• Uppdatering av forumet - pågående arbete!

    31 augusti 2021 flyttade forumet till ett nytt och modernare system (Xenforo). Det kan därför finnas en del buggar eller problem med siten.

    Ni som använde å, ä eller ö i era lösenord kan behöva återställa lösenordet. Har ni fortsatta problem att logga in, kontakta oss på info@riktigtkaffe.se eller via chatten nere till höger.

Mängd och vikt på en espresso

magnuslar

New member
Hej!
Jag har nyligen köpt en liten kaffevåg och roar mig nu med att försöka optimera mina espressos. Men jag blir rätt förvirrad av de råd och angivelser jag finner om kaffet. Så här:
Jag kan läsa på olika ställen att en klassisk enkel espresso ska vara 2,5 -3 cl. Om jag översätter det till vikt, under antagandet att det i princip är vatten, blir det 25-30 gram.
Men när mängden espresso anges i gram är det oftast mycket mindre.Ett exempel är på Home-Barista.com där det i en guide står att en normal DUBBEL espresso väger 35 gram. Dvs bara lite mer än vad jag tänkte en ENKEL skulle väga.

Hur kan jag skapa reda i detta? Är det fel att tänka att 1ml kaffe väger ungefär 1g? Är det helt enkelt stor variation i vad folk säger en "normal" espresso ska vara? Eller hur kan jag begripa detta?

Magnus
 
Topp