• Uppdatering av forumet - pågående arbete!

    31 augusti 2021 flyttade forumet till ett nytt och modernare system (Xenforo). Det kan därför finnas en del buggar eller problem med siten.

    Ni som använde å, ä eller ö i era lösenord kan behöva återställa lösenordet. Har ni fortsatta problem att logga in, kontakta oss på info@riktigtkaffe.se eller via chatten nere till höger.

Malningsgrad hos färdigmalt bryggkaffe

18

New member
Har en Hario Skerton som jag under ett drygt halvår använt med min Aeropress. Har ställt in den på 2 "steg" efter rekommendation på nätet, vilket är ganska fint. Tycker det ger ett gott ganske kraftfullt kaffe, och använder oftast detta recept.

Har nu börjat intressera mig mer för pour over, och beställt en V60, men redan nu testat att brygga en del i Melitta-tratt. Kollar man rekommendationerna på nätet för malningsgrad med Hario Skerton för pour over hittar man allt från 6-11 steg, men jag tycker att det verkar oerhört grovt när jag jämför med mitt färdigmalda Gevalia bryggkaffe som jag brukar köra i min Moccamaster när jag behöver göra mycket kaffe. Tycker att Gevalia-kaffet är bara marginellt grövre än vad jag får ut från kvarnen när jag kör min Aeropress-malning.

Stämmer det att den rekommenderade malningsgraden för V60 är betydligt grövre än vanligt bryggkaffe? Eller är det justeringarna på min kvarn som är helt uppåt väggarna.
 

Jonken

Well-known member
Nja, det finns många olika sätt att brygga V60 på, en del med grövre andra med finare än vad du hittar i ett vanligt paket Gevalia.

Skerton har problem med dålig malkvalitet och du blir kanske tvungen att mala ganska grovt oavsett, för att inte sätta igen filtret och dra ut på bryggningen alldeles för länge. Däremot maler den jämnare ju finare inställning man använder så helst så fint det går ändå. Använd tiden som en indikation för om du behöver gå grövre eller finare (och såklart smaken i slutändan)
 
Topp