• Uppdatering av forumet - pågående arbete!

    31 augusti 2021 flyttade forumet till ett nytt och modernare system (Xenforo). Det kan därför finnas en del buggar eller problem med siten.

    Ni som använde å, ä eller ö i era lösenord kan behöva återställa lösenordet. Har ni fortsatta problem att logga in, kontakta oss på info@riktigtkaffe.se eller via chatten nere till höger.

Malningsgrad för presskaffe

Kaffebryggarn

Active member
Jag experimenterar lite med malningsgraden för ett riktigt gott presskaffe.

Jag har en Wilfa Svart och för Pour over funkar det kanon med inställningen "RO" under Aeropress men tycker samma inställning för presskaffe gör det surt och lite bittert. I bakgrunden finns dock den rätta smaken så det är på god väg.

Någon som har en Wilfa och kan rekommendera malningsgrad för press?
 

Jonken

Well-known member
Inställningen låter bra redan - tror att du ska fundera mer över bönor, recept och teknik. En bra start:

Sen behöver du lite mer bönor om du vill åt samma styrka.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Jag håller med om att inställningen låter bra för presskanna. Men prova gärna dig fram och testa mala lite grövre. Traditionellt så har man ju malt grovt för presskanna för att man har velat undvika överextration. Kör man en bra teknik, som i filmen ovan, så är den risken dock ganska liten.

Jag brukar mala något grövre jämfört med vanlig bryggkaffe.
 

Pediatrik

Well-known member
Jag kör under ”O” på min Wlifa och James metod för press på jobbet och upplever konstanta och bra resultat i koppen. Missa inte att skopa bort ”creman”, det tar bort de bittra tonerna som annars gärna skymmer fruktigheten!
 

Kaffebryggarn

Active member
Mycket bra tips alla!
Testade att mala under O och sedan James metod, tyckte också jag fick bort det mesta av creman. Mycket bra kaffesmak men fortfarande en svag smak av kaffesump men det kanske man inte kommer ifrån med presskaffe överhuvudtaget?

Jag tänker, gemene man gör ju presskaffe utan James metod och bara häller vatten rakt över kaffet och väntar 4 min, och det har man ju blivit bjuden på utan att det smakar sump... hmm jag förstår inte, tycker jag provar och provar...
 
Topp