
 
Senast ändrad:

basiecally

Well-known member
Ja, jag får väl göra det... Börjar bli så förbannat trött på att skruva isär den här maskinen bara... :) Tror jag ställer tillbaka den och så får nästa grej bli flödeskontrollen som jag ska bygga.

Nej, det kände jag faktiskt inte till! Kanske är så enkelt. Men om man spolar gruppen för att kyla, borde inte bryggningen då också fungera som nån slags spolning? Körde ju många skott i snabb följd i morse. Funderade på om det kunde leda till att gruppen blev överhettad.
 

Jonken

Well-known member
Det är en liten vattendans:

Jovisst, bryggningen kan också kyla ner - så det är främst det första skottet efter en stunds vila som du behöver bekymra dig över för din maskin tror jag. Beror lite på hur värmeväxlaren ser ut, finns lite olika typer: https://www.home-barista.com/espres...ement-by-hx-espresso-machine-type-t20661.html - själv har jag bara haft en "drake" :LOL:

Ett populärt alternativ till flödesreglering är att sätta en termometer i hålet där man sätter manometern: https://www.kaffecompagniet.se/till...mer/termometer-/-sensor-till-grupp-e61-103026 - just för att se ungefärlig bryggtemperatur.
 

basiecally

Well-known member
Tror nog att jag kan ha med en drake att göra här också... Den fräser och spottar ganska snabbt efter att jag har flushat den. Men "problemkaffet" jag fick en massa kanalbildning på tidigare gick nu lite bättre att köra. Dock fortfarande för snabbt men känslan var en helt annan och flödet jämnare efter att jag faktiskt hade kört lite flushar.

Dock tror jag att jag är ett annat problem på spåren: pressostaten slår ifrån vid drygt 1,3 bar vilket gör att trycket seglar upp till 1,4 och pendlar sen ner till som lägst 1,2. Jag tror att jag borde kunna ställa ner pressostaten, få bra sprutt på ångan och få en lite svalare grupp. Har läst mig till 0,8-1,1 bar som ett bra spann. Låter det rimligt?

Började tillverka en ny gicleur idag men bestämde mig för att beställa en ny och sen modda istället. Mycket jobb i onödan. Lägger upp bilder när jag har nåt.
Är det nån som vet gängstigningen på flödeskontrollen från Lelit? Eller från de andra after market-grejerna? Min plan är att göra en gicleur med ett hål på ca 2mm för att slippa ha en nål med spets på under 0,75mm. Känns som att den skulle kunna bli väldigt bräcklig. Hellre en flack kona och lite tjockare spets.
 

Jonken

Well-known member
Ja med lägre ångtryck kan du tämja temperaturen. Du får testa dig fram till vad som passar din maskin, vid en punkt kommer ångan kännas fjuttig istället och blir det för lågt kan du få problem med 'thermosyphon stall' och istället behöva spola gruppen för att värma upp den.

På min satte jag en extra brytare så att jag kunde stänga av elementet - dels för att tillfälligt kunna få lägre tryck men också för att hindra elementet att gå på mitt i ett skott.
 

basiecally

Well-known member
Ska skruva på den senare tänkte jag. Nån tiondels bar lägre borde funka iaf.

Nu har jag kört både "problemkaffet" och Gringos Daily på den och nu känner jag igen maskinen igen. Bryggtrycket fortfarande på 7 bar men ingen (!) kanalbildning längre. Har uppdoserat i filtret på rekommendationi av en kompis som haft liknande problem. Kör nu 15 gram ist för 12. Men den största skillnaden är att jag spolar gruppen.

Min teori är att det jag såg när jag bryggde innan var en central kon av blekt kaffe som kom ut med fart. Det motsvarade ofta något av en urgröpning i mitten av pucken, inte sällan där en del av kaffet satt fast på spridarfiltret. Tittade jag noga där tyckte jag mig ofta se en hel del mikrokanaler. Jag tror att vattnet när det kokade av ovanför pucken sprängde loss en central del som skapade en megakanal i mitten av pucken. Eftersom det ändå oftast är där som det centrala flödet kommer ut så kände jag inte riktigt igen det som en kanal men det måste ha varit det.

Hur som är jag glad över att känna igen maskinen igen! Oklart vad som lät mig köra den utan att spola gruppen med så få problem som jag ändå hade innan. Det enda jag ändrade var att ställa ner OPVn. Kanske att ett högre bryggtryck minskar tiden som vattnet kan koka i gruppen innan kokpunkten höjs igen?
 
Topp