Maler min kvarn tillräckligt fint?

johey

Well-known member
Jag har en kvarn som heter Isomac Macinakaffe, ungefär en sådan som på http://www.anothercoffee.co.uk/products/item150101.aspx men med en låda som kaffet hamnar i iställetför att man sätter dit en espressoarm. Det ska dock vara samma maskineri så att säga. Jag är dock lite skeptisk till att denna verkligen ger mig tillräckligt fint kaffe för espresso. Jag är lite osäker på hur fint det egentligen ska vara, så jag vill fråga er som vet. Här bifogar jag ett försök till en bild, som kanske kan ge en uppfattning av mitt resultat:

kaffe.jpg


Detta är alltså malet med den finaste inställningen. De hela bönorna är bara där som en storleksreferens, och har alltså inte passerat kvarnen. :)
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Jag är en rookie i espressovärlden, men den här malningen är väldigt grov. Är du verkligen säker på att kvarnen är inställd på det finaste?
Ska leta upp någon bild som visar en standard espressomalning.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Något är mycket fel på det där...
(ditt kaffe ser även sönderbränt ut)

Så här ser det ut hos mig, med min Anfim:

 

peterblad

Well-known member
Isomac har fått dåliga resultat i tester jag läst om, bla ICAs test:
http://www.icakuriren.se/ArticlePag...080714_Icak904/20051214080714_Icak904.dbp.asp

Den får där betyg 2 för espressomalning. Det kan vara möjligt att kvarnen inte är bättre :(

Jag har läst att man kan justera många kvarnar i genom att skruva lite i dem, men det bästa är väl att gå tillbaka till säljaren och kontrollera att det inte är något fel på kvarnen. I mina ögon borde en kvarn som ska mala espressokaffe klara just det.

Hoppas du får ordning på malningen.
 

ATH

Member
Om man läser ICA:s test så är en kvarn med knivar avsevärt mycket bättre än Isomacs kvarn. Den som har testat själv och håller med kan ju säga till. Är själv väldigt tveksam till alla dessa tester.
 

johey

Well-known member
Tack för all snabb respons!

Kaffet på min bild ser lite mörkare ut än det är, då jag har trixat med kontrasten för att kompensera för min dåliga talang som fotograf, men visst är det kanske lite mörkare rostat än många vill ha det.

Jag har nu skruvat isär kvarnen och kollat väldigt noga, och den är verkligen inte konstruerad för att kunna mala finare än såhär. Nu var det rätt länge sen jag köpte den, och jag är fullt belåten med den espresso jag får ut av att mala däri och brygga i min Kruppsmaskin, så... Det får duga tills jag kan köpa mig en bättre utrustning. Och för bryggkaffe blir det ju kalasbra resultat.

Den största nackdelen jag ser med min kvarn, är att jag måste mala ur resterna av gårdagens kaffe med ungefär en halv matsked bönor. Mycket spill med andra ord.
 

JvD

Well-known member
Håller med flera andra, visst der det grovt ut. Frågan är hur det påverkar din espresso. Hur länge tar det att brygga en kopp? Den gyllene regeln säger ju att man för en dubbel (ca 6cl) skall använda ca 14gr kaffe som pressas ner i filtret med ca 15 kilos tryck, och att vattnet sedan skall rinna igenom kaffet på ca 25 sekunder. Rinner kaffet igenom för snabbt kan det indikera att det är FÖR grovt, du får en (om jag nu säger rätt) en underextraherad espresso som är vattnig. Kan inte kvarnen ge dig finare "korn" och kaffet ör för blaskigt är det kanske ett problem. Tycker du om kaffet är det ju OK, så länge du inte byter upp dig till en mer avancerad maskin som är mer känslig för just malninggrad.
 

archenti

Well-known member
Jag har också en Isomac Macinakaffe sedan tre år. För min del tycker jag den fungerar bra och ger en hyffsat jämn malningsgrad av bönorna. Pullvret man kan se på bilden nedan är malt med inställning nummer sju av tio så det finns ytterliggare flera steg av förfining.

Jag har viserligen funderat på att införskaffa mig en ny kvar men ännu inte kommit till skott.

/ Andreas
 

johey

Well-known member
I normala situationer tar det ca 20 sekunder för en kopp att bli klar, men på sistone har min maskin börjat skumma sig och tar längre tid på sig. Kan pumpen börja bli dålig? Men men, än sålänge är det ingen fara.

Angående kattmat... Min kompis tycker att nymalet kaffe även luktar kattmat. Så vem vet, om kattmat både ser ut och luktar som kaffe, så kanske kattmat inte är så dumt? :)
 
Topp